Pazartesi, Mayıs 6, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberHatay Tabip Odası'ndan Coronavirüs için Önlem Uyarısı

Hatay Tabip Odası’ndan Coronavirüs için Önlem Uyarısı

Hatay Tabip Odası, Çin‘in Wuhan kentinde yayılmaya devam eden Coronavirüs‘e yönelik önlem uyarılarında bulundu. Hatay Tabip Odası Yönetimi adına Başkan Dr. Cengiz Haksöz imzalı açıklamada, Türkiye’de şüpheler olsa da, yapılan araştırma ve incelemelerde hiçbir vakaya rastlanmadığını belirtti.

Hatay Tabip Odası’ndan Coronavirüs için Önlem Uyarısı

Son haftalarda, Türkiye’de Uzakdoğu kökenli coronavirüs salgını ile ilgili olarak bir panik havası yaşandığı, bununla ilgili sosyal medyada gerçek dışı görüntüler ve gerçek dışı haberlerin bu panik havasını körükler nitelikte olduğu belirtilen açıklamada, konuya açıklık getirmek ve halkın doğru bilgilendirilmesinin amaçlandığı kaydedildi.

“Coronavirüsün Vahşi Hayvan Ya Da Deniz Ürünü Kaynaklı Olduğu Düşünülüyor”

Hatay Tabip Odası, “Hastalığın başlangıcının Çin’in Wuhan kentinde, vahşi hayvan ya da deniz ürünü kaynaklı olduğu düşünülüyor. Başlangıç, hayvandan olsa da, insandan insana, solunum ve öksürük yoluyla ulaşan virüs nedeniyle de bulaşabiliyor. El ile temas, dokunma yoluyla bulaşma gösterilmedi. Uzak Doğu’dan gelen cansız eşya, konteynır gibi malzemelerle bulaşma imkansız. Çünkü virüs bu ortamda uzun süre yaşayamıyor.”

“Bulaştıktan 3-5 Gün Sonra Belirtileri Görülmeye Başlıyor”

“Bulaştıktan 3- 5 gün sonra, hastalık belirtileri görülmeye başlıyor ve 4 – 6 günde iyileşiyor. Belirtiler, normal grip enfeksiyonları ile aynı. Kuru öksürük, ateş, solunum güçlüğü, burun akıntısı gibi belirtiler görülebiliyor.

Özel bir tedavi ya da aşısı yok. Antibiyotikler, virüse etki etmiyor. Ateş düşürücü, solunumu rahatlatıcı ilaçlarla destekleyici, tedavi sonucu hastaların büyük çoğunluğu kolayca iyileşiyor. Ancak yaşlı, kronik kalp- akciğer hastalığı olan, kemoterapi alan, vücut direnci düşük kişilerde hastalık ilerleyip, pnomoni dediğimiz akciğer enfeksiyonuna dönüşebiliyor. Asıl risk altındaki grup, bu tür kişiler.”

“Kişisel Hijyene Dikkat Edilmeli”

“Korunmak içinse kişisel hijyene dikkat etmek yeterli. Yurdumuzda, şu anda coronavirüs vakası yok. Şüpheli birkaç vaka incelendi. Ancak hastalığa rastlanmadı. Ellerin sık sık, özellikle hayvanlarla temas sonrası sabunla yıkanması yeterli olur. Yakın çevrede bu tür öksürükle seyreden hastalığı olan varsa, maske kullanılabilir.

Bunun dışında, şu anda ülkemizde sosyal medya kullanıcılarının yaydığı gibi bir panik havasına gerek yoktur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” ifadesine yer verildi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER