Perşembe, Mayıs 2, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberİHD Başkanı Selçuk “ açlık grevlerini sürdüren Av. Ebru Timtik ve Av....

İHD Başkanı Selçuk “ açlık grevlerini sürdüren Av. Ebru Timtik ve Av. Aytaç Ünsal’tahliye edilmeli!”

İHD İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk Av. Ebru Timtik ve Av. Aytaç Ünsal’ın adil yargılama talebiyle süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinin sürdürdüğüne açıkladı.

İHD Başkanı Selçuk “ açlık grevlerini sürdüren Av. Ebru Timtik ve Av. Aytaç Ünsal’tahliye edilmeli!”

İHD İskenderun Şubesinde gerçekleştirilen ve üyelerinin yoğun katılım sağladığı toplantıda konuşan Başkanı Coşkun Selçuk, halen Yargıtay’da olan dava dosyaları görüşülmeyi beklediğini vurgulayarak “Adli tatilde de çalışması gereken Yargıtay 16. Ceza Dairesi nöbetçi heyeti dava dosyasına sunulan tahliye taleplerini yerel mahkemeye gönderip sorumluluğunu yerine getirmemektedir” dedi.

İHD Şube Başkanı Selçuk açıklamasında, Avukatların mevcut sağlık durumunun cezaevinde kalmalarının önünde engel oluşturup oluşturmadığının tespiti yönünde başvuru yapması üzerine Adli Tıp Kurumu(ATK) tarafından cezaevinde kalmalarının yaşamsal açıdan risk oluşturacağına dair rapor düzenlendiğini kaydetti.

Selçuk, son dönemde iktidarın açlık grevlerine yönelik zora dayalı tutumu, müzakere yerine müdahaleden yana kararları dayatmasının, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinin kararına da yansıdığını ve tahliye talepleri reddedilip, raporların dikkate alınarak hastane koşullarında takip ve tedavilerinin ivedi olarak sağlanması için yazışmalar yapıldığını ifade etti.

Karar üzerine her ikisinin de cezaevinden alınıp garip bir gizlilik içinde hastanelere götürüldüklerini aktaran Selçuk şunları söyledi: “İtirazlar reddedildi, İstanbul 38. Ağır Ceza Mahkemesi de benzer bir kararla itirazı red edip zoru destekledi. Avukatların başvurularındaki bilgilere göre 24 saat ışığı açık tutulan bir ortamda, temizlik için gerekli olanaktan yoksun ve pandemi hastanesi olarak ayrılmış hastanelerde uzamış açlık nedeniyle bağışıklık sistemi de ileri derecede zayıflamış insanların zorla tutulması kasıtlı bir zarar verme hali olarak adlandırılabilir.
Gene Nelson Mandela Kuralları madde 13’de; “Mahpuslara kalmaları için ayrılan bütün yerlerde ve özellikle uyudukları yerlerde, iklim şartlarına ve ayrıca metreküp başına düşen hava miktarına, asgari zemin alanına, aydınlatmaya, ısıtmaya ve havalandırmaya gerekli özen gösterilerek, sağlık için gerekli bütün koşullar karşılanır.” hükmü bulunmaktadır. Madde 14’de ise; “Mahpusların yaşamaları ve çalışmaları gereken her yerde: (a) Pencereler, mahpusun gün ışığında okuma veya çalışabilmesine yeterli büyüklükte ve yapay bir havalandırma sistemi olmasına bakılmaksızın, temiz havanın girebileceği şekilde inşa edilir. (b) Mahpusun okuma veya çalışması için, görme yeteneğine zarar vermeyecek ölçüde yeterli yapay aydınlatma sağlanır.” Denilmektedir. 24 saat ışıkları açık tutmanın işkence kötü muamele kapsamında değerlendirileceği de pek çok uluslararası belgede yer alıyor”

Mahkûm koğuşlarında tutmaya zorlama, bu ortamın sağlığı daha da bozacak niteliği ve zorun hem fiziksel hem de ruhsal etkileri birlikte işkence uygulaması kapsamında olduğunu da hatırlatan Selçuk “Başta Yargıtay 16. Ceza Dairesi olmak üzere yargılamayı yapan İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bir an önce tahliye kararları vererek, hukuka uygun davranmalarını ve böylece pandemi riski altında Hastanelerin mahkûm koğuşundaki işkenceye varan uygulamalara son vermelerini bekliyoruz” diye konuştu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER