Pazar, Nisan 28, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberHatay'da 100 Milyon Dolarlık Medeniyetler Bahçesi: "Hatay EXPO 2021"

Hatay’da 100 Milyon Dolarlık Medeniyetler Bahçesi: “Hatay EXPO 2021”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, bir gazeteye verdiği röportajda flaş açıklamalarda bulundu. Hatay EXPO 2021den, Suriye’deki iç savaşın Hatay üzerindeki etkisine gibi birçok konu üzerinde değerlendirmede bulunan Başkan Savaş, Hatay’ın turizmini, ticaretini geliştirmek için önemli işlere imza atmaya devam ediyor.

Hatay’da 100 Milyon Dolarlık Medeniyetler Bahçesi: “Hatay EXPO 2021”

“Hatay 9 Yıldır Suriye Konusunda Yorgun!”

Başkan Savaş, Suriye-Hatay sınırında devam eden savaşın etkilerini şöyle anlattı: “Hatay, Suriye konusunda dokuz yıldır çok yoruldu. Üç kişinin harcırahı ile dört kişiye bakıyoruz. Çünkü Hatay’ın nüfusu son verilere göre 1 milyon 620 bin. Ama biz 500 binin üzerindeki Suriyelilere de bu 1 milyon 600 bin insanın harcırahı ile bakıyoruz. Yani her üç kişi, bir misafir ağırladı dokuz yıldan beri. Bu da büyük bir yük şu ana kadar. Hatay gibi bir serhad şehri birçok gelirini kaybetti, 15 ülkeye ihracatı durdu, dışarıdan gelen insanlar küçülen pastadan pay aldı, ev kiraları arttı, kırsal kesimde, esnafın olduğu yerlerde daha çok Suriyelilerin çalışmasıyla bizim gençlerimiz işsiz kaldı.”

“Botanik EXPO 2021 Organizasyonu için Hummali Bir Çalışma İçerisindeyiz”

“Halkımıza moral motivasyon aşılamak, Hatay’ın önünü açmak, turizmi, ticareti geliştirmek için önemli işler yapmak zorundayız. Bu işlerden bir tanesi gastronomi ile ilgili. Hatay’ın yıllardır biriktirmiş olduğu 600’ün üzerindeki yemeği dünya ile paylaşmak istedik. 2010’dan beri yapmış olduğumuz mücadeleyi 2017’de kazandık. Hatay’ı UNESCO nezdinde gastronomi şehri olarak tescilledik. Dünyadaki 36 şehirden bir tanesi Hatay. Yaklaşık 10 ay önce UNESCO’nun ‘Öğrenen Şehirler Ağı’na kattık Hatay’ı. En büyük kazançlarımızdan biri de 2017’de Hatay’ın, Türkiye’de Antalya’dan sonra ikinci Botanik Expo organizasyonunu yapma hakkına sahip olmasıyla oldu. Şu anda bu konuda hummalı bir çalışma içindeyiz.”

EXPO’nun Hatay’a Yararı

“Burada görünen kısmı Expo ama Expo’nun arka penceresinde biz daha önemli bir organizasyon çalışması yapıyoruz. Hatay’ın kırsal kesiminin kalkınma planını yapıyoruz. Türkiye’nin her noktasında ama daha çok güney ve güneydoğu bölgesinde maalesef kırsal kesimdeki insanlarımız yaşam mücadelesi veriyor. Kendi coğrafyasını ekip biçmekten aciz duruma düşmüş. Ürettiğini satamıyor, satsa da ürettiği maliyeti karşılamıyor. Biz, kırsal kesimin kendine yetecek hale getirilmesini istiyoruz. Yükte hafif, pahada ağır şeyler üretmesini ve pazarlayabileceği, ayakta durabileceği ürünlerle desteklenmesini istiyoruz. Bunun çalışmasını yapıyoruz. İnşallah iki aya kadar tamamlayacağız.”

Uğur Mumcu Bulvarı’ndaki Battı-Çıktı’dan Bulunan Tarihi Eserler için Arkeopark Yapılıyor

“Tabi ki Expo organizasyonu bizim dışa dönük yüzümüz. Burada yaklaşık 325 dönüm arazi içerisinde, Antakya ve İskenderun olmak üzere iki bölgede Expo organizasyonu yapıyoruz. Antakya’dakinin içinde tarih olacak. Botanik Expo’su ama adını ‘Medeniyetler Bahçesi’ olarak belirledik. 15 dönümlük bir alanda arkeopark yapıyoruz, üstünü camla kaplayacağız. Bu arkeopark Uğur Mumcu Bulvarı’nda battı-çıktı yaparken bulduğumuz tarihi eserleri içeriyor.

Dünyadaki 23 medeniyetin 13’ü Hatay’da yaşamış. Orada üç dönümlük arazi içinde 13 medeniyeti gösteren bir mozaik eser yapacağız. Ayrıca; 3 bin 500 kişilik bir amfi tiyatro inşa ediyoruz. Burada çeşitli etkinlikler yapacağız ama 6 aylık değil, ondan sonraki süreçte de etkinliklere devam edeceğiz. Bir başka önemli çalışma olarak gastronomi köyü yapacağız. Sadece Hatay yemeklerinin yapıldığı gastronomi çarşısı olacak. Bir diğer unsur, dikey tarım yapacağımız bir yerin bulunması. Burası tamamen organik ürünlerden oluşacak. İnsanlar sebzeleri toplayıp, getirip, kendi yemeğini kendi yaptıracak. Dikey tarımı bir serada 12 ay boyunca sürdüreceğiz. Bunun dışında Hatay’ın kendine has 2 bin 500 civarında çiçeği var. Orada üretebileceğimiz çiçekleri endemik flora olarak üretip insanlarla paylaşacağız. Artı; tıbbi aromatik bitkiler konusunda 800 çeşit tıbbi aromatik bitkilerimiz var. Bunlar ve Hatay’da yetiştirebileceğimiz fidanlar olacak. Ayrıca burada bir fuar merkezi yapıyoruz. Bir de 7’den 70’e insanları eğlendirebileceğimiz bir eğlence merkezi olacak.”

Hatay EXPO 2021’in İskenderun Bölümü Gastronomi Ağırlıklı Olacak

İskenderun’da daha çok gastronomi ağırlıklı olacak. Burada UNESCO’nun tescillediği dünyadaki 36 gastronomi şehrini ağırlamak istiyoruz. Dünya mutfağının olduğu şehirlerin hem bahçelerini yapmalarını, hem de yemek kültürlerini altı ay bizimle tanıştırmalarını istiyoruz. Hem uluslararası hem ulusal bazdaki büyük şehirlerimizi davet ediyoruz. İçinde fuar merkezinin de olduğu bir alan olacak.

HBB’nin 100 Milyon Dolarlık EXPO Bütçesinde Hükümet Yardımına Yok Demeyiz

Expo’nun bütçesi 100 milyon dolar gibi. Büyükşehir olarak biz karşılıyoruz. Hükümet bize şevkat gösterip destek verirse memnun oluruz. Hatay için hükümetin desteğini zevkle kabul ederiz.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER