Cumartesi, Nisan 27, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelHülya apartmanı bataklığa inşa edilmiş

Hülya apartmanı bataklığa inşa edilmiş

 Arsuz ilçesinde, 6 Şubatta meydana gelen depremde 15 kişinin hayatını kaybettiği Hülya Apartmanı’na ilişkin dava süreci başladı. İddianamede apartmanın, “bataklık bir zemin üzerinde inşa edildiği” ifadesi dikkat çekerken, müteahhit ve diğer şüpheliler hakkında 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Hürriyette yer alan habere göre, 6 Şubat depremlerinde yıkılan Hülya Apartmanı’nın enkazında hayatını kaybeden 15 kişiyle ilgili İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan dava, şüphelilerin “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla yürütülüyor.

Davanın detaylarına göre, iddianamede şüphelilerin dönemin mevzuatına, inşaat tekniğine ve meslek kurallarına aykırı davrandığı belirtiliyor. Ayrıca, “eylemlerin neticelerini öngördükleri, ancak yükümlülüklerini yerine getirmedikleri” vurgulanıyor.

Bilirkişi raporunda ise binanın yıkılmasının ana nedenleri şu şekilde sıralanıyor:

“Zemin ve asma katlarda ticari bölümlerin bulunması, yapının düşey taşıyıcı kolon ve perdelerin 1 tanesi hariç hepsinin tek doğrultuda olması ve bu durumun deprem anında oluşan yanal yüklere karşı dayanımı zayıflatması, asma katta yapılan projeye aykırı duvarın deprem esnasında yeterli kesme güvenliği bulunmayan kısa kolon mekanizmasına neden olması, 1.9 m derinliğinde su bulunması ve suya doygun çamurlu (muhtemelen bataklık) bir zemin üzerine inşa edilmesi ile sıvılaşma potansiyelin çok yüksek olduğu bu tür zeminlerin deprem esnasında mevcut yapının depreme dayanımını olumsuz yönde etkilemesi…”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER