Cumartesi, Nisan 27, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelİHD'den İskenderun T Tipi Cezaevi raporu

İHD’den İskenderun T Tipi Cezaevi raporu

İnsan Hakları Derneği İskenderun Şubesi  İskenderun T Tipi Cezaevi ile ilgili yaptıkları inceleme ve görüşme sonuçlarını  rapor haline getirerek kamuoyu ile paylaştı

        İHD Merkezi Cezaevi Komisyon Üyesi     Mehtap Sert     tarafından paylaşılan raporda şu hususlara yer verildi:

 

 

İskenderun T Tipi Cezaevi’nden mahpuslar tarafından şubemize yapılan hak ihlali başvuruları üzerine gerçekleştirilen görüşmelerde yapılan tespitler şöyledir.

  1. F. : Sosyalleşme ile ilgili sıkıntıları var. Aile görüşü 40 dakika yapılıyor. Yeterince kitaba ulaşılamıyor. Mektupları gelmiyor. Gönderdikleri gitmiyor . Dilekçelerine cevap verilmiyor. Normal posta 5. TL , Yüzde sekseni yerine ulaşmıyor. 30 TL ye Aps gönderdiği zaman gidiyor. Bütçesini aştığı için yapamıyor. Bir yakını daha başka bir cezaevinde . Sevk talebi sürekli red ediliyor. Kantin fiyatları her hafta değiştiği için sorun yaşıyor. Yoğurt , peynir gibi gıdaları satın almak konusunda sıkıntı yaşıyor. Yemeklerde kıl, taş çıktığı için genelde yemekleri yiyemiyor.  Odalarında 1 adet semaver, 1 adet tv , 1 adet buzdolabı , 2 tane pervane olmasına rağmen kişi başı elektrik parası yüksek geliyor. Koğuşları keyfi olarak sürekli aranıyor ve eşyaları yere atılıyor.
  2. A. : Kantin fiyatları sürekli değiştiği için sorun yaşıyor. Sosyal hiçbir hakkı yok. Hükümete muhalif sol gazeteler verilmiyor. Yemekler çok kötü . Cezaevi idaresi görevlilerin kötü muamelesi ile ilgili pasif davranıyor. Babasını kaybetti. Ağırlaştırılmış müebbet olduğu için cenazeye katılma talebi red edildi. Koğuşu sürekli aranıyor ve eşyaları yerlere atılıyor.

Ş. Y. :  LGBT artı birey. Hasta mahpus listemizde . 4 kişilik odada tek kalıyor. Havalandırmaya da tek çıkıyor. Sosyal faaliyetlerden yararlanamıyor. Çünkü kendi kişisel ihtiyaçlarını karşılayamayacak kadar ağırlaşmış. Ayakları siyaha dönmüş. Ayaklarının altında yaralar çıkmış. Ayakta duramıyor. Koğuşta ikinci kata çıkamadığı için bütün eşyaları alt katta . Yürümek konusunda aşırı zorlanıyor. Fizik tedavi yapılmıyor. Damarlar tıkanmış, ilaçlarını  devlet hastanesinde kalp damar cerrahı yazmış ve  reçeteli olmasına rağmen ilaç verilmiyor. Engelli olduğu için engelli maaşı alıyor. Kantinden şeker , çay ,tütün, temizlik malzemesi dışında bir şey alamıyor. Fiyatlar her hafta değişiyor. Mektupları ve dilekçeleri yerine ulaşmıyor. 14/08/2021 tarihinde R tipinde yatar raporu olmasına rağmen sevki yapılmıyor . Cezaevi idaresinin kendisine tutum ve davranışlarında psikolojik şiddet çok fazla . Koliyle gelen kıyafetleri özellikle iç çamaşırları ile ilgili sıkıntı yaşıyor.  Kıyafet kotadan düşmeyince geleni de alamıyorlar

  1. Z. : 16 kişilik koğuşta 14 kişi ve iki çocukla kalıyor. Yemeklerde kıl, tırnak , kurt çıkmış. Yemekler genellikle bozuk geldiği için gıda zehirlenmesi yaşamış. Serum takılmış. Verilen yemekte koğuştaki sayı kadar değil. Daha az . Koğuşları sebepsiz aranıyor. Semaver, kova , terlik gibi kantinden aldıkları malzemeler fazla diye alınıyor. Eşyalar yere atılıyor. Asıl şikayeti sağlıkla ilgili. Revirdeki doktor dişini çekerken çenesini kırmış . Kronik astım. Migreni var. Hastaneye sevk edilmiyor. Doktor savcının talimatı var demiş. Cezaevi idaresi sağlık bakanlığına şikayet edilmiş.

V.T.  :16 kişilik odada 23 kişi kalıyor. Kardeşi de aynı cezaevinde . Aynı koğuşta idiler. Hiç sebepsiz ayrı koğuşlara alındılar.  Koğuşta başkaları kavga etmiş, kendisine ceza verilmiş.  Kıyafetleri  kotadan düşmediği için sorun yaşıyor. Mektup pul parası çok olduğu için iletişimi kısıtlanmış . Kantinden sadece çay, şeker , tütün alabiliyor.  Sağlıkla ilgili sorunları için başvuru yapılmasını istiyor. Sağ gözünde yüzde 75 görme kaybı var. Engelli raporu almak istiyor. Astım ilaçları verilmiyor.  Kontrol için doktora götürülmüyor. Dalak sorunuyla ilgili  ultrason çekilmesi gerekiyor. Hastaneye götürülmüş. Ancak o gün çekilmemiş.  Hala bekliyor. Keyfi koğuş aramasında kantinden aldıkları terlik, plastik kova gibi malzemeler alıp götürülüyor. Parası iade edilmiyor. Tahliye olanlara el konulan eşyalar verilmiyor. El konulan eşyalarla ilgili tutanak tutulmuyor.

M.E. : Trans birey . Aramalarda elle arandığı, fiziksel temasa çok maruz kaldığı için şikayetçi . Sebepsiz hücre cezası almış. Yemekler çiğ olduğu için yiyemiyor. Oda kıyafetlerini almak konusunda sorun yaşıyor. Koğuşlarında 1 semaver , bir tv , bir pervane, bir buzdolabı var. . Çay sadece sabah kahvaltı ve akşam yemeğinden sonra yapılıyor. Bütün gün çalışmıyor. O yüzden elektrik parasını fahiş buluyor. Keyfi aramalar ve eşyaların yere atılmasından rahatsız .

S.K.: Trans birey.  Görüşe gelen, telefonla arayan, para gönderen kimsesi yok. Kıyafeti yok. Arsuz Kaymakamlığı’na kıyafet için talepte bulunmuş. Kaymakamlık personeli cezaevi idaresine ziyarete gelmiş. Başvuru yapın gönderelim demişler. Başvuruya kaymakamlık 30/06/2022 tarihinde iki satırlık bir yazıyla red etmiş. Yüzde 44 engelli. Kalp ve akcigerlerindeki rahatsızlıktan dolayı engelli raporu verilmiş. Astımı var. Doktora götürülmüyor . İlaçları verilmiyor.

N.U.  :  Koğuşunda Selçuk Şen isimli bir LGBTİ bireyle kalıyor. Sürekli taciz ediliyor. Daha önce cezaevinde Hasan Ati tarafından cinsel şiddete uğramıştı. Cezaevi  psikoloğu  sürekli görüşme talebini red ediyor. Çay, şeker, tütün dışında hiçbir gıda alamıyor. Kantin fiyatları çok pahalı . Yemekler çok kötü. Temiz değil, pişmemiş. Dilekçeleri işleme alınmıyor. CİST in kendisine gönderdiği ve eğitim amaçlı kitaplar cinsel içerikli denilerek kendisine verilmiyor.  Elektirk faturası 200 Tl gelmiş. Bir semaver, bir vantilatör , bir buzdolabı var.  Keyfi aramalarda eşyaları yere atılıyor .

M.G.: Koğuşta kalması gerekirken tekli hücrede kalıyor.. Havalandırmaya tekli koşullarına göre çıkıyor. Dişlerinin yapılmasını istiyor ama hastaneye götürülmüyor . Hijyen malzemelerini cezaevi veriyor. Hepatit C hastası kontrole götürülmüyor. Tek başına kalmak istemiyor. Hücrede olduğu için spora çıkarılmıyor.

E.G.  : LGBTİ+ birey. Ruh sağlığı ile ilgili sıkıntıları var. Ankara Yüksek Güvenlikli Psikiyatri Cezaevi’ne mahkeme göndermiş. Bir ay kalmış . Doktor yeni ilaçlar yazmış . Ancak İskenderun ilaçları vermiyor. Revir için talepte bulunduğunda götürülmüyor. Yada doktora şikayeti anlatıp kafadan ilaç getiriyor. Yemekler çok kötü olduğu için genelde yemiyor. 5 gün üst üste iki öğün bulgur gelmiş. Kantinden sadece çay, şeker, tütün, temizlik malzemesi alabiliyor. Keyfi aramaların bazen haftada iki defa olduğu ve eşyalarının yere atıldığını söylüyor.

GENEL GÖZLEMLER : Fiziki görüntülerinde değişiklik net belli. Uzun süredir devam eden yemek sorunlarına , kantin fiyatlarındaki artış eklenince hemen hepsinde önceye nazaran zayıflama , psikolojik olarak çökme belirtileri var. Artan psikolojik şiddet nedeniyle cezaevinden hiç kurtulamayacakları gibi bir inanca kapılmışlar .Koridorlardan hijyen malzemeleri kaldırılmış. Görüşten sonra ilaçlama bırakılmış.

ÖNERİLERİMİZ

,  : 1-Kronik hastalara ilaçların verilmemesi , revirdeki doktorların hastayı görmeden ilaç yazması, yanlış tedavi , hastaneye götürülmeme , hastaneye gidildiğinde uzmanın verdiği ilaçları cezaevi doktorunun vermemesi sebebiyle artan hastalıklar ve  ölümlerin önüne geçmek için sağlık bakanlığına dair mekanizmaları daha etkin harekete geçmesi gerekir. Ruh sağlığı ile ilgili yazılan bir ilacın ki konusunda uzman bir doktorun yazdığı ilacı revir doktoru hangi gerekçeyle vermez bunun açıklığa kavuşturulması gerekir. Mahpusların sağlık hakkı sorununun acilen idarece çözülmesi gerekmektedir.

2- Hastalığın yaygınlaştığı bir dönemde koğuş aramasında kişisel eşyaların yere atılması kabul edilemez. Kantinden alınan eşyalara el konulması ve bunların akıbetinin ne olduğunun sorgulanması da gerekir. El konulan eşyalarla ilgili tutanak verilmediği gibi , tahliye olduklarında iade edilmiyor. Bu eşyanın akibeti açıklığa kavuşturulmalıdır .

3- Mahpusların sosyalleştiği bir alan kitap okuma iken listenin az olması okumak istedikleri kitaplara ulaşılamaması ciddi bir sorundur. Mahpusların okuyabilmesini sağlamak için kütüphanenin zenginleştirilmesi gerekmektedir.17.08.2022

 

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER