Perşembe, Mayıs 9, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel"Hemşerilerim, Şovmenleri  İyi tanıyıp bilmelidir"

“Hemşerilerim, Şovmenleri  İyi tanıyıp bilmelidir”

“”Ne olursa olsun ben bu Hatay’a hizmet ve katkıda bulunmak için yola çıktım. Hatay’da kullanılan su Halk sağlığı açısından kabul edilebilir değildir. Biz de yatırım yapabilmek için acil eylem planını devreye soktuk. Bu gün Yayladağı’nda, Altınözü’nde, Hassa’da, Belen’de, Erzin’de, Kırıkhan’da ve Samandağ’ında Hem Kanalizasyon, hem de içme suyu çalışmalarımız sürmektedir. Dikkat ederseniz Samandağ hariç hepsi AKP’nin Belediye başkanlarının bulunduğu ilçelerdir. Ben anlamıyorum bu başkanlarımızı. Kendilerine oy verip başkan yapan vatandaşlarımıza yapılacak hizmetleri engellemeye çalışarak kimi cezalandırmak istiyorlar. Bunla aday olurken hizmet yapmak için mi, hizmetleri engellemek için mi aday oluyorlar?”

“Karşılık olarak da Su maliyetinin yarısını oluşturan evlerde 1.29, işyerlerinde 2 TL olan teklifi getirdiler. Bu teklifte kötü bir niyet vardı. Yasa gereği maliyetin altında tarife zimmet sebebidir. Çıkacak zimmeti cebinizde paranız varsa ödersiniz, cebinizde paranız yoksa gider cezaevinde yatarsınız. Niyetlerden bir budur. Diğer kötü niyet de HATSU’ya sıfır yatırım bütçesi vererek yatırımları engellemektir. Yatırımları engellemek siyasi hesaplarla Hatay halkını cezalandırmak değilse nedir? Ben bu sorunun cevabını da vatandaşlarıma bırakıyorum.”

İskenderun’da basın mensupları ile bir araya gelen Hatay BŞB Başkanı Dç. Dr. Lütfü Savaş İskenderun’a yapılan ve yapılacak olan yatırımlar ile ilgili açıklamalar yaptı. Arsuz Üniversite kavşağı ile ilgili açıklamalardan sonra basın mensupları tarafından özellikle sorulan su fiyatlarına da uzun uzun değinen Başkan Savaş, konuşmasında “Hemşerilerim şovmenlerle gerçekleri ayırt etmeli, hizmet etmek isteyenlerle, engellemek isteyenleri bilmelidir” dedi.

Başkan Savaş yaptığı açıklamayı şöyle sürdürdü.

“Ben bilim adamıyım. Belgelerle konuşurum. Siyaseti de hizmet için yaparım. Bu güne kadar ki yaşamım böyle geldi. Bundan sonra da böyle sürecek. Yalan, çıkar, siyasi gelecek kaygısı bende yoktur. Bu nedenle şehrimizdeki su fiyatlarını ve bu güne gelişini sizlerle belgelerle paylaşmak istiyorum. Halkımız kim hizmet etmek istiyor, kim siyasi hesaplarla halkımızı kandırmaya çalışıyor bilsin.”

“2015 Hatsu bütçesi hazırlanırken Bütçe Komisyonundan ve Tarife komisyonundan gelen teklif Meclisimizde oy birliği ile kabul edilmiştir. Herkes bilsin isterim. Adı geçen komisyonlarda 7 üye mevuttur. 4 üye AKP, 2 üye CHP, l üye ise MHP’li arkadaşlarımızdır. Komisyon başkanı da AKP’li arkadaşımızdır. Bu komisyonların çalışmaları sonucu ortaya çıkan bu günkü ‘Konutlar 0-20 ton 2 TL, 20-35 ton 3 TL, 35 Ton sonrası 4 TL, İşyerlerinde 8,5 TL’ şeklindeki su tarifesi bu komisyonlarda oy birliği ile kabul edilmiştir. Komisyonların Belediye Meclisimize sunduğu bu fiyatlar*6 Üyemiz tarafından oy birliği ile kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.”

“Uygulama başladıktan bir süre sonra vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine su fiyatları bir kez daha durulması ve gözden geçirilmesi gerektiğini göstermiştir. İlçe Belediye Başkanlarımız ve Meclisimizdeki grup başkanvekillerimiz ile yaptığımız görüşmelerde su fiyatlarının düşürülmesi konusunda ortak görüş oluşmuştur.”

“Yasa gereği kamu kuruluşlarının ürettiği bir hizmeti maliyetinin altında satması mümkün değildir.
Hatta en az yüzde 10 üstüne koyarak satmak zorundadır. Biz de Hatay’da suyun maliyetini ortaya çıkarmak
içim MKÜ’ye başvurduk. Buradaki amacımız bilim insanlarının tarafsız olarak bu maliyeti çıkarmasıydı. Ayrıca
su konusunun herhangi bir spekülasyona yol açmasını önlemek, siyasetten uzak objektif bir fiyat çıkarmak
temel amacımızdı. Bilim insanlarınca yapılan çalışma sonu Hatay’da su fiyatının konutlarda 2.55
TL, işyerlerinde 6 TL maliyeti karşılayacağı belirlendi.”

“Yasa gereği HATSU genel kurulu yılda iki kez, Mayıs ve Kasım aylarında toplanmaktadır. Bunun dışında idarenin HATSU genel kurulunu üç kez toplama kararı vardır.Şubat ve Mart aylarında 3 kez olağanüstü toplanma hakkımızı kullandık. Üniversite tarafından belirlenen indirimli fiyatı sunduk Üçünde de AKP’li üyeler tarafından ret edildi. Hatta üçüncü toplantıya sayaçların ayda bir kez okunmasını ve HATSU’ya yatırım yapabilmesi için başka kalemlerden kesilip bütçe verilmesini istedik. 87 kişilik meclisin 50’sini oluşturan AKP’li üyeler bunları da su fiyatını da ret ettiler.”

“Karşılık olarak da Su maliyetinin yarısını oluşturan evlerde 1.29, işyerlerinde 2 TL olan teklifi getirdiler. Bu teklifte kötü bir niyet vardı. Yasa gereği maliyetin altında tarife zimmet sebebidir. Çıkacak zimmeti cebinizde paranız varsa ödersiniz, cebinizde paranız yoksa gider cezaevinde yatarsınız. Niyetlerden bir budur. Diğer kötü niyet de HATSU’ya sıfır yatırım bütçesi vererek yatırımları engellemektir. Yatırımları engellemek siyasi hesaplarla Hatay halkını cezalandırmak değilse nedir? Ben bu sorunun cevabını da vatandaşlarıma bırakıyorum.”

“Ne olursa olsun ben bu Hatay’a hizmet ve katkıda bulunmak için yola çıktım. Hatay’da kullanılan su Halk sağlığı açısından kabul edilebilir değildir. Biz de yatırım yapabilmek için acil eylem planını devreye soktuk. Bu gün Yayladağı’nda, Altınözü’nde, Hassa’da, Belen’de, Erzin’de, Kırıkhan’da ve Samandağ’ında Hem Kanalizasyon, hem de içme suyu çalışmalarımız sürmektedir. Dikkat ederseniz Samandağ hariç hepsi AKP’nin Belediye başkanlarının bulunduğu ilçelerdir. Ben anlamıyorum bu başkanlarımızı. Kendilerine oy verip başkan yapan vatandaşlarımıza yapılacak hizmetleri engellemeye çalışarak kimi cezalandırmak istiyorlar. Bunla aday olurken hizmet yapmak için mi, hizmetleri engellemek için mi aday oluyorlar?”

 

“Sizler aracılığıyla bazı gerçeklerden daha bahsetmek istiyorum. Hatay’ın tüm ilçelerinden Halk Sağlığı Müdürlüğünce alınan 1636 su örneğinin yapılan tahlilleri sonucu 379 tanesinin insan sağlığına zararlı olduğu saptanmıştır. Bunların içinde Arsenikten, Kroma zehirli ağır metaller, enterekok’tan kolibasiline kadar mikroplu sonuçlar ortaya çıkmıştır. Yani yaklaşık 100 çeşmenin 25’inden mikrop ve zehir aktığı bilimsel olarak saptanmıştır. Ortalama 50 yıllık borulardan zehirli ve mikroplu su kullanmak halkımıza reva mıdır? Biz yatırım yapalım, sağlıklı ortamlar oluşturalım diyoruz, AKP’li meclis üyeleri koydukları tavırla, ölen ölsün, gelecek siyaseten bizim olsun diyorlar.

“Bu arkadaşlarımızın olumsuz tavırları gözü kapalı devam etmektedir. En son Yaptığımız Meclis toplantısında HATSU’nun “İçme sularının Ticari amaçla kiralanması ve Denetimine ilişkin Yönetmeliği” ve “Taşınır, Taşınmaz Kaynak ve Haklarının Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki yönetmeliği” Bakanlıkça belirlenen ve usulen Meclise getirilen maddeler olmasına rağmen AKP’li üyeler tarafından gözü kapalı ret edilmiştir. Bunlara ilaveten HATSU’ya 128 adet araç ve iş makinası alımı 50 adet kadro ihdası da yine aynı grup tarafından gözü kapalı ret edilmiştir. Bütün bu gözü kapalı ret edişlerin ardındaki niyet siyasi şovmenlik ya da insan hayatı değil de siyasi gelecek kaygısı değilse nedir?

“Biz aradık bulabildiğimiz kadar büyükşehir belediyesi su makbuzunu da sizlere getirdik. Sizlere bunların birer fotokopisini de veriyorum. Hatay dahil 13 Büyükşehirde e ucuz üçüncü ucuz su bizdedir. Barajımız yok, akarsuyumuz yok, suyumuzun yüzde 80’ini yer altından elektrik enerjisi ile sağlıyoruz. Elde ettiğimiz suyun yüzde 70’i yolda yok oluyor. Bir de diğer şehirlere bakın. Kendi cazibesi ile barajlardan su alan şehirler mi pahalı, Hatay’daki fiyat mı pahalı.?

“Son söz olarak şunu söylemek istiyorum. Benim Hemşerilerim şovmenlerle gerçekleri ayırt etmeli, hizmet etmek isteyenlerle, engellemek isteyenleri bilmelidir”

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER