Pazar, Mayıs 5, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberHatay Expo 2021 Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hatay Expo 2021 Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tarihi, ev sahipliği yaptığı birçok medeniyeti ve bölgeye özgü bitkilerinin yanı sıra mutfağı ile de ülkemizin önemli değerlerine ev sahipliği yapan Hatay, 2021 yılında düzenlenecek olan EXPO’ya ev sahipliği yapmaya hak kazanmıştır.Hatay Expo 2021 sayesinde Hatay’da bulunan birçok değerin, uluslararası anlamda bilinirliğe erişmesi hedeflendiği gibi aynı zamanda da EXPO için hazırlanan alanların organizasyon sonrası da bölge için önem arz edecek türde, devam edecek şekilde planlanacak olması, hem Hatay’ın tanıtımı açısından büyük öneme sahip hem de bölgenin kalkınmasına olumlu etkiler bırakacaktır.

Hatay Expo 2021

 

EXPO 2021 Hatay 

İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden bir tanesi olan Hatay, o zamandan günümüz zamanına kadar birçok kültürün ve birçok inancın bir arada huzur içerisinde yaşadığı, sayısız uygarlığa ev sahipliği yapmış; hoşgörü, kardeşlik ve barış kentidir. Ülkemizin Ortadoğu, Ortadoğu’nun ise Avrupa, Akdeniz ve Anadolu’ya açılan bir kapısı niteliğindedir. Adeta Asya ile Afrika’yı birbirine bağlar. Hatay’da bulunan Amanos dağları, zengin ve eşsiz bitki örtüsü nedeniyle tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği dalında önemli rol almıştır. Bu nedenle de Hatay EXPO 2021 sayesinde bu gibi özelliklerin yeni nesle tanıtımı yapılacak ve böylece farkındalık oluşturularak önemli bir kültürün devam etmesi imkanı elde edilecektir. Köklü geçmişi ile Hatay, geçmişte ev sahipliği yaptığı birçok medeniyetin bırakmış olduğu izleri, tüm dünyaya ve gelecek nesillere göstermek ve bu büyük uygarlıklardan kalan izlerin, adeta bir hazine niteliğinde olmasından dolayı, bu hazinenin çeşitli ülkelerden gelecek olan ziyaretçiler ile paylaşılmasın gerekliliği açıktır. Aynı zamanda bu durum, bölge açısından da büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda Hatay Expo 2021, böylesine büyük ve güçlü bir hedef için son derece önemli bir fırsat niteliğindedir.

Hatay Expo 2021

Amanos Dağları, ev sahipliği yaptığı 800 farklı tıbbı ve aromatik bitki çeşitliliği ile dünyada ön sıralarda gelmektedir. Böylesine önemli bir bölgeye sahip olması nedeniyle Hatay, bu zenginliğinin tedavi edici nitelikteki bilim metotları haline gelmesine elverişli bir yapıdadır. Bu nedenle de düzenlenecek olan organizasyonun, bölgedeki tıbbi ve aromatik nitelikteki bitki yetiştiriciliğine ve eko-turizmine yapacağı katkılar oldukça önemli olacaktır. Bu bağlamda Hatay’ın 2021 hedefleri arasında bölgeyi dünyanın en iyi Hortikültür Terapi merkezi haline dönüşmesi yer almaktadır. Hatay ve çevresinde yetişen zengin nitelikteki bitki çeşitliliğinin, önemli örneklere sahip olan bitki müzesinin ve bu yöreye özel olarak yetişen bitki çeşitleri üzerinde planlanan araştırmalar ile en yüksek verim oranıyla yararlanılması ve herkes tarafından bu verilerin erişilebilir olması hedeflenmektedir. Bu bağlamda bu konuya yardımcı olacak botanik bahçesinin oluşturulması planlanmaktadır. Bitki konusundaki önemli çeşitliliğinin yanı sıra Hatay, aynı zamanda da yaş sebze ve meyve ihracatı konusunda da ülkemizin merkezi konumundadır.

Hatay Expo 2021

Tarımsal anlamda yüksek verimliliğe sahip ovalardan bir tanesi olan Amik Ovası, 2016 yılı içerisinde ülkemizin toplam sebze ve meyve ihracatının yüzde yirmi beşlik kısmını tek başına üstlenmiştir. Bu özellikleri ile Hatay; hoşgörünün, kardeşliğin ve barışın kenti olmasının yanı sıra, inanç turizmi konusunda dünyadaki sayılı noktalardan bir tanesi olmasının yanı sıra, kültü turizmi konusunda markalaşan kentler arasında yer alıyor olması; ev sahipliği yaptığı verimli toprakları ile hem meyve-sebze üretimi konusunda hem de tıbbi ve aromatik nitelikteki bitkilerin yetişiyor olması ile; biyolojik çeşitlilik ve Amanos Dağları gibi güçlü yanları sayesinde EXPO 2021’in unutulmaz bir organizasyon olarak geçmesini şimdiden garantilemiştir. Bu özelliği sayesinde Hatay, toplumumuza, diğer toplumlara önemli bir katkı sağlamaya adaydır.

Hatay EXPO 2021 Sloganı

Hatay’da düzenlenecek olan EXPO 2021 organizasyonunun henüz resmi olarak belirlenmiş bir sloganı bulunmamaktadır. Ancak belirlenecek olan bu sloganın, Hatay’ın sahip olduğu; turizm, gastronomi, doğal güzellikler, yeraltı zenginlikleri ve jeolojik konumunu gibi saymakla bitmeyen güzelliklerini yansıtacak ve özetleyecek nitelikte olacağı bilinmektedir. EXPO 2021 için belirlenecek olan sloganın; ekonomik, turizm ve çevre açısından önemli olumlu etkiler yaratacak olan bu etkinliğin özeti şeklinde olacağı beklenmektedir. Bu organizasyon sayesinde, Hatay’da yetişmekte olan ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan bitkilerin, doğal ortamlarında yetişmelerine olanak sağlayacak projeler oluşturulacak, biyoçeşitliliğin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Böylece, yaşamımız açısından son derece önemli bir yere sahip olan bitkilerin, devamlılığı güvence altına alınarak ve aynı zamanda yaban hayat ve polen taşıyıcılar için sağlıklı yaşama alanları oluşturulacak, çevre ile uyumlu; akıllı ve en önemlisi de sürdürülebilir anlayışla inşa edilen yapılar oluşturmaktır. Burada yaşayan halkın bitki ekosistemi ve bu ekosistemin korunması, geliştirilmesi adına; bitki ıslahı, bahçecilik, kentsel tarım ve bahçe terapisi gibi konularda üniversitelerin önderliğinde verilecek olan birçok kurs, etkinlik ve sergi gibi organizasyonların düzenlenmesi planlanmaktadır.

Hatay Expo 2021

Belediye önderliğinde gerçekleştirilecek olan bu proje sayesinde; tüm faaliyetler çevreye duyarlı ve en önemlisi sürdürülebilir prosedür ve politikalar ile geliştirilmektedir. Bu sayede çevre kentlere de bir örnek niteliğinde olacak olan Hatay, ortaya koyduğu; kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, üniversitesi ve şirketleri ile iş birliği içerisinde çalışmakta ve böylece düzenlenecek organizasyonun, tüm dünyaya örnek olması için doğru yolda emin adımlarla ilerlemektedir.

Hatay EXPO 2021 nerede yapılacak?

Hatay’da gerçekleşecek olan EXPO 2021, Antakya Kisecik ve İskenderun ile Arsuz arasında kalan Karaağaç’ta yapılacaktır. Hatay’ı ziyaret eden EXPO heyeti tarafından yapılan incelemeler sonucu belirlenen bu yerler, 200 dönüm ve 175 dönüm büyüklüğündedir. Organizasyon için belirlenen bu iki nokta üzerine; spor kompleksi, geniş çapta bir kültür merkezi ve EXPO alanı inşa edilecektir. Böylece seçilen bu iki bölge, dünyanın dört bir tarafından gelecek olan ziyaretçilerin birbirinden farklı renklere sahip, burada yetişen çiçekleri görebileceği, bu bitkiler ile oluşturulan bahçeleri gezebileceği ve eğlenip, spor yapabileceği bir yaşam merkezi oluşturulacaktır.

Hatay Expo 2021 Tanıtım Videosu

EXPO 2021 süresince çeşitli konserlere, aktivitelere, fuarlara ve kongrelere ev sahipliği yapılacak olan Hatay’ın, bu etkinlik için hazırladığı İngilizce dilindeki tanıtım videosu, Hatay Büyükşehir Belediyesi Yotube sayfası üzerinden yayınlanmıştır.

Tanıtım videosunda, Hatay’ın konumu, tarihte hangi uygarlıklara ev sahipliği yaptığı, isminin nereden geldiği, Hatay’da bulunan kültür mirasları, doğal güzellikler, turistik gezi noktaları, Hatay’a özgü bitkiler ve en önemlisi de Hatay mutfağı, buraya ait birbirinden değerli manzaralar eşliğinde anlatılmaktadır. Organizasyon kapsamında inşa edilmesi planlanan çeşitli yapılara ait bilgiler de yine bu tanıtım videosunda yer almaktadır. İkinci olarak hazırlanan tanıtım videosunda ise sergi alanı tanıtılmaktadır. İnşası tamamlandığında burada yer alacak olan botanik bahçelerinin, tıbbi bitkilerin sergileneceği alanların ve planda yer alan diğer tüm öğelerin nasıl görüneceğine dair bir animasyon bulunmaktadır.

Hatay EXPO 2021 Etkinlikleri

Organizasyon tarihinin yaklaşması ile birlikte, EXPO 2021 ziyaretçilerini bekleyen birçok etkinlik de açıklanacaktır. Şu aşamada gerçekleştirilecek olan etkinlikler hakkında detaylı bir bilgi duyurulmamıştır. Ancak organizasyon çerçevesinde başta gastronomi olmak üzere, kültürel, sanatsal ve tarihi açıdan Hatay’ın değerini ve önemini yansıtacak birçok etkinlik gerçekleştirilecektir. Bu etkinlikler ile Hatay’ın dünya çapında tanıtımı hedeflenmektedir.

Hatay EXPO 2021 Kapsamında İnşa Edilen Alanlar

Expo fuar alanları proje ve inşalarına başlanmış olup aşağıda listelenen şekildedir.

Tıbbi Ve Aromatik Bitki Parkı

Kisecik’te bulunan alana inşa edilecek olan bu park, 50 dönüm büyüklüğünde olacaktır. Bu alana Hatay’da yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanımını sağlayacak olan “Detoks ve Sağlıklı Yaşam Merkezi” ve çeşitli atölye çalışmalarının yer alacağı “Tıbbi ve Aromatik Bitki Eğitim Merkezi” inşası planlanmaktadır.

Çocuk Bilim Merkezi

Organizasyonu ziyarete gelecek olan çocukları bilim ile buluşturacak olan bu alanda; gezegenleri ve gök cisimlerini tanıtacak olan bir Planetaryum ve çocuklar için faaliyet ve etkinlik alanı oluşturulacaktır.

Sanat Ve Kültür Sokağı

Burada yer almış tüm medeniyetlerin izlerini yansıtacak, bölgenin geleneksel nitelikteki zanaat ve sanatlarını ziyaretçilere sunacak olan sergilerin yer alacağı bu sokak, sürdürülebilir sanat için bir örnek teşkil edecektir.

Mozaik Köyü

Hatay denince akla mozaik kültürü gelmektedir. Burada oluşturulacak olan Mozaik Köyü ile her türde, hediyelik eşyalar da dahil olmak üzere, mozaik konsepti uygulanacaktır.

Gastronomi Köyü

Hatay’ın önemli yanlarından bir tanesi olan mutfağı, “Medeniyetler Sofrası” teması ile inşa edilecek olan bu köyde sergilenecektir. Burada gerçekleşecek olan gastronomi etkinlikleri, çeşitli atölye çalışmaları etkinliğe zenginlik katacaktır.

Botanik Park ve Fidanlık

İnşa edilmesi planlanan bu alanlarda, Hatay’a özgü bitkiler ve fidanların sergilenmesi amaçlanmaktadır.

Hatay Bitkileri Vadisi

Endemik bitki alanları, çiçek alanları, meyve ve sebze bahçeleri gibi alanlara sahip olacak olan bu vadide, bölgeye özgü yeşil ekosistemin önemli temsilcileri yer alacak.

Expo Yapıları

Expo Dome: Fuar merkezi olarak tasarlanan bu büyük alan, EXPO süresince birçok aktiviteye, kongreye ve sergiye ev sahipliği yapacaktır.

Amfi Tiyatro: Hatay’a özgü tarihi mimarinin bir temsilcisi olacak olan bu tiyatro, 3500 kişi kapasiteli olacak şekilde planlanmıştır.

Su Oyunları& Konser Alanı: Etkinlik süresince akşam vakitlerinde birçok etkinliğin gerçekleşmesi için planlanan bu alan 7000 metrekare kapalı ve 8000 metrekare açık şeklinde planlanmıştır.

EXPO Fuar Alanı: EXPO 2021 süresince, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak olan bu alan, etkinlik sonrasında Hatay’da düzenlenebilecek tüm fuar etkinliklerine uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır.

Medeniyetler Bahçesi

Üç semavi dinin bir arada yaşamış olduğu bir yer olan Hatay’ın bu özelliğini en iyi şekilde yansıtacak olan bu alanda, üç semavi dine ait bahçelerde bu dinlere ait destanlar, mitler ve hikâyeler, alanda konumlanacak olan kiosklarda ziyaretçilere anlatılacaktır.

EXPO 2021 Teması ve Organizasyonun Hatay’a Kazandıracakları

Hatay Expo 2021 teması; turizm ve kültür, ekolojik tarım, botanik ve süs bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler, sanat ile gastronomi ve yemek kültürü öğelerinden oluşmaktadır. Hatay EXPO 2021, şehre kalıcı nitelikte değerlendirilebilecek bir miras bırakacak olmasının yanı sıra, ilin turizmine de uzun vadede etki edecek bir katkı getireceği aşikârdır. Bu durum kentin geniş anlamda kalkınması ile sonuçlanacaktır. EXPO 2021, diğer tüm botanik organizasyonlarda olduğu gibi, ev sahipliği yapan şehri uluslararası çapta yeşil bir marka haline dönüştürecektir. Böylece Hatay’ın; kentsel kalkınma stratejisi oluşturularak, bu planların hayata geçirilmesi için gerekli olan destekler elde edilecek, tarihi önemi yadsınamaz olan bu şehrin, uluslararası çaptaki tanınırlığı büyük ölçüde artacaktır. Ayrıca bu durum, Hatay’ın imajını yükseltecektir. Böylece Hatay’ın kültür ve turizm endüstrilerine olumlu katkılar yapılarak diğer bir yandan da sürdürülebilir çevre konusundaki bölge halkının farkındalığı artırılacaktır. Böylece uzun vadede şehirde yaşayan halkın yaşam kalitesi artış gösterecek ve bu durum sayesinde altyapı ve erişilebilirlik konusunda önemli adımlar artacaktır. Bu organizasyon sayesinde geçici ve kalıcı istihdam konusunda önemli sonuçlar elde edilecektir. EXPO’ya ev sahipliği yapan kentlerin bu organizasyonda yer alan bölgeleri, organizasyon sonlandıktan sonra da burada yaşayan halka hizmet vermeye devam etmektedir. Böylece Hatay’da oluşturulacak bu alanlar; ziyaretçilerini ağırlayacak, botanik, çevre ve organik tarım gibi konularda uluslararası nitelikte bir merkez haline gelmeye devam edecektir. Aynı şekilde kültür turizmi açısından da önce şehre ve sonrasında da ülkemizde kalıcı ve gelişen bir değer kazandırılmış olacaktır. Bu sebeple de organizasyonun başındaki isimlerin en çok önem verdiği konulardan bir tanesi, 2021 yılında gerçekleşecek olan bu organizasyonun gençlere yönelik olarak güçlü bir tanıtımının yapılmasıdır. Böylece gençler, yaşadıkları bölgenin bu önemli değerleri hakkında bilgi sahibi olacak ve bölgenin tüm bu değerlerini sonraki nesillere aktararak, buradaki kültürün uzun yıllar boyunca yaşamasını sağlayacaktır. Bu nedenle de Hatay EXPO 2021, gençlerin doğalarını tanımlarına yönelik birçok programı içerisinde barındıracaktır. Böylece gençler, hem doğayı tanıyacak hem de onu benimseyeceklerdir. Hatay’ın yüzyıllar boyunca Çin, Hindistan ve Orta Asya’ya giden İpekyolu üzerinde bulunması tarih boyunca stratejik olarak önemli bir yer haline gelmesini sağlamıştır. Günümüzde ise bu durum, bölgenin sahip olduğu petrol ve gaz gibi yeraltı zenginlikleri sayesinde devam etmektedir. Hatay’ın sahip olduğu bu özel konum, EXPO 2021’i almasında önemli rol oynamıştır. Yaklaşık olarak 3500 farklı bitki türü, 800 farklı aromatik ve tıbbi tedavi niteliğine sahip bitki, 300 kadar endemik bitki zenginliği ile hem tarihsel, hem kültürel hem de bitkisel olarak değerlerini dünyaya tanıtma fırsatı oluşmuştur. Bu gibi özellikleri ile bir dünya markası olmayı hak eden Hatay, EXPO 2021 ile bu hedefine ulaşmayı arzulamaktadır. Ayrıca, Hatay mutfağına özgü 600 farklı yemek çeşidi ile gastronomi alanının, doğal güzellikler ile birleştirilerek, turizm açısından dünyaya tanıtma imkanı doğmuştur.

EXPO Nedir?

EXPO; ticaret, tarih, kültür, eğlence ve sanat gibi çeşitli alanları kapsayan bir olimpiyat olarak kabul görmektedir. Dünya fuarı veya Dünya sergisi anlamlarına da gelen EXPO, halkların eğitim seviyelerini artırmayı hedefleyen ve bunu yaparken de işbirliğini ve yenilikçi atılımları destekleyen, uluslararası çapta bir etkinliktir. Ev sahibi olmaya hak kazanan ülke, diğer ülkelerin ulusal ve uluslararası kurumlarını, şirketlerini ve sivil toplum örgütlerini davet etmesi bir gelenek haline gelmiştir. Günümüz koşulları ile değerlendirildiğinde EXPO; Olimpiyat Oyunları ve Dünya Kupası gibi organizasyonlar ile yarışır çapta etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Yaklaşık olarak altı ay süren bu etkinlikler zinciri, yer aldığı ülkenin; sivil toplum kuruluşlarının, uzmanlarının ve politikacılarının iş birliği içerisinde çalışmasına olanak sağlamaktadır.

EXPO etkinliklerinin en önemli yanı, yenilikçi türdeki teknolojilerin, kendi alanlarında hayata geçirilerek, EXPO temasına uygun nitelikte; interaktif sergiler, çeşitli kültürel etkinlikler ve bilim dallarındaki gelişmelerin, ziyaretçilere sunuluyor olmasıdır. Bu bağlamda ziyaretçiler oldukça hoş bir deneyim elde etmektedir. EXPO, düzenlendiği bölgede uluslararası anlamda etkileşim ve iletişim imkânı sağlaması sebebiyle, bölgeye ekonomik olarak kalkınma olanağını güçlü bir biçimde sunar. Ev sahibi olan ülke, diğer ülkelerin temsilcilerinin yanı sıra, çeşitli uluslararası organizasyonları, şirketleri ve sivil toplum kuruluşlarını organizasyona davet ederek, kendi alanları veya sergileri ile bu organizasyonun önemli bir parçası olma olanağını da sunmaktadır. Bu bağlamda bu tür katılımcılar, kendi fikirlerini, projelerini uluslararası nitelikte geniş bir kitleye sunabilme imkânına da kavuşur. Diğer bir anlamda katılımcı ülkeler uluslararası, tüm insanlığa katkı sunacak faaliyetlerin oluşmasına ve gelişmesine de katkı sağlar.

EXPO, organizasyona katılım sağlayan ülkelerin; ev sahipliği yapan ülke ve diğer ülkeler ile ilişkilerini geliştirme ve kendi ülkelerini tanıtma fırsatı sunar. Bu organizasyon çerçevesinde düzenlenen etkinliklere katılan firmalar, daha geniş bir pazara ulaşma, alanındaki diğer firmalar ile etkileşime geçme ve dolayısıyla yeni kitleler ile yeni yatırım imkânlarına ulaşmaktadır. Ayrıca, sivil toplum örgütlerine ve çeşitli uluslararası organizasyonlara bulundukları alanlarda farkındalık oluşturmalarına olanak sağlayan bir platformdur. Bu organizasyon, düzenleyen ülke açısından kalkınmanın yanı sıra markalaşma konusunda son derece önemli bir araç olmaktadır.

Hatay Expo 2021 hakkında gelişmeleri takip edeceğiz…

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER