Pazar, Mayıs 19, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelHz. Hıdır El Zuhur Türbesi'nin Yıkılması Faşizan Bir Uygulamadır

Hz. Hıdır El Zuhur Türbesi’nin Yıkılması Faşizan Bir Uygulamadır

Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Mevlüd Oruç, Hz. Hıdır El Zuhur Türbesi İbadethanesinin yıkımına ilişkin açıklamada bulundu. Hz. Hıdır El Zuhur Türbesi İbadethanesi’nin yıkılması Mevlüd Oruç’u kızdırdı.

Hz. Hıdır El Zuhur Türbesi'nin Yıkılması Faşizan Bir Uygulamadır
Hz. Hıdır El Zuhur Türbesi’nin Yıkılması Faşizan Bir Uygulamadır

Belediye tarafından Samandağ Deniz ve Çevlik Sitesi arasında bulunan Hz. Hıdır El Zuhur Türbesi İbadethanesi yıkıldı.Yıkıma ilişkin basın açıklamasında bulunan Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Mevlüd Oruç, laikliğin ne olduğunu bilmeyen belediyenin ibadet özgürlüklerine saldırdığını ifade etti.

Yarım porsiyon demokratlaşmış bir belediyenin halkı özgürlüklerden edeceğini kaydeden Oruç, “Yarım hekim candan eder, yarım hoca dinden eder” diye güzel bir atasözü var. Yarım porsiyon aydın belediye laiklikten eder, yarım porsiyon demokrat belediye özgürlüklerden eder. Laikliğin ne olduğunu bilmeyen belediye ibadet özgürlüklerine saldırır, Alevi ibadethanesini yıkar. Türkiye toplumu olarak haklarımızı ve özgürlüklerimizi yerel ve genel ve uluslararası bütün erklere karşı sonuna kadar koruma bilinci, örgütlülüğü ve gücüne kavuşabilmek M. Kemal Atatürk’ün “Çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne varmaktır. Mücadelemiz Hukuk, laiklik, eşitlik ve demokrasi mücadelesidir.”

İbadethanelerin Hukuksuz Yıkılması Faşizanlıktır

300 Metre Kare kapalı alanda, kesim yeri, pişirim yeri, mutfak, namaz yeri, abdest yeri, dinlenme yerini içerisinde bulunduran Hz. Hıdır El Zuhur Türbesi İbadethanesi, Deniz ve Çevlik Sitesi arasında bulunuyordu. Belediye tarafından yıkımı gerçekleştirilen ibadethaneye yönelik basın açıklamasında bulunan Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Mevlüd Oruç, şu açıklamalarda bulundu:

“Hatay İli, Samandağ ilçesi Deniz sitesi ile Çevlik sitesi arasındaki mıntıkada bulunan Alevi İbadethanesi olan Hz Hıdır El Zuhur Türbesinin Samandağ Belediyesi tarafından yıkılması hukuksuzdur, kanunsuzdur ve suçtur. Cemevleri, Hz Hıd(z)ır Türbeleri, Hz. Hızır Ziyaretgâhları inananlar için önemli, kutsal mekânlardır ve ibadethanelerdir. Hangi inanca ve mezhebe ait olursa olsun İbadethanelere koşulsuz saygı başattır. Alevi, Sünni, Hristiyan, Yahudi, Budist vb. hangi din ve mezhep ibadethanesi olursa olsun Hukuksuz yıkılması Demokrasi, Laiklik ve inanç özgürlüğü açısından faşizan bir uygulamadır. Ülkemizde ve dünyada Cem Evi, Cami, Kilise, Havra, Sinagog vb. ibadethanelere yıkılacak, patlatılacak, yakılacak vb. gözü ile bakan zihniyetlerin hala yönetici makamında olması üzücüdür. Hz. Hıdır El Zuhur adlı İbadethanenin 50 yıllık hizmetçisine ve ibadethanenin Alevi müdavimlerine, Alevi inananlara haber vermeden, onayları ve görüşleri alınmadan yıkım yapılmıştır. Bu yıkım 50 yıldan beri dini vecibelerini Hz Hıdır El Zuhur adlı ibadethanede yerine getiren Alevilerin ibadet ve inanç özgürlüğüne yapılmış saldırıdır. Bu yıkım ilke olarak ibadet özgürlüğüne, laikliğe ve demokrasiye vurulmuş bir darbedir.

Beyinleri nasır tutmuş belli bir kesim de orda Hz Hıdır Türbesi var mı yok mu tartışması açtılar. 50 yıldan beri var olan bir ibadethaneyi inkâr edecek kadar nasırlaşmış zihinlere diyecek bir şey yoktur. Halkın değerlerine, inançlarına yabancılaşma içinde olanlara Allah ıslah etsin diyoruz. Normal mercek altında normal laboratuvarda incelenirse Cami, Kilise, Havra, Sinagog, Cemevi, Türbe, Hz Hıdır Türbesi vb. bütün ibadethanelerin duvarları taş, kerpiç, Demir, Çimento, toprak vb. maddi şeylerden oluşur. Eğer ibadethanelere İnananların inanç merceği altında ve inanç laboratuvarında incelenirse hepsi inanç yerleridir, saygın ibadethanedir, kutsaldır. İnanç alanında inanların inancı doğrudur. Hayır, böyle değildir deme hakkına kimse sahip değildir. İnananların ibadethanesini yıkma Faşizan bir uygulamadır.” ifadesinde bulundu.

Alevi İbadethanesine Yapılan Saygısızlığı Kınıyorum

Hz. Hıdır El Zuhur Türbesi İbadethanesi, polis, Zabıta, toma eşliğinde ve kepçeler ile yıkıldı. 50-60 yıllık ibadethanemize kaçak yapı veya yıkılacak yapı olarak bakılamaz. Alevi ibadethanemize bu saygısız bakış açısını kınıyoruz.

Türbenin Yapı Kayıt Belgesi Var

Hz Hıdır El Zuhur ibadethanemiz için “İmar Barışına” başvurulmuş ve ibadethane olarak kaydı yapılarak “Yapı Kayıt Belgesi” alınmıştır. Hz. Hıdır L Zuhur Türbesi Resmi olarak ibadethane olarak tescil edilmiş, belgelenmiş ve belediyeye de bildirilmiş olmasına rağmen yıkımın yapılması bilinçli bir saldırıdır. Alevi ibadethanesi olan Hz. Hıdır El Zuhur türbemizin “İbadethane” olarak belgelenmiş olması kazanılmış kanuni bir haktır. Sözde kendi oylarımızla seçtiğimiz CHP li belediyelerden faşizan darbe yiyebiliyoruz. CHP li Samandağ belediyesi hukuksuz bir şekilde yaptığı tahribatı hemen ve savsaklamadan telafi etmelidir. Alevi İbadethanesi olan Hz Hıdır L Zuhur Türbesinin yıkılan bütün kısımlarını asıl yerinde tekrar yeniden ve daha modern bir şekilde yapılmalıdır.

Türbenin Yıkılması İnanç Özgürlüğü İklimine Saldırıdır

Ülkemizde birçok parti ve birçok hükümet anti laik anlayışa ve uygulamalara sahip olmalarına rağmen Hatay ilinde ve Samandağ ilçemizde halkımız inanç özgürlüğünü içselleştirmiştir. Hatay ilimiz de Cami, Kilise, Havra, ziyaret, Türbe vb. ibadethanelerimizin yan yana olması gurur tablomuzdur. İbadethanemizin hukuksuz yıkımı bütün dünyaya emsal gösterdiğimiz gurur tablomuza bir saldırıdır. Hatay da Alevi, Sünni, Hıristiyan, Yahudi iç içe, yan yana, kardeşçe yaşıyor ve inanç özgürlüğü ile inancının gereklerini yerine getirebiliyor. İbadethanemizin belediye eli ile yıkılması Samandağ da ve Hatay da var olan İnanç özgürlüğü iklimine saldırıdır. Yok sayılan ve ötelenen bütün inançlar olarak gelmiş geçmiş bütün hükümetleri inanç özgürlüğünün gereklerine uyması için çağırıyoruz. Fakat maalesef kendi seçtiğimiz CHP li belediye başkanı Alevi ibadethanesini yıktı. Anti Laik her türlü uygulama nerden ve kimden gelirse gelsin gericiliktir. Gericilik kendi seçtiğimiz muhtardan, belediyeden de gelebileceği gibi bakandan, hükümetten de gelebilir. “Bu bizdendir”, “bizim çocuklar gericilik yapmaz”, “gericilik başkalarına mahsustur” anlayışı yanlıştır. Hz Hıdır El Zuhur türbesi ibadethanemiz de olduğu gibi “Taş uzaktan gelmezmiş” derler.

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER