Perşembe, Mayıs 9, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelHatay'da yetişen ürünlere Patent için Protokol imzalandı

Hatay’da yetişen ürünlere Patent için Protokol imzalandı

Hatay MKÜ ev sahipliğinde gerçekleşen ve Hatay Büyükşehir Belediyesi, Antakya Ticaret Borsası, Hatay Defne Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Derneği (HATABİD), Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ile Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) yöneticilerinin hazır bulunduğu toplantıda, Hatay ilinde coğrafi işaret özelliği taşıyan ürünlerin tescili için İmza Protokolü gerçekleşti. İmza töreni öncesi konuşan Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, göreve geldikleri dönemden itibaren önem atfettikleri Coğrafi İşaretler Tescili ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

Rektör Kaya, Ocak 2015 itibari ile, MÜSİGEM TTO ve DOĞAKA’nın işbirliğiyle, ülkemiz Coğrafi İşaret Haritası’nın çıkartılmasına katkıda bulunmak için Hatay İli Coğrafi İşaret Özelliği taşıyan ürünlerin belirlenerek Türk Patent Enstitüsü’ne gönderildiğini söyledi. İlimizde coğrafi işaret haritalaması yapılırken, Üniversite’nin bazı anabilim dallarında konusunda uzman birçok akademisyenle toplantılar düzenlediklerini ifade eden Rektör Kaya, Hatay ili Kaymakamlıklarının tamamına, ilçelerindeki coğrafi işaret özelliği taşıyan ürünlerin sorulduğunu ve son olarak Mustafa Kemal Üniversitesi ile DOĞAKA’nın çalışmaları neticesinde listenin son şeklini aldığını belirtti.
Daha sonraki süreçte ise, DOĞAKA’nın öncülüğünde, Mustafa Kemal Üniversitesi ile Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) işbirliğinde, Hatay ilinde uluslararası katılımlı bir Coğrafi İşaretler Konferansı gerçekleştirdiklerini vurgulayan Rektör Kaya şöyle devam etti:
“Türk Patent Enstitüsü’ne yapılacak coğrafi işaret başvurularında, TPE Bilgi ve Doküman Birimimiz tarafından ‘başvuru kılavuzu’ ve başvuru aşamasında izlenecek ‘yol haritası’ hazırlanmıştır. Hazırlanacak dokümanlar arasında, coğrafi işaret tesciline konu ürün ile ilgili uzman kuruluşların görüşlerinin bulunması gerektiğini görüyoruz. Mustafa Kemal Üniversitesi olarak, son yıllarda Teknoloji ve Ar-GE Merkezimize (MARGEM) ciddi cihaz ve altyapı yatırımları yaptık. Bu kapsamda imza edilecek bu Protokol’le, alanında uzman akademisyenlerimiz, MARGEM ve akademik bölümlerimizdeki araştırma laboratuvarları ile Türk Patent Enstitüsü tarafından talep edilen bilimsel verilerin elde edilmesi için gerekli çalışmaları yürüteceklerdir.”
DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız da, imza töreninde, coğrafi işaretlerin gerek ulusal gerekse bölgesel anlamda ekonomiye ve tanıtıma büyük bir katma değer sağladığını işaret etti.
Bölgeye ait olan ürünlerin tescil edilerek, ürünün o bölgeyle anılacağını vurgulayan Yıldız, “Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş illerimize baktığımız zaman bu bağlamda 30’dan fazla ürünün yüzde 15’lik bir kesimine tescil alınmasının yüksek olduğunu görüyoruz. Bu ürünlerin sorumlu kuruluşlarla beraber gerekli koordinasyonu sağlanıp akademik desteklerle birlikte Üniversitemiz laboratuvarlarında analizlerinin yapıldıktan sonra Türk Patent Enstitüsü’nde tescil işlemlerini sağlamak istiyoruz” dedi.
Coğrafi işaretin kişiye özel olmadığının altını çizen Yıldız, “Coğrafi işaret bölgeye özeldir. Şuana kadar Hatay ilimizde Hatay künefesinin coğrafi işaretini Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimiyle almış bulunuyoruz. Ama bununla beraber 17 adet daha belirlenen coğrafi işaret almaya değer ürünümüz vardır. İnşallah gelişmekte olan ekonomimizi coğrafi işaretlerle birlikte daha güçlü bir hale getireceğiz” diye kaydetti.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER