Pazartesi, Nisan 29, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelHiçbir İdamı Savunmadık

Hiçbir İdamı Savunmadık

TBMM’de devam eden bütçe görüşmeleri sırasında Gençlik Spor Genel Müdürlüğü bütçesi üzerine yaptığı konuşması sırasında, eski Milli Sporcu ve Futbol Yorumcusu Rıdvan Dilmen’in Deniz Gezmiş ile ilgili açıklamalarına işaret eden CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, “Deniz Gezmiş’i Deniz Gezmiş yapan parkası değil, onun cüretkârlığı, yüreği, bilinci, cesareti, bilgisi ve haklılığıdır” dedi.
Bilindiği gibi, Habertürk’te yayınlanan ‘Akılda Kalanlar’ Programı’na konuk olan Spor Yorumcusu Rıdvan Dilmen, buradaki konuşması sırasında ‘Deniz Gezmiş’ örneği vermiş ve şunları söylemişti:
“Ben, Tayyip Erdoğan beye baktığımda –parkasız- bir Deniz Gezmiş görüyorum. Deniz Gezmiş de ‘kahrolsun emperyalizm’ diyordu, Erdoğan da emperyalistlerle mücadele ediyor.”
-İDAM TARTIŞMASI-
Hilmi Yarayıcı’nın ‘Deniz Gezmiş’ ve ‘Rıdvan Dilmen’ konuşması sırasında paylaşılan ‘eleştiriye’ müdahil olan Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, oturduğu yerden Yarayıcı’ya, “Niye astınız o zaman? Siz astınız” diye laf attı. Yarayıcı, görüşmelerin ardından Turan’a şu karşılığı verdi:
“Sayın Başkanım, demin konuşmamda Deniz Gezmiş’i anlatırken, Sayın Grup Başkan Vekili Bülent Bey ‘Siz astınız’ deyip partimize bir sataşmada bulunmuştur. İzin verirseniz cevap hakkımı kullanmak istiyorum.
Elbette biz dün olduğu gibi bugün de hiçbir idamı savunmadık, savunmuyoruz ve savunmayacağız. O döneme ilişkin yapılan yanlışın da arkasında değiliz.
Bir iki şeyi hatırlatmak isterim izin verirseniz: Elbette 28 CHP’li idamla ilgili ‘Evet’ oyu vermiş, ama oradaki milletvekillerinin tamamı o dönemde Cumhuriyetçi Güven Partisine girmek üzere hazırlıklar yapmış ve Parti karşısında çalışmaya başlamışlardır. Dolayısıyla, 48 kişi ‘Hayır’ oyu vermiş; 47’si Cumhuriyet Halk Partisi, 1’i Türkiye İşçi Partisi Milletvekili ve çok daha önemlisi, dönemin Genel Başkanı İsmet İnönü ve Genel Sekreter Bülent Ecevit ‘Hayır’ oyu vermiştir. Dolayısıyla bu da Partinin kurumsal oyudur.
Bu, o gün ‘Hayır’ diyenlerin geleneğini temsil ettiğimizi hatırlatma anlamında aldığım bir sözdür. ‘Evet’ oyu verenlerin tamamı zamanla Cumhuriyet Halk Partisi’nden tasfiye edilmiştir.
O gün, dönemin geçiş hükümeti ‘3 sizden, 3 bizden, 3 onlardan’ deyip intikam duygusuyla hareket etmiştir.
Her zaman bu tür idamlara karşı durulması gereken doğru tavrı her zaman sahiplendiğimizi, sahipleneceğimizi bir kez daha söylüyor, Denizlerin yarattığı tüm değerleri savunmanın coşkusunu, sahiplenmenin coşkusunu bir kez daha buradan ifade etmek istiyorum.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER