Cuma, Mayıs 3, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberHatay’ın dağlık ve ormanlık bölgeleri, maden araması için açılıyor… 9 Ayrı Noktada...

Hatay’ın dağlık ve ormanlık bölgeleri, maden araması için açılıyor… 9 Ayrı Noktada Maden Aranacak!

MTA Genel Müdürlüğü, Hatay’da 9 noktada maden araması için 2.kez ihale hazırlığında. Çevreciler, orman yangın alanlarında maden aranması olasılığına karşı kaygılı.
Maden araması yapılacak sahalar; Yayladağı’nda Şenköy, Antakya’da Maraşboğazı, Arsuz’da Konacık, Tülek ve Haymaseki, İskenderun’da Beyköy ile Karagöz, Kırıkhan’da Kızılkaya, Belen’de Çerçikaya olarak sıralanıyor.
 
Maden Tetkik Arama (MTA) Enstitüsü, Türkiye genelinde toplam 606 noktada maden aranması için ihaleye giderken, bunlar içinde yer alan ilimiz Hatay’da ise 9 nokta bulunuyor. 606 adet maden sahası kapsamında, ikinci defa ihale edilmek üzere aramalara açılacak yerlerin Türkiye haritasındaki görüntüsü uzmanlarca paylaşıldı.
Hatay’da ikinci defa ihale edilmek üzere aramalara açılacak alanlar şunlar:
Yayladağı’nda Şenköy
Antakya’da Maraşboğazı
Arsuz’da Konacık, Tülek ve Haymaseki
İskenderun’da Beyköy ile Karagöz
Belen’de Çerçikaya
Kırıkhan’da Kızılkaya
Edinilen bilgilere göre, Türkiye genelindeki 606 maden arama sahası içinde yer alan ilimiz Hatay’da, son olarak Kırıkhan ilçesi Kızılkaya bölgesinin de eklenmesiyle, maden araması yapılacak saha sayısı 9’a çıktı. Belirlenen alanların tamamına arama ruhsatları verilmiş durumda.
TEPKİLER VAR
Maden Tetkik Arama Kurumu’nun, son olarak Hatay-Kırıkhan’da, Kızılkaya kırsalında maden araması ruhsatı vermesi bölgede tepkilere yol açtı. Bölgede yaşayan vatandaşlar, köylerindeki meraların ve hayvan otlattıkları alanların, özellikle de dağların maden ocağı olarak işletilmesini istemiyor.
Bu arada, maden araması yapılacağı belirtilen yerlerden Kızılkaya’da, Muhtar ve azalarının yetkili kurumlara yönelik 25 Şubat 2021 tarihli dilekçelerinde, “Mera olarak bildiğimiz alanının sit alanı olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız. Bu nedenle, madencilik faaliyetini istemiyoruz” mesajı dikkat çekiyor. Bölge halkının, konuyu yetkili mülki-idari amirlere yazılı olarak taşıdıkları da öğrenildi.
Yaşam alanlarında madencilik faaliyeti istemeyen, tarımla ve hayvancılıkla geçimini sağlayan bölge insanının haklı taleplerine yetkili kurumların ve siyasilerin sessiz kalmayacağı ümidinin hala var
RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER