Cuma, Mayıs 3, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel“HAYVAN İTHALATI, HAYVANCILIĞIMIZI VE SAĞLIĞIMIZI OLUMSUZ ETKİLİYOR.”

“HAYVAN İTHALATI, HAYVANCILIĞIMIZI VE SAĞLIĞIMIZI OLUMSUZ ETKİLİYOR.”

 

İskenderun da kanayan yara haline gelen Angus sevkiyatı ile ilgili olarak siyasi parti dernek ve STK lar bir araya gelerek bir basın açıklaması yaptılar.

Limak Port liman kapısında bir araya gelen gurup adına bir konuşma yapan İskenderun Cevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara şunları söyledi

“Ülkemizin Yurtdışından yapmış olduğu canlı hayvan ithalatın sevkiyat işlemleri bir süredir İskenderun limanından sürdürülmektedir .

Büyük ve küçükbaş canlı hayvanları taşıyan gemilerden tahliye işlemleri sırasında kent merkezinde ve limana yakın civar mahallelerde insanların genzini yakan, nefes almayı engelleyen yoğun ve ağır bir koku yayılmaktadır.

Bundan daha da önemlisi yaşadığımız coğrafyada aslında var olmayan farklı sinek türleri hayvanlarla birlikte gelmekte ve gemilerin şehrimize geldiği dönemde yoğun sinek şikayetleri de olmaktadır. Sineklerin bir çok hastalığın taşıyıcısı olduğu düşünüldüğünde daha önce ülkemizde hiç karşılaşılmayan hastalıkların ortaya çıkması söz konusu olabilecektir.

 

Her ne kadar ilgili bakanlıklar özellikle şarbon hastalığı hususunda şu an itibari ile artmış bir risk bulunmadığını ifade etselerde ilerleyen dönemlerde bu tür hastalıklarla karşılaşılmayacağının garantisi yoktur.
Hayvan sevkiyatının ötesinde ithal edilen hayvanlarda goruldugu iddia edilen şarbon hastalığı veyasaman, et ve  et ürünleri ithalatı diğer hastalık risklerini daha da arttırıyor.Her gçen gün daha da zorlaşan üretim koşulları yerini üretememeye bırakıyor.Mevcut sorunlar sadece  İskenderun bölgesinin bir sorunu değil yaşadığımız bölgenin ayrıca ülkemizin bir sorunudur.

Gerçekleştirilen canlı hayvan ithalatlarının ülkemiz hayvancılığına yaratacağı olumsuz etki açıktır.

 

 

Esas olan son yıllarda yıkıma uğratılan tarım ve hayvancılık politikalarının tekrar düzenlenmesi, damızlık ve hayvan üretimi,et ve süt üretimine yönelik bir seferberlik ilan edilerek destek ve teşvikler yerli üretime geçilmesidir.

Ancak kısa vadede ülkemizin et ihtiyacını karşılamak üzere canlı hayvan ithalatı devam edecek ise çevre ve insan sağlını koruyan tedbirler alınmalıdır.

 

*Canlı hayvan ithalatının  daha sağlıklı ve guvenilir bir izleme sistemi ile yapilabilmesi için bağimsiz veteriner birliklerinin de sisteme entegre edilmesi cok önemlidir.

*Ulkeye giris noktalarinda her türlü hayvan ithalatinda hayvan sagligi denetimlerinin özel olarak oluşturulmuş ve her türlü teknik donanıma ve alt yapıya sahip alanlarda denetlenmesi çok önemlidir.

Yukarıda da izah ettiğimiz üzere siyasi iradeden beklentimiz bir an önce ülkemizde hayvancılığının geliştirilmesi ve tekrar kendi ihtiyacımızı karşılayacak düzeye gelebilecek politikalar oluşturması ile gerek taşıyacağı hastalık riskleri gerekse yerli üretime olumsuz etkileri açısından hayvancılığımızın ölüm fermanı olan canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin ithalatından vazgeçilmesi olmakla birlikte,

kısa vadede canlı hayvan sevkiyatlarının bundan sonra devam edecek olması durumunda KENT MERKEZLERİNDEN UZAK,MESKUN MAHAL dışındaki limanlardan yapılması, hayvanların sıkı veteriner kontrolünden geçmeleri, dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması, karantina sürelerine dikkat edilmesi ve özel Karantina alanları oluşturulmasıdır.

 

Ayrıca;

Son olarak geçtiğimiz haftalar da İzmir Alsancak Limanı tarafından red kararı ile kente alınmayan  JULİA AK  gemisinin tüm çabalarımıza rağmen İskenderun Limanında tahliye edilmesi,

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin aynı kanun ve yönetmelik hükümlerinin geçerli olduğu Liman bölgelerindeki tahmil tahliye ,denetim ve kontrol ile ilgili işlemlerin ülkemizin değişik bölgelerinde farklı uygulamaya tabi tutulması kafalarımızda soru işaretleri yaratmıştır.

 

Anayasamızın 56.maddesinde de dediği gibi Asıl olan sağlıklı yaşam hakkıdır.

Konu ile ilgili görev ve sorumluluk sahiplerini  toplum sağlığını ilgilendiren bu konuda daha duyarlı -ve hassas olmaya davet ediyoruz”

Basın Açıklamasına şu kurumların destek verdiği açıklandı. Destek veren Kurumlar;

İskenderun Çevre Koruma Derneği

Hatay Tabip Odası iskenderun Temsilciliği

Hatay Ziraat Mühendisleri Odası

İskenderun Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası

İnşaat Mühendisleri Odası İskenderun Temsilciliği

Makine Mühendisleri Odası İskenderun Temsilciliği

Elektrik Mühendisleri Odası İskenderun Temsilciliği

Cumhuriyet Halk Partisi İskenderun İlçe Örgütü

Cumhuriyet Halk Partisi Arsuz İlçe Örgütü

Milliyetçi Hareket Partisi Meclis Grubu

HDP İlçe Örgütü

Türk Eğitim Sen 2 Nolu Şube

Eğitim-Sen İskenderun Şubesi

Eğitim-İş İskenderun Şubesi
Korunmaya Muhtaç Çocuklara Yardım Derneği
Evimiz İskenderun Süpürge Derneği
İskenderun Ayna Kültür Sanat Derneği

Atatürkçü Düşünce Derneği İskenderun Şubesi

Atatürkçü Düşünce Derneği Karaağaç Şubesi
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İskenderun Şubesi
İnsan Hakları Derneği
İskenderun Bakkalar ve Bayiler Esnaf Odası
İskenderun Muhtarlar Derneği

İskenderun Berberler ve Kuaförler Odası

Türk Kadınlar Birliği Derneği İskenderun Şubesi

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER