Cuma, Mayıs 17, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberHatay'da suya yüzde 20 zam

Hatay’da suya yüzde 20 zam

Koronavirüs(Covid-19) salgını nedeniyle ertelenen Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü(HATSU) Genel Kurulu, 2020 Mayıs ayı olağan toplantısı 16 Temmuz 2020 Perşembe günü Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş başkanlığında gerçekleştirilirken, ikinci oturum da 21 Temmuz’da yapılarak gündem maddelerini görüştü.

HATSU’nun 2020 Mali yılı Ücret Tarifesinin komisyon raporunun okunmasının ardından, zorunlu olan su zammı gündeme geldi. Ak Parti Grubu bu yıl yapılması öngörülen içme suyuna yönelik zammı yüzde 12,6 oranında teklif etmesine rağmen, daha sonra uzlaşma sağlanmak suretiyle yüzde 20 teklifi oybirliği ile kabul edildi. Karara göre, ilk yıl yüzde 20 zam yapılacak, bundan sonraki yıllar için TEFE ve TÜFE baz alınarak zam oranları belirlenecek.

 

HATSU’nun komisyona havale edilen 2019 Yılı Bütçe Kesin Hesabı da oybirliği kabul edilirken, kesin mali yılı bütçesi 396 milyon lira olarak belirlendi. Mal ve hizmet alımlarına ilişkin konu da meclis üyeleri dikkatli davranılmasını isterken, bir kez de araç satın alımının değerlendirilmesini önerdi. Ak Parti adına konuşan Grup Sözcüsü ve Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, Hatay’ın süper ligi hakettiğini, ancak Hatay’ın hizmetlerinde halen sıkıntılar yaşandığını hatırlatarak, “Tasarruf ilkemizdir. HATSU’nun bazı çalışmalarında sıkıntılar var. Bu sıkıntıları Hataylılar yüklenmek zorunda kalıyor. Araç kiralama yöntemi doğru olabilir, denetçiler uygun görebilir. Araç kiralamaya yılda 24 Milyon lira vermek çok ciddi bir rakam. Bazen araçların kullanılmadığı halde kira ödendiğini duyuyoruz. Muhalefet yapmıyoruz. Amacımız Hatay halkının yükünü hafifletmektir” ifadesini kullandı.

Altınözü Belediye Başkanı Rıfat Sarı da  usuldü ve teknikte sorun olmadığını kabul ederek, “Müteahhidi korumayı bırakalım, Belediyeyi ve halkımızı düşünelim” dedi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, araç kiralama işinden yorulduğunu, bunun araştırılarak en uygun teklifle yapıldığının bilinmesine rağmen bir kez daha incelenmesini istedi ve “Bu kira işinden yoruldum. Bu konuyu bir daha konuşmamak üzere sonuca bağlamamız lazım” dedi.

CHP Grubu adına konuşan CHP Sözcüsü Adnan Özkaya ise, HATSU’nun tüm Hatay’a hizmet götürdüğünü, geniş bir coğrafyanın yüzde 51’nin kırsal kesim olduğunu, bu kırsalda hizmet götürmenin önemine değinerek, “Hatay, 2 milyon 100 bin nüfuslu. İsraf deniliyor da israf yapılan hizmetin neresinde? Hizmetler kiralanan araçlarla yapılıyor. HATSU’nun daha iyi bir hizmet verebilmesi için biz suya yüzde yirmi zam öneriyoruz” diye konuştu.

Araç kiralama ile ilgili sunum yapan Mustafa Benli, Belediye Meclis üyelerine yapılan araştırmaları kalem kalem belirtirken, onarım ve bakım çalışmalarında sınır ötesinde yaşanan iki araç örneğini vererek, araç kiralama çalışmalarında en uygun teklifle gidildiğini söyledi. Benli, “Araç kiralamalarıyla ilgili Sayıştay denetçilerinin çalışmalarında, herhangi bir soruşturmayı gerek olmadığı İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun imzasıyla da karara bağlandı. Biz 5 yılı kıyasladık. Satın aldığımız araçlar da var, kiraladığımız araçlar da var. Kiralama daha uygun olduğu için bu yönteme başvurduk” dedi.

Başkan Savaş, konuşmaların ardından Belediye Meclis üyelerine katkılarından dolayı teşekkür ederek, HATSU Genel Kurulunun 9 Kasım 2020 saat 14.00’te toplanacağını açıkladı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER