Çarşamba, Mayıs 1, 2024
No menu items!
Ana SayfaKöşe YazılarıHatay Bizim Canımız ...

Hatay Bizim Canımız …

 

 

HBB Başkanı sayın Savaş bir  üzerinde Hatay Bizim Canımız sloganı olan afiş astırdı.

Görmüşsünüzdür.

Ben etkileyici buldum

 

 

HBB Başkanı Lütfü Savaş  tekrar aday olduğu 31 mart seçimleri öncesi değişik propaganda argümanları kullanıyor.

Hatay Bizim Canımız,

Hatay Atamızın Emaneti,

Hatay Düşerse Türkiye düşer,

Hatay Hepimizin Sorunu,

ve benzeri sözler

Haksızlık etmeyelim Sayın Savaş bu konudaki saptamaları secimden öncede yapıyordu. Ama şimdilerde dozaj arttırdı.

Bakalım  geçmişten bu güne neler söylemiş  sayın Savaş:

 

 

 

Hatay’da yeni doğan her 4 bebekten 3’ünün Suriye li olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Savaş “Önlem alınmaması halinde 12 yıl sonra Hatay Suriyeli bir başkana teslim edilecek” dedi.

 

Hatay’ın nüfusu 1 milyon 670 bin. Resmi verilere göre 500 bin civarında Suriyeli var. Ama gayri resmi sayı 800 binin üzerinde. Yaklaşık her 2 kişiden biri Suriye li. Hatay’daki doğumların yüzde 75’ini Suriyeli kadınlar yapıyor. Yeni doğan her 4 çocuktan 3’ü Suriyeli. Savaş psikolojisi hormonları bozmuş. 11 ayda doğum yapan, 6 yılda 6 çocuk yapan Suriyeli kadınlar var. Çoğunu erkeğin 3-4 eşi var ve hepsi de çok çocuk yapıyor. Demografik yapı bizim aleyhimize gelişiyor. 12 yıl sonra belediye başkanının Suriyeli olması hiçbirimizin hoşuna gitmez.

Reyhanlı‘da Suriyeli aday olsaydı seçimi açık farkla kazanırdı. Bir çok ilçede denge değişiyor. Türk vatandaşları 12 yıl geçmeden KKTC’de vatandaş olamıyor. Suriyeli niye hemen vatandaş oluyor. Atatürk’ün milli sınırlara kattığı son yer burası. Bu coğrafyada zemin kaygan. Hatay giderse her yer gider. Hatay elden gitmesin diye mücadele veriyoruz. Ancak tek başıma ben çözemem, bu milli mücadeleyi asıl Ankara vermeli. Tanju Özcan Bey (Bolu Belediye Başkanı) kadar sert konuşmuyorum, ama burada durum hiç iyiye gitmiyor

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Sığınmacılar ciddi anlamda gayrimenkul edinmeye başladı. Hatay Reyhanlı’da bir Suriyeli emlakçı, bir vatandaşımıza ‘Ben Türklere ev vermem’ diyebiliyor. Memleketimizde azınlık duruma düşmemek için sınırlarımıza, Hatay’a ve halkına her koşulda, aç kalsak bile, hep birlikte sahip çıkacağız.”

Hatay’ın gelirlerinin yaklaşık yüzde 80’i İskenderun, Payas ve Dörtyol’dan. Çünkü burada başta demir çelik olmak üzere 13 büyük fabrika var. Antakya’da daha doğrusu ovada ise çiftçilik, eski ve yeni organize sanayi bölgeleri var. Onun dışında önemli bir gelir kaynağı yok. Siz böyle yaptığınız zaman demografik anlamda ova kısmını zayıflatıyorsunuz, sığınmacıların nüfusunun artışıyla dengeyi onların lehine değiştiriyorsunuz. Hatay’ın ova kısmındaki geliri minimize ediyorsunuz. Gelir kaybı azaldığında halk fakirleşecek ve oradan kaçış daha fazla olacak. Burada kötü bir tabloyu konuşmaya gerek yok.

Tarım sektöründe 36 bin sigortalı insan çalışırken bu sayı 9 bin civarlarına düştü. Tarım sektöründeki insanımız yüzde 74’ü tarımdan çekilmiş durumda. Lojistik sektöründe de sıkıntılar yaşamaktayız. Lojistik sektöründe şu anda yüzde 38 daralma var” 

Bin 559 Suriyeli firmanın ticaret odasında kayıtlı olduğunu da ifade eden Savaş, Hatay’daki demografik yapının gittikçe bozulduğunu ifade eden Savaş, Suriyeli seçmen sayısının da arttığını belirtti.

Hatay’da demografi giderek aleyhimize değişiyor. 31 Mart 2019’dan 1 Mart 2021’e kadar 13 aylık süre içerisinde seçmen sayımız yüzde 3,8 iken Suriyelilerin seçmen sayısı yüzde 38 artmış durumda. Onlarınki bizden 10 kat artmış durumda. 2019 seçimlerinde 13 bin Suriyeli oy kullandı. Bir yıl önceki verilerle şu anda yaklaşık 38 bin Suriyeli oy kullanacak. Yayladağı’nda yüzde 15 olan Suriyeli seçmen sayısı yüzde 19’a çıkmış

 

 

Şimdi Devletin resmi rakamlarından bir kaç örnek verelim

Suriyelilerin Türk Nüfusa Oranı

Geçici koruma altına alınan kayıtlı Suriyelilerin Türk nüfusuna oranı ise ülke genelinde %3,59. TÜİK tarafından Türkiye’nin nüfusu 31 Aralık 2023 tarihine göre 85 milyon 372 bin 377 kişi olarak açıklandı.

 

 

 

Türk Vatandaşlığı Verilen Suriyeli Sayısı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından 9 Kasım 2023 tarihinde yapılan açıklamada 237 bin 995 Suriyeliye Türk Vatandaşlığı verildiği belirtilmiştir. Bu kişilerin 156 bin 987’si reşit, 81 bin 8’i ise çocuktur.

 

.

 

 

 

 

 

 

Çalışma İzni Verilen Suriyeli Sayısı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2021 yılında yayınlanan bir rapora göre Türkiye’de çalışma izni verilen Suriyeli sayısı 91 bin 500 olarak açıklandı. Bu kişilerin 5 bin 335’i kadın. Çalışma izni verilen yabancıların sayısı ise Suriyelilerle birlikte 168 bin 103.

 

Üniversitede Okuyan Suriyeli Öğrencisi Sayısı

2022-2023 eğitim yılı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre Türkiye’de 301 bin 694 yabancı uyruklu üniversite öğrencisi var. Bunun 58 bin 213’ü Suriye, 34 bin 278’i Azerbaycan, 22 bin 641 İran, 16 bin 177’si Irak ve 9 bin 598 Mısır uyruklu öğrencilerden oluşuyor.

 

 

Hatay Barındırdığı Suriyeli sayısında ülke 5.sı

SN Şehir Suriyeli Sayısı
1. İstanbul 530.170
2. Gaziantep 427.563
3. Şanlıurfa 291.081
4. Hatay 275.084

Hatay’da yaşayan Suriyeli konusunda Yeniçağ Gazetesinden bir alıntı yapalım

Gazete ’de yer alan Bilgiler 2 yıl önce  Yeniçağ  Muhabirinin Reyhanlı milli Eğitim Müdürlüğünden aldığı resmi rakamlar

Önce Anaokulu öğrencilerinden Başlayalım

Esenlik ana okulu 6 Türk 33 Suriyeli

Hamza Hürol anaokulu27 Türk 54 Suriyeli

Gecelim İlk okullara

1 Mayıs şehitleri ilk okulu   354 Türk 454 Suriyeli

Davut paşa  ilkokulu  14 Türk 120 Suriyeli

Orta okullarda durum söyle

15 temmuz şehitleri orta okulu 110 Türk 917 Suriyeli

Liselerde durum farklı değil

Mehmet Akif Ersoy lisesi 540 Türk 627 Suriyeli

Ebu Ubeyd kız imam hatip lisesi 0 Türk 403 Suriyeli

Şimdilerde güncel rakamları varın siz düşünün

 

 

 

 

Bu sorun sadece toplumun veya partinin sorunu değil, hepimizin sorunu.

Herkes bu sorundan dolayı rahatsız ve gelecek ile ilgili kaygılı durumda. Bu bir milli meseledir ve hepimizin bu sorunu konuşması lazım.

Gelecekte çocuklarımıza kâbus dolu ortam bırakmamak ve çocuklarımızın geleceğini karartmamak için hepimizin yapması gereken bu sorunu konuşmak ve birlikte çözmektir.

Siz seçim öncesi atılan nutukları boş verin.

Bir yandan Depremin Yıktığı Hatay

Bir yanda da adı konmamış Suriyeli yıkımı.

Tercih Net Hatay Bizim Canımız.

Hatay bizim asıl meselemiz.

Gerisi boş laf.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER