Pazartesi, Nisan 29, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberHASİAD Başkanı Murat Hayzaran: "Gümrüklerde Bekleme, Maliyeti Arttırıyor!"

HASİAD Başkanı Murat Hayzaran: “Gümrüklerde Bekleme, Maliyeti Arttırıyor!”

Hatay Sanayici ve İş İnsanları Derneği (HASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Hayzaran, ihracat ve ithalat bakımından gümrüklerde bekleme süreleri ve liman masraf ve maliyetleri ciddi sorun oluşturduğuna dikkati çekti.

Hayzaran, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin temelini hammadde ve girdiler anlamında ithalata dayalı bir ekonomi olup, gümrükte bekleme süreleri ile liman masraf ve maliyetleri sektörleri bakımından ciddi bir sorun teşkil ettiğini söyledi.

Bu durum ithalat ve ihracatçıları olumsuz etkilediğini belirten Başkan Hayzaran, şöyle konuştu:

“Konteyner bulunamaması, navlun ücretlerinin yüksek oluşu, gümrüklerde bekleme süreleri ile ardiye, konteyner, konişmento, ordino, demuraj gibi ve benzeri liman masraf ve maliyetleri beraberinde; üretim, depolama ve nakliye maliyetlerinde de artışı getirmektedir. Bu durumun zorunlu bir sonucu olarak maliyetler arttığından, bu artışlar tüketiciye yansıyarak enflasyonu olumsuz anlamda tetiklemektedir. Gümrüklerde denetleme mekanizması önemli ve olması gereken bir mekanizma olmakla birlikte; denetleme mekanizmasının hızlı ilerlememesi işleri büyük oranda sekteye uğratmaktadır. Gümrükte bekleme sırasında sürecin uzaması halinde döviz kurunun hareketliliği ve bekleme sırasında kur artışından kaynaklı olarak vergilerin yeni kur üzerinden ödenmek zorunda kalınması sebebiyle bu vergiler nedeniyle de sektörlere maalesef yeni bir maliyet kalemi oluşmaktadır.”

ETKİN VE HIZLI DENETİM MEKANİZMASI OLUŞTURULMALI

Hayzaran, konuşmasında, ticaret kapasitesini ve rekabet gücümüzü arttıracaksak; Gümrük hizmetlerinin iyileştirilerek gümrüklerde dijital alt yapı uygulamalarının ivedi bir şekilde devreye alınması gerektiğini belirterek, “Etkin ve hızlı denetim mekanizması oluşturulmak suretiyle süreçlerin hızlandırılması, TSE’nin yeterince uzman çeşitliliğini ve personel sayısını arttırması, liman masraf ve maliyetlerine denetim ve bir standart getirilmesi gerekmektedir” diye sözlerini  tamamladı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER