Perşembe, Nisan 25, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberHatay tarım müdürlüğü zeytin üretiçilerini zeytin sineği konusunda uyardı

Hatay tarım müdürlüğü zeytin üretiçilerini zeytin sineği konusunda uyardı

 

Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yapılan kontroller sonucu il genelinde zeytinin ana zararlısı olan zeytin sineği çıkışları gözlendiğini belirterek, çiftçilere mağduriyet yaşamamaları için tuzaklama sistemini tavsiye etti.

Hatay tarım müdürlüğü zeytin üretiçilerini zeytin sineği konusunda uyardı

Zeytinin yağlanmaya başladığı Temmuz-Ağustos aylarında bahçe kontrollerinin yapılarak, sinek çıkışı kontrollerinin takibe alınması gerektiğini vurgulayan müdürlük, entegre mücadele kapsamında cezbedici sarı yapışkan tuzaklarda yakalanan zeytin sineği ergin sayısında artış görülmesi halinde mutlaka ilaçlama yapılması gerektiğini duyurdu.

SİNEKTE ARTIŞ OLMASI HALİNDE İLAÇLAMA YAPILMALIDIR

Hatay tarım müdürlüğü zeytin üretiçilerini zeytin sineği konusunda uyardı

Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, il genelindeki zeytin sineği tuzaklarının sinek çıkışlarının başladığı ve daha sıkı takibe alınması gerektiğini gösterdiğini belirterek, “Son yıllarda iklimsel faktörlerin etkileriyle birlikte, zeytin veriminde sorunlar yaşanmakta olup bazı bölgelerde uzun süren verimsizlik problemleri görülmektedir. Bu olumsuz etkileri en aza indirmek için her türlü zeytin bakımı; budama, gübreleme, bitkinin hırpalanmadan hasat edilmesi, bitki sağlığı uygulamaları gibi işlemler ile ağaçlarımızın güçlü sağlıklı tutulması önemlidir. Zeytinin ana zararlısı olan zeytin sineği ile mücadelesinin doğru bir şekilde uygulanması bitki sağlığı ve verimi açısından önemli olup diğer ikincil zararlı ve hastalıklar içinde koruyucu olmaktadır. Bu sebeple özellikle zeytin meyvelerinin yağlanmaya başladığı Temmuz-Ağustos aylarında bahçe kontrollerinin yapılarak sinek çıkışları tespit edilmelidir. İlimiz genelinde zeytin sineği çıkışlarını kontrol etmek üzere asılmış olan cezbedici sarı yapışkan tuzaklar sinek çıkışlarının başladığı ve daha sıkı takibe alınması gerektiğini göstermektedir. Ergin çıkış zamanları iklim, toprak karakteri, çeşit v.b. etkenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bölge farklılıkları dikkate alınarak, meyvelerin yumurta koyma olgunluğuna geldiği dönemde vuruk sayımları yapılarak, yeterli vuruk ve tuzaklarda yakalanan Zeytin sineği ergin sayısında artış görülmesi halinde ilaçlamaya geçilmelidir” derken, DAP gübreli tuzaklar ile zeytin sineğinin çoğalmasının önüne geçildiğini ifade etti.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER