Çarşamba, Mayıs 22, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayHatay Barosundan Hayvan Barınaklarına Ziyaret

Hatay Barosundan Hayvan Barınaklarına Ziyaret

Hatay Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyesi avukatları, geçtiğimiz hafta sonunda, Defne ilçesi Turunçlu Mahallesi’nde bulunan, Büyükşehir sorumluluğundaki hayvan barınağına sürpriz bir ziyarette bulundu.

İki ay önce Samandağ’daki hayvan barınağına da ziyarette bulunan ve eksiklerle ilgili bir rapor tutarak yetkilileri uyaran Hatay Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyeleri, bu kez Defne-Turunçlu’daydı. Hatay Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyeleri, Av. Duygu Doğan, Av. Ebru Başlıoğlu ve Av. Merve Eryılmaz, yaklaşık 2 ay önce Samandağ Dilan Can Marangozoğlu Sahipsiz Hayvan Barınağı’nı ziyaret etmişti. Geçtiğimiz Cuma günü de ziyaret durağı, bu kez Defne Turunçlu Hayvan Barınağı oldu.

Hatay Barosu’ndan yapılan açıklamada, bakımevinin genel olarak niteliklere uygun olduğu ifade edilirken, personelin, bakımevi bölümlerindeki yavrulu köpekleri daha sıkı gözlem altına almaları gerektiğinin altı çizildi, ayrıca barınaktaki kapasitenin çok aşıldığı kaydedildi. Hatay Barosu, Hayvan Hakları Komisyonu üyeleri; Av. Duygu Doğan, Av. Ebru Başlıoğlu ve Av. Merve Eryılmaz’ın 11 Şubat Cuma günkü, Defne-Turunçlu Hayvan Barınağı ziyaretiyle ilgili izlenimleri, paylaşımı şöyle:

“Samandağ ilçemizde faaliyet gösteren, Hatay Büyükşehir Belediyesi Dilan Can Marangozoğlu Sahipsiz Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ne gerçekleştirdiğimiz ziyaretimizde, geçici bakımevinin iyileştirilmesi gereken yanları olduğu, hayvanlara küçük alanların tahsis edildiği, personel yetersizliği olduğu saptanmış olup, bir sonraki noktamız olan, Hatay Büyükşehir Belediyesi Antakya Sahipsiz Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ne yapmış olduğumuz ziyaretimizde ise genel itibariyle geçici bakımevinin niteliklerinin yönetmeliğe uygun olduğu, bakımevi bölmelerindeki köpekleri personelin daha sık, özellikle yavrulu kısımları daha sık gözlem altında tutması gerektiği, bakımevinin kapasitesinin ise aşıldığı gözlenmiş olup, gözlemlerimize ilişkin raporlarımızı ayrıca oluşturacak olmamızla beraber, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununa ve de Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’ne göre, yetkili kurumları bu kapsamda, en çok da üzerine görev düşen belediyelerimizi, bu canları koruma ve kısırlaştırarak alındığı ortama geri bırakma, özellikle de ‘kısırlaştır, aşıla, yaşat’ güdüsü ile hareket etmeye davet ediyoruz.”

Hatay Barosunun, eş zamanlı olarak yapılan bakımevleri ziyaretlerine yönelik resim açıklaması da şöyle:

“Sayın Cumhurbaşkanı’nın 23.12.2021 tarihli, ‘Sahipsiz hayvanların yerinin sokaklar değil, barınaklar olduğu’ şeklindeki açıklamasından sonra, yurdun dört bir yanında sahipsiz hayvanlar, belediyeler tarafından usulsüz ve vicdana aykırı şekilde toplanmaya başlanmıştır. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun ve Uygulama Yönetmeliği’nin açık hükümleri doğrultusunda, sahipsiz hayvanların yalnızca kısırlaştırma, aşılama ve rehabilite edilmeleri için veteriner hekim eşliğinde bakımevlerine (kamuoyunda bilinen adıyla barınaklara) alınması ve anılan işlemler yapıldıktan sonra, alındıkları ortama geri bırakılması gerektiği halde, Kanun’a aykırı bir şekilde toplanan hayvanlar ya dağlık alanlara ve ormanlara bırakılarak açlığa terk edilmekte, yahut salgın hastalıkların kol gezdiği, adeta ölüm kampı niteliğindeki bakımevlerine kapatılmaktadır.

Bugün, pek çok farklı ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirdiğimiz belediye bakımevleri ziyaretlerinde, Avukatlar olarak yine çok sayıda bakımevinde yürek burkan görüntülere şahit olduk. Bu görüntüler yeni olmayıp, hemen her zaman barınaklar, yani belediyelerin sahipsiz hayvan bakımevleri, bazı istisnalar dışında, 5199 Sayılı Kanunu’ndaki asgari nitelikleri taşımak bir yana, sağlıklı ve hasta köpeklerin bir arada tutuldukları, hijyen koşullarının hiçe sayıldığı, hayvanların daracık kafeslerde üst üste kaldıkları, önlerinde bir lokma yemek, altlarında değersiz bir örtünün bulunmadığı, kimi zaman açlıktan birbirlerini yedikleri, şiddete ve istismara maruz kaldıkları, ağır koku ve pislik içindeki ölüm kampları olarak karşımıza çıkmaktadır. Belediyelerin hayvan bakımevleri, mevcut kapasiteleri ile dahi, yasanın yüklediği rehabilite görevini yerine getirmekten çok çok uzakken, şu an, aşılı ve kısır olduğu halde, Cumhurbaşkanı’nın açıklaması üzerine, kanuna aykırı şekilde toplanan binlerce hayvan ve son yasal düzenleme sonrası sokaklara atılmış binlerce tehlikeli ırktan köpek, barınak olarak anılan bu toplama kamplarında acılı bir ölüme terk edilmektedir.

Maalesef, kimi basın yayın organlarında da hayvanların barınaklarda yaşadığı ıstıraplar tamamen göz ardı edilerek, kanuna da aykırı olan haber ve paylaşımlar yapılmaktadır. Kanun gereği, sahipsiz hayvanların kısırlaştırma, aşılama gibi sebeplerle geçici olarak alındığı, ancak bir kısım medyada onların ömürlük yuvası olarak yansıtılan belediye bakımevlerinin gerçekte nasıl yerler olduğunun görülüp anlaşılması için, hayvanların yaşam hakkına saygı duyan herkesi, kendilerine en yakın belediye hayvan bakımevini düzenli olarak ziyaret etmeye davet ediyoruz.

Barolar olarak, ‘Eş Zamanlı Yapılan Hayvan Bakımevleri Ziyaretleri’ kapsamındaki 11.02.2022 tarihli gözlemlerimizi ve önerilerimizi içeren ayrıntılı raporumuzu bilahare sunacağımızı, ziyaretlerimize düzenli olarak devam edeceğimizi, konu hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı ilgili birimlerine gereken başvuruları yapacağımızı, belediye yetkililerinin, başta usulsüz toplamalar olmak üzere, kanuna aykırı işlemlerine karşı yasal süreci başlatarak takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER