Cuma, Mayıs 10, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelHataylı Yönetmen Fikret Reyhan'a 2 Ödül!

Hataylı Yönetmen Fikret Reyhan’a 2 Ödül!

‘En İyi Yönetmen Ödülü’nün yanı sıra Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ödülünü de alan Hataylı Yönetmen Fikret Reyhan, “Çatlak filminin arkasında çok kalabalık bir oyuncu ekibi var. Onlar olmasaydı bu filmi çekemezdik. İyi ki varsınız, iyi ki sinema var” dedi ve ekledi: “SİYAD Ödülü, bir Yönetmen için çok değerli bir ödül. SİYAD Jürisine çok teşekkür ediyorum.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen 32. Ankara Film Festivali’nin heyecanla beklenen ödülleri sahiplerini buldu. CerModern’de gerçekleşen ve sunuculuğunu Ünsal Ünlü’nün yaptığı gecede Ulusal Uzun, Belgesel ve Kısa Film Yarışmaları’nın kazananları belli oldu.
Ulusal Uzun Film Yarışması’nda En İyi Film Ödülü Emre Kayiş’in “Anadolu Leoparı” filmine verilirken, En İyi Yönetmen Ödülü “Çatlak” filmiyle Hataylı Yönetmen Fikret Reyhan’a, Mahmut Tali Öngören En İyi İlk Film Ödülü ise Çağıl Bocut’un yazıp yönettiği “Sardunya” filmine verildi. Yarışmada, Aslı Akdağ imzalı “Bekleyiş” En İyi Belgesel, Can Merdan Doğan’ın yönettiği “Stiletto” da En İyi Kısa Film seçildi.
Festival adına kapanış konuşmasını, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Başkanı İrfan Demirkol yaptı ve şunları söyledi:
“Türkiye’de ilk kovid-19 vakasının Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandığı 11 Mart 2020’den bugüne hayatımızda çok şeyler değişti. Pek çok yakınımızı kaybettik. Korku ve tedirginlikle evlerimize kapandık. Her şey online, her şey çevrim içi oldu. Artık, festivallerin, tiyatroların, sinemaların, konserlerin yüz yüze yapılamayacağı, bundan böyle, insanların, filmleri, müziği, tiyatroyu, operayı evlerindeki konforla dijital platformlardan izleyecekleri öngörülüyordu. Biz, buna hiç inanmadık. Dünya savaşları, göçleri, salgınları, televizyonun icadı yanı sıra video, CD, DVD ve korsan çılgınlıklarıyla baş eden sanat etkinliklerinin pandemiyi de başarıyla atlatacağına inandık. Ve bu festivalde, insanların arkadaşlarını özlediğine, filmleri, tiyatro oyunlarını ve konserleri hep birlikte izlemek istediklerine tanık olduk. Özellikle, elinden cep telefonunu düşürmeyen ve artık salonlara gitmeyeceği öngörülen Z kuşağının bu festivalde salonları doldurduğunu gördük. Dolu dolu salonlarda gördük ki; festivaller, sinema, tiyatro ve konser salonları, ‘hayat devam ettikçe’ yaşayacak…”

HATAYLI İMZASI

Gecenin en önemli anlarından birinde sahneye çağrılan isim, Hataylı Yönetmen Fikret Reyhan oldu. 32. Ankara Film Festivali En İyi Yönetmen Ödülü, “Çatlak” filmiyle Fikret Reyhan’a verildi. Sinema Yazarları; Ali Can Sekmeç, Ali Ulvi Uyanık ve Coşkun Çokyiğit’ten oluşan jüri tarafından belirlenen Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülü ise “Türk aile yapısına içten bakışı, kısıtlı mekanları olgun bir sinematografi ile perdeye aktarışı ve hikâyesini kusursuz bir tartımla anlattığı” için, oy birliğiyle Fikret Reyhan’ın “Çatlak” filmine verildi.
‘En İyi Yönetmen Ödülü’ yanı sıra Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülü’nü de alan Hataylı Yönetmen Fikret Reyhan, ödül gecesinde yaptığı konuşmasında,“Çatlak filminin arkasında çok kalabalık bir oyuncu ekibi var. Onlar olmasaydı bu filmi çekemezdik. İyi ki varsınız, iyi ki sinema var” dedi ve ekledi: “SİYAD Ödülü, bir Yönetmen için çok değerli bir ödül. SİYAD Jürisine çok teşekkür ediyorum.”
EN İYİ FİLM
Hataylı Yönetmenler, Fikret Reyhan (Çatlak) ile Erkan Tahhuşoğlu’nun (Koridor) da içinde yer aldığı, 10 filmin yarıştığı Ulusal Uzun Film Yarışması’nın; Akademisyen ve Medya Sanatçısı Andreas Treske, Sanat Yönetmeni Meral Efe Yurtseven, Oyuncu Selen Uçer, Yönetmen Seren Yüce ile Yazar ve Yönetmen Vecdi Sayar’dan oluşan Ulusal Uzun Film Yarışması Jürisi, “Tarifi güç bir olguyu, zamanın dışına itilmişliği, yalnızlaşmayı, yıkıcı dönüşümün benliği anlamsızlaştırmasını incelikle anlatabilme ve doğanın yitimini kurduğu güçlü metaforla nazikçe birleştirebilme becerisinden” dolayı “Anadolu Leoparı” filmini “En İyi Film” seçti. 50 bin TL değerindeki En İyi Film Ödülü’nü kazanan Emre Kayiş’in yönettiği “Anadolu Leoparı” filmindeki performansıyla da Uğur Polat “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne, İpek Türktan ise “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ne layık görüldü.
Anadolu Leoparı filmi, aynı zamanda Nick Cooke’a da “En İyi Görüntü Yönetmeni” Ödülü’nü kazandırarak geceden 4 ödülle ayrıldı.
Festivalin kurucusu Mahmut Tali Öngören adına verilen En İyi İlk Film Ödülü’nü, bu yıl, Çağıl Bocut’un yazıp yönettiği “Sardunya” adlı film kazandı. Jüri kararında, “En İyi İlk Film ödülünü, bireyin varoluşuna kadın perspektifinden yeni bir bakış açısı kazandırması ve yaşam gerçeklerini samimi bir yorumla sunması nedeniyle, Çağıl Bocut’un ‘Sardunya’ filmine vermeyi kararlaştırdık” dendi.
Diğer taraftan, Tufan Taştan ve Barış Bıçakçı, senaryosunu birlikte yazdıkları “Sen Ben Lenin” filmi ile Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü’nün sahibi oldular. Sercan Sezgin, Ferit Karahan ve Hayedeh Safiyari, “Okul Tıraşı” ile En İyi Kurgu Ödülü’nün sahibi olurken, Okul Tıraşı filmindeki performansıyla Ekin Koç, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’ne ise Lacivert Gece filmindeki rolüyle Güliz Gençoğlu layık görüldü.
Erdem Tepegöz imzalı “Gölgeler İçinde” filmiyle Greg Dombrowski de En İyi Özgün Müzik Ödülü’ne, Armen Ghazaryan ise En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü’ne layık görüldü.
Anadolu Leoparı filmi, aynı zamanda Nick Cooke’a da “En İyi Görüntü Yönetmeni” Ödülü’nü kazandırarak geceden 4 ödülle ayrıldı.

ÖDÜLLER

Ulusal Uzun Film Yarışması
-En İyi Film Ödülü
Anadolu Leoparı – Emre Kayiş
-Mahmut Tali Öngören En İyi İlk Film Ödülü
Sardunya – Çağıl Bocut
-En İyi Yönetmen Ödülü
Fikret Reyhan – Çatlak
-Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü
Barış Bıçakçı, Tufan Taştan – Sen Ben Lenin
-En İyi Kadın Oyuncu Ödülü
İpek Türktan – Anadolu Leoparı
-En İyi Erkek Oyuncu Ödülü
Uğur Polat – Anadolu Leoparı
-En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü
Güliz Gençoğlu – Lacivert Gece
-En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü
Ekin Koç – Okul Tıraşı
-En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü
Armen Ghazaryan – Gölgeler İçinde
-En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü
Nick Cooke – Anadolu Leoparı
-En İyi Kurgu Ödülü
Sercan Sezgin, Ferit Karahan, Hayedeh Safiyari – Okul Tıraşı
-En İyi Özgün Müzik Ödülü
Greg Dombrowski – Gölgeler İçinde
SİYAD En İyi Film Ödülü
Çatlak – Fikret Reyhan
Ulusal Belgesel Film Yarışması
-En İyi Belgesel Film Ödülü
Bekleyiş – Aslı Akdağ
Ulusal Kısa Film Yarışması
-En İyi Kısa Film Ödülü
Stiletto – Can Merdan Doğan

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER