Perşembe, Mayıs 16, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberHalka Satışı Yasaklanan Siyanür Endüstrilere Beyanname ile Verilecek

Halka Satışı Yasaklanan Siyanür Endüstrilere Beyanname ile Verilecek

Son dönemlerde artan siyanür ile intihar vakalarına karşı hükümetten atak geldi. Resmi Gazete‘de yayımlanan yönetmelik kapsamında siyanürün halkı satışı yasaklandı. Endüstriyel işletmeler ise siyanürü beyanname ile alabilecek.

Halka Satışı Yasaklanan Siyanür Endüstrilere Beyanname ile Verilecek

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, “Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik”te değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliği yayımlandı.

“Belirli Zararlı Maddelerin, Karışımların ve Eşyaların İmalatı, Piyasaya Arzı ve Kullanımı Hakkında Kısıtlamalar” eke ise yeni maddeler eklendi. Eke göre, Siyanürlü bileşikler; hidrojen siyanür, hidrosiyanik asit, tanımlar dışında kalan hidrojen siyanür tuzları, kalsiyum siyanür, kadmiyum siyanür, diciva siyanür oksit; civa (II) oksisiyanür, sodyum siyanür, bakır siyanür, potasyum siyanür ve çinko siyanür, madde olarak halka satış amacıyla piyasaya arz edilemeyecek ve internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortamda halka satılamayacak. Tedarikçi, bu tür bileşikleri piyasaya arz etmeden önce ambalajlarında açık, okunabilir ve silinmeyecek şekilde, “Yalnız profesyonel ve endüstriyel kullanım içindir” ifadesinin yer almasını sağlanacak.

Siyanür, Endüstri için Eğitim ve Sağlık Alanlarında Kullanılabilecek

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe endüstriyel kullanım ve profesyonel kullanım tanımları getirilirken, endüstriyel kullanım; “madde veya karışımın sanayide kullanılmasını” öngörürken, “profesyonel kullanım ise madde veya karışımın endüstri dışında eğitim, sağlık gibi alanlarda kullanılmasını içeriyor.”

Resmi Gazete’ye göre:

“Siyanürlü bileşiklerin alt kullanıcıları ya da dağıtıcıları, “Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik” ekinde yer alan “Son Kullanıcı Beyannamesi”ni söz konusu bileşiklerin imalatçı ya da ithalatçısına vermekle yükümlü olacak. Siyanürlü bileşiklerin imalatçısı ya da ithalatçısı her yılın mart, haziran, eylül ve aralık ayı sonuna kadar beyannameleri Bakanlığa iletecek.

Söz konusu düzenlemede belirtilen hükümler, değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten 1 ay sonra yürürlüğe girecek.”

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER