Cuma, Mart 29, 2024
No menu items!
Ana SayfaSağlıkHambolat'tan KOAH Günü'ne İlişkin Yazılı Açıklama

Hambolat’tan KOAH Günü’ne İlişkin Yazılı Açıklama

20 Kasım Dünya Kaoh gününe ilişkin yazılı açıklama yayınlayan Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, Koah’ı tanıma ve önemini kavrama günü olduğunu bildirdi.

Türkiye dahil 100’den fazla ülkede Dünya KOAH Günü farkındalık çalışmalarının yapıldığına dikkat çeken Hambolat, Dünya KOAH Günü’nün bu yıl 20 Kasım 2019 olarak belirlendiğini ve hedeflerinin KOAH’ın her yıl daha fazla kişi tarafından bilinmesi ile risk faktörü taşıyan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurmalarını sağlayarak yaşamlarını daha kaliteli sürdürmelerini sağlanması olduğunu ifade etti.

Hambolat’tan KOAH Haftası’na İlişkin Yazılı Açıklama

KOAH Hastalığı Nedir?

20 Kasım Dünya Kaoh gününe ilişkin yazılı açıklama yayınlayan Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, Kronik (müzmin) Obstrüktif (tıkayıcı) Akciğer Hastalığının kısaltılmış ismi olan KOAH, zararlı toz, gaz ve parçacıkların solunması sonucu hava yollarında ve akciğerlerde gelişen mikrobik olmayan iltihabın neden olduğu, hava yollarının daralması ve tıkanması ile sonuçlanan genellikle ilerleyici özellikte bir hastalık olduğunu açıkladı.

Hambolat’tan KOAH Haftası’na İlişkin Yazılı Açıklama

40 Yaş Üstü Her 5 Kişiden Biri KOAH

“KOAH’ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde %15-20’dir. Bir diğer deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH’lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir. Günümüzde tüm dünyada 3. ölüm nedeni haline gelen KOAH, tüm ölümlerin de % 5.5’inden sorumludur. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir. KOAH’ın oluşumunda tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörü sigara dumanıdır. Diğer tip tütün kullanımı (pipo, puro, nargile vb.) ve çevresel tütün dumanı da KOAH’a neden olmaktadır. Genetik risk faktörlerinin yanı sıra özellikle biyomas (odun tezek, kök benzeri yakıt) kullanımı meslek nedeniyle toz, duman ve çeşitli gazların solunması, Sigara dumanından pasif etkilenme, iç ve dış ortam hava kirliliği, sosyal etkenler, sosyoekonomik durum, beslenme bozukluğu, çocuklukta geçirilen solunum sistemi hastalıkları ilerde KOAH’a neden olmaktadır. Son yıllarda önemi giderek vurgulanmaya başlayan fiziksel aktivitede azalma, hareketsizlik de artık bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir. KOAH’da en sık görülen yakınmalar nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarmadır. Sigara içen kişiler öksürük ve balgamı önemsemezler bu nedenle doktora başvurmazlar. Nefes darlığı nedeniyle fizik aktivitede azalma ortaya çıkar. Eforda nefes darlığı çeken kişi, yol yürümek istemez, günlük işlerini azaltır ve zamanla evden çıkmamayı tercih eder hale gelir. Bu şekilde giderek artan fiziksel aktivite azalması, hastanın yaşam kalitesini bozarak hastalığın ilerlemesine neden olur, sakatlık ve ölüme yol açar.

Yatan hastalarda hem KOAH nedeniyle hastaneye başvurularda hem de bu hastalık nedeniyle ortaya çıkan ölüm oranlarında %30-40 azalma saptanmıştır. Bu nedenle, hem bu hastalığın önlenmesi hem de ilerlemesinin engellenmesinde ‘fiziksel aktivitenin arttırılması gerekmektedir. 40 yaş üstü, tütün ürünleri kullanan, mesleği gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları doktoruna başvurarak ”nefes ölçüm testini” yaptırması gerekir. KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.KOAH’lı bir hastanın yapması gereken ilk iş; Sigarayı bırakmak, Zararlı toz ve dumandan uzak durmak, Grip ve zatürre aşılarını yaptırmak, KOAH ilaçlarını düzenli kullanmak, Hareketli bir yaşam sürmektir. Dünya KOAH günü etkinlikleri kapsamında Müdürlüğümüz tarafından halkımızın KOAH hakkında bilinçlenmesi amacıyla; tüm sağlık kurumlarına ve diğer kurumlara afiş ve broşürler çoğaltılarak dağıtımı yapılmış olup, tüm ilçe sağlık Müdürlükleri ve toplu taşıma araçlarının ekranlarında kamu spotlarının yayınlanması, basın bültenin yerel basın ve Müdürlüğümüz resmi web sitesinde yayınlanması, sağlık çalışanlarımıza ve halka yönelik eğitim ve farkındalık çalışmaları devam etmektedir. 20 Kasım 2019 Çarşamba günü (bugün), HRT Televizyonunda Hatay Devlet Hastanesinden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Nural, KOAH hakkında bilgi verecektir. 27 Kasım 2019 Çarşamba günü (bugün) saat 13:00-17:00 arası İl Sağlık Müdürlüğü Ek Hizmet Binası girişinde stant açılarak sağlık çalışanlarına solunum fonksiyon testi, broşür dağıtımı ve bilgilendirme eğitimleri yapılacaktır.
Daha sağlıklı bir yaşam için, KOAH’la beraber sağlıklı nefesler için yürüyün. Her gün bir adım daha fazla.”

Diğer güncel İskenderun haberleri: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER