Cumartesi, Mayıs 11, 2024
No menu items!
Ana SayfaİskenderunHastalıklı Hint Buğdayı Körfez'de Görüldü!

Hastalıklı Hint Buğdayı Körfez’de Görüldü!

Hindistan’dan ithal edilen makarnalık buğdayda “Hint Sürmesi” hastalığı tespit edilince İnce Akdeniz isimli geminin geri gönderilmesine karar verildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan analizlerde hastalık tespit edilince İskenderun körfezi açıklarında bekleyen geminin geri gönderilmesi için gümrük işlemleri yapıldı. Geminin bu gün akşam saatlerinde Körfezden ayrılması bekleniyor.

Türkiye’nin Hindistan’dan buğday ithal ettiği haberi ilk olarak Sözcü Gazetesi muhabiri Özlem Ermiş Beyhan 12 Mayıs 2022’de yazdı. Bu haberden iki gün sonra 14 Mayıs’ta Hindistan buğday ihracatını yasakladığını duyurdu. Hindistan’ın aldığı yasak kararını sosyal medya hesaplarımdan paylaştıktan sonra büyük yankı uyandırdı. Tarım ve Orman Bakanlığı ithalat haberinden 3 gün sonra ve Hindistan’ın ihracata yasak getirmesinden sonra Türkiye’nin Hindistan’dan buğday ithalatı yaptığına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Açıklamada Türkiye’nin dünyanın ilk 10 tarım ülkesi arasında yer aldığını, ayrıca 25 milyar dolarlık tarım ve gıda ürünü ihraç ettiğini belirterek Hindistan’dan herhangi bir buğday talebi olmadığını, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ithalat ihalelerinde Hindistan menşeli bir ürün için teklif dahi alınmadığı bilgisine yer verildi.

Bakanlığın açıklamasından sonra konu tam kapanmışken, Gaziantep merkezli Oba Makarna tarafından Hindistan’dan 55 bin ton makarnalık buğday ithalatı için bağlantı yapıldığı ve ilk geminin İskenderun Limanı’na geldiği anlaşıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü İskenderun limanına yanaşan gemiden buğday numunesi alarak analiz yaptı. Analizlerde “Hint Sürmesi” hastalığı çıktığı için geminin girişine izin verilmedi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER