Pazar, Mayıs 19, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberHataylı Profesör Süleyman Yılmaz, Yollarda!

Hataylı Profesör Süleyman Yılmaz, Yollarda!

Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı hemşerimiz Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, yeni Aziz Sancar’lar aramak için köy köy gezerek öğrencilere moleküler fizik öğretiyor, laboratuvarlar ve kütüphaneler kuruyor.

Hatay-Dörtyol doğumlu Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, “Aziz Sancar’ın Nobel başarısıyla birlikte; Türkiye’de, Aksaray’da ve köylerinde yeni Nobel adaylarımız neden olmasın” Projesi ile yollara düştü. Yılmaz, “3 köy ortaokulunda fen laboratuvarları kurduk. Burada öğrencilerimiz, minik kardeşleriyle buluştular. Deneyler, gösteriler yaptılar. Burada, çocukların bilime karşı ilgisini uyandırma adına güzel çalışmalar oldu” dedi.
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde dünyaya gelen 6 çocuklu bir işçi ailenin oğlu olan Fizik Öğretmeni Süleyman Yılmaz, Dicle Üniversitesi Fizik Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra, 3 yıl köylerde öğretmenlik yaptı. Ardından Akademisyenliğe geçen Prof. Dr. Yılmaz, şu an Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığını yapıyor.

-‘YENİ AZİZ SANCARLAR’-

Aksaray’ın köylerinde yeni Aziz Sancarlar aradıklarını belirten Prof. Dr. Yılmaz, şunları söyledi:
‘Aziz Sancar’ın başarısıyla birlikte; ‘Türkiye’de, Aksaray’da ve köylerinde yeni Nobel adaylarımız neden olmasın’ projesiyle yola çıktık. 3 köy ortaokulunda fen laboratuvarı kurduk. Burada öğrencilerimiz, minik kardeşleriyle buluştular. Deneyler ve gösteriler yaptılar. Burada, çocukların bilime karşı ilgisini uyandırma adına güzel çalışmalar oldu. Şehrimizde, 4 köy ortaokulunda kütüphaneler kurduk. En son kurduğumuz kütüphanenin 4 bin kitabı oldu. Bu kütüphanedeki kitaplar, temel eserlerden oluşuyor. Son 2 kütüphanemiz de tematik bir vefa duygusunu içeren kütüphaneydi. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Şehit olan Uzman Çavuş Yetkin Erşan’ın ismini, Sultanhanı Ortaokulu’ndaki kütüphanemize verdik. Diğer kütüphanemize ise Aksaray’dan İstanbul’a giderken kazada yaşamını yitiren müzik öğretmenimiz Tufan Boyan’ın adını verdik.”

-‘KÖY OKULARINI İMECE USULÜYLE YENİLEYEREK 2 DEFA ÖDÜL ALDIK’-

Yapılcan Köyü’nde imece ruhunu yeniden hayata geçirdiklerini belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Köylülerimizi, yapılacak ortak işlerimize dahil ettik. Aynı bölümden Sedef Bilici arkadaşımız ve öğrencilerimizle, bölüm olarak bir proje geliştirildi. Yapılcan ve Darhüyük köylerindeki 2 ortaokulda, köylülerimizle birlikte boya, badana, tamir, çatı onarımı ve sıra ile masaların tedarikini yaptık. TÜBİTAK’tan birçok eserin temin edilmesiyle birlikte, bilimsel merakın uyandırılması esas alınmıştı. Bu projeyle, Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı (TOVAK) tarafından 2 defa ödül aldık” diye konuştu.

‘ÇOCUKLARIN GÖZLERİNDEKİ IŞILTI BİZİ ÇOK MENMUN ETTİ’

Çocukların gözlerindeki merak ışıltısının kendilerini memnun ettiğini anlatan Prof. Dr. Yılmaz, şunları söyledi:
“Yaptığımız çalışmaların yerine ulaştığını gördük. Biz, bu çalışmaları sadece Aksaray’la sınırlamadık. Artvin’in Şavşat ilçesinden bedensel engelli 3 gencimiz için akülü tekerlekli sandalye istemi oldu. Biz de, üniversitedeki öğrencilerimiz ve akademik personelimizle birlikte 3 tekerlekli sandalyeyi gönderdik. Bu projeyle, uzaklığın engel olmadığını gösterdik.”

‘ÇOCUK YAŞTA EVLİLİĞİ BÖLGE HALKINA DRAMA İLE ANLATTIK’-

Hasandağı bölgesinde, genç yaşta ve çocuk yaşta evlilikle ilgili bir çalışma yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Yılmaz’ın anlattıkları şöyle:
“Burada, Öğretim Üyeleri arkadaşlarımızla, Kargın Köyü’nde kadınlarımızı bilinçlendirme adına seminer eğitimleri yaptık. Diğer taraftan da öğrencilerimizi bu konuda en iyi şekilde bilgilendirmek için drama eğitimleri verildi. Bunlar da güzel ve etkili çalışmalar oldu. Toplumun önemli problemlerine değinen ve ilgilenen etkinlikler oldu. Bunları yaparken, arka planda öğrencilerimiz ve Aksaraylı hayırseverlerin de ciddi katkısı oldu. Tüm projelerimize destek verenlere teşekkür ediyorum.”

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER