Salı, Mayıs 7, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiHukuk Prof. Ayşe Odman Boztosun'dan Romanlaştırılmış Anayasa: "Anayasa Candır"

Hukuk Prof. Ayşe Odman Boztosun’dan Romanlaştırılmış Anayasa: “Anayasa Candır”

Antalya‘da Hukuk Prof. Ayşe Odman Boztosun, anayasayı romanlaştırdığı “Anayasa Candır” kitabını yazma hikayesini anlattı.11-12 yaşından itibaren her yaşa hitap eden “Anayasa Candır” kitabında kızını kahraman yapan Boztosun, temel haklar ve hukuku bir roman kurgusu içinde aktardı.

Hukuk Prof. Ayşe Odman Boztosun’dan Romanlaştırılmış Anayasa: “Anayasa Candır”

Hukuk Prof. Ayşe Odman Boztosun Kimdir?

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan, yüksek lisansını Oxford Üniversitesi’nde yapan ve 2009’dan bu yana Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Ayşe Odman Boztosun, ‘Anayasa Candır’ adlı kitabında, devlet, özgürlükler, temel haklar ve hukuk gibi soyut kavramları somutlaştırarak, bir roman kurgusu içinde anlattı. Kitabının ana karakterini kurgularken 13 yaşındaki kızı Esma Zeynep’ten ilham alan Prof. Dr. Boztosun, kitabındaki ‘Zeyno’ karakterinin, ‘Akış’ adlı uzay aracıyla çıktığı yolculukta devletle söyleşirken, hem anayasayı ve anayasal düzeni tanıdığını, hem de bir vatandaş olmanın farkına ve tadına vardığını belirtti.

‘Anayasa Candır’ Kitabının Öyküsü

Prof. Dr. Boztosun,”Çocuklarım Mehmet Kerem ve Esma Zeynep’i masallarla büyüttüm. Öykülerin gücünü de o zaman keşfettim. Bir hukuk profesörü olarak anlatma sorumluluğunda olduğum kavramlar, soyut kavramlar olması nedeniyle anlaşılması zor kavramlar. İşte bu kavramları somuta indirmek gerektiğini fark edince böyle bir kitap yazmak istedim.”

Bu su damlası anayasa oldu. Su saflığın, bereketin, temizliğin simgesidir. Saf bir su damlası olan anayasa, yavrusu devleti de iyi, temiz ve bereketli kılıyor. Kitabımda devleti bir bulut olarak simgeleştirdim. Tüm toplumsal hayatı kapsayan, her yere yayılan bir düzen bulutu. Özgürlüklerin karakterleri de kelebekler. Yaşam özgürlüğünden, bilim, sanat, düşünce, inanç, vicdan ve haberleşme özgürlüğüne kadar her biri ayrı bir kelebek” dedi.

Türkiye’de İlk Kez Anayasa Herkesin Anlayacağı Dilde Oldu

“Anayasa’yı toplumun büyük kesimi okumuyor. Ayrıca bunun çok hacimli bir kitap olduğunu sanıyor. Bazıları da anayasa deyince hukuk külliyatının tamamı zannediyor. Bazı kişiler de anlayamayacaklarını düşünerek belki hiç kapağını açmıyor. Bu kitapla, Türkiye’de ilk kez Anayasa’mız hepimizin anlayacağı bil dille bir roman kurgusu içinde yazılmış ve okuyucuyla paylaşılmış oldu.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER