Pazar, Mayıs 12, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelHatay'daki mülkiyet sorunlarına ÖZEL ÇALIŞMA YAPILACAK...

Hatay’daki mülkiyet sorunlarına ÖZEL ÇALIŞMA YAPILACAK…

Anadolu’da azınlık vakıflarının, Hatay ve diğer illerde yaşadıkları sorunlara yönelik çalışmalar yürütülüyor. Bu amaçla; Antakya, Diyarbakır, Mardin ve Adıyaman’da 6 gün süreyle temaslarda bulunan, Vakıflar Genel Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan, yaptığı görüşmelerin sonucunu AGOS’a değerlendirdi. Uygar Gültekin’in haberine göre, Alcan, bölgedeki sorunlar konusunda hazırlanacak olan Rapor’u Vakıflar Genel Meclisi’ne sunacağını söyledi. Alcan, Hatay’daki mülkiyet sorunlarıyla ilgili özel bir çalışma da yürütecek.

-TOPLANTIYA KATILIM BÜYÜK OLDU-
Alcan’ın, 14 Ağustos Cuma günü, Antakya Rum Ortodoks Kilisesi’nde, Hatay ve Mersin’de bulunan vakıfların yöneticileriyle yaptığı toplantıya; Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil, Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hanni Kil, Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’nın Avukatı Hasan Akbaht, Antakya Rum Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı İlyas Bitargil, İskenderun Rum Ortodoks Kilisesi Fukara Vakfı’nı temsilen Fuat Terbiyeli, Altınözü Tokaçlıköyü Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’nı temsilen Mahalle Muhtarı İbrahim Çilingir, Samandağ Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’nı temsilen Razık Biçer, İskenderun Arsuz Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Corç Deniz, Altınözü Sarılar Mahallesi Rum Ortadoks Kilisesi Vakfı’nı temsilen Hayrettin Mızıkacıoğlu, İskenderun Karasun Manuk Ermeni Katolik Kilisesi Vakfı Başkanı Garbis Kısadur, Samandağ Vakıflı Köyü Ermeni Ortadoks Kilisesi Vakfı Başkanı Cem Çapar, Antakya Musevi Havras Vakfı ve İskenderun Musevi Havrası Vakfı Başkanı Şaul Cenudioğlu ve Mersin Tomris Nadir Mutri Kilisesi Vakfı Başkanı İlyas Yazırlıoğlu katıldı.
-HATAY İÇİN YASAL DÜZENLEME-
Alcan, görüşmelerde, her bölgenin sorunlarına ilişkin ayrıntılı bilgi alma fırsatı bulduğunu söyledi. Görüşmelerin sonucunda, sorunlara ilişkin bir Rapor hazırlandığını ve bu konuda Vakıflar Genel Meclisi’nde sunum yapacağını belirten Alcan, temaslarına ilişkin olarak da şu değerlendirmelerde bulundu:

“Genel olarak, gayrimenkul sorunları var. Pek çok yerde hukuki süreçler devam ediyor. Hatay ve çevresinin gayrimenkuller konusundaki sorunu daha ağır. Hatay’ın 1936’dan sonra Türkiye’ye bağlanmış olması, 36 beyannamelerinin bulunmaması, mülk iadeleri sürecinde ciddi sorun yaratıyor. Hatay ve çevresi için, Vakıflar Kanunu’nun, el konan gayrimüslim vakıf mülklerinin iadesini öngören geçici 11. Maddesi’nin dışında yeni ‘yasal’ bir düzenlemeye ihtiyaç var. Ayrıca, kültürel sorunlar, kiliselerin bakımı ve restorasyonu gibi sorunlar da devam ediyor.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER