Çarşamba, Nisan 24, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun Haber İKCD İsdemir’de kurulacak Endüstri bölgesindeki konut ve orman alnının kapsam dışına...

 İKCD İsdemir’de kurulacak Endüstri bölgesindeki konut ve orman alnının kapsam dışına alınması için dava açtı

 

İS-DEMİR’ sahasında   1444.2 Hektar Alana  Endüstri Bölgesi kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin  kısmen iptal istemi yargıya taşındı.

Davacı sıfatı ile İskenderun Çevre Koruma Derneği  açtığı ve Avukatlığını – Av.İsmail Hakkı Atal ile Av. Sadet AYDIN’nın yaptığı dava dilekcesinde  yürütmenin durdurulması istendi.

Cevre koruma derneği  dilekcesinde 1442.2 hektarda kurulması planlanan  endüstri bölgesinin 800 hektarının KONUT ve Orman ALANI OLDUĞUNU VE KORUNMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTTİ.

İSKENDERUN NAZIM PLANI PAFTA 14 L

Dava Dilekçesinde  özetle şu görüşler dile getirildi:

“29 EKİM 2021 tarih ve 31643 sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanan 28 Ekim 2021 tarih ve 4712 sayılı Cumhurbaşkanlığı Karar ekinde görülen 1444.2 Hektar Alandaki Endüstri Bölgesinin İskenderun İlçesi İdari sınırları içinde kalan yaklaşık 800 hektar alanı kapsayan kısımda  İskenderun Demir ve Çelik Anonim Şirketi çalışanlarının tasarrufunda kullanılan Barınma maksatlı Konut yerleşkesinin  bulunduğu bu kısmın çağdaş bir yerleşim planı uygulaması  ile  bölgenin tamamen inkişaf ettiği bu alanda yaklaşık 2700 Konutun bulunduğu yüze yakın imar parselinin bulunduğu, bu alanda yaklaşık 15.000 kişinin ikamet ettiği bu bölgenin İmar Planlarına uygun olarak imar parselasyon uygulaması yapıldığı, bölgede Yol, Yeşil alan ve otopark gibi Teknik ve sosyal donatı alanlarının kamu eline terk edildiği, başta Okul Alanları, İbadet Alanı ve başta Stadyum gibi  Spor Alanlarının mevcut olduğu  bölgenin yakın çevresinde aşağıda ayrıntılı dökümü sunulan Orman alanları olarak tapuya tescilli Alanların bulunduğu bu bölgenin üstün Kamu Yararı dikkate alınarak mevcut durumunun korunması için iş bu iptal davası açılmıştır.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığının 16.09.1994 tarih ve 1960 sayı ile onaylı 1/25.000 Ölçekli İskenderun Körfezi ve yakın Çevresi Çevre Düzeni planında 1981 tarihinde onaylı bulunan Nazım İmar Plan Kararlarında  1291 Nolu parsellerin bulunduğu Bölge İskenderun Demir Çelik Fabrika çalışanlarının KENTSEL MESKUN KONUT ALANLARI olarak planlanan ve İSDEMİR’in  Lojman alanları çevresindeki Orman Alanlarıdır.  Bu parseller  bölgenin ve İskenderun demir Çelik çalışanlarının yararlanacağı REKREASYON amaçlı Orman  içi yolları, Dinlenme ve Gezinti Alanları  ile 50 yıldır özenle korunmuş geliştirilmiş Ormanlık bir bölgedir. Bu alanın  başkaca amaçlara ayrılması  kabul edilemez.

1981 tarihinde onaylı bulunan Nazım İmar Plan Kararlarında Karayılan Mahallesi 1290, 1292 ve 1302  Nolu parseller ve çevresinin yeni onaylanan Endüstri Bölgesi kararıyla MESKUN KONUT ALANI kullanımı yok edilerek SANAYİ ALANI getirilmiş olması ile İSDEMİR mevcut Sanayi Tesislerinin yakınında yeniş SANAYİ TESİSLERİNİN yapımına olanak sağlayacaktır. 1291,192 ve çevresindeki tüm parseller İSDEMİR KONUTLARI olarak yıllardır kullanılan Mesken Alanlar ile birlikte yakın çevresinde bulunan mevcut olan Yeşil Alanları ile Teknik ve Sosyal Donatı Alanları ile örnek bir Yerleşke yok edilecektir. Çevre tamamen Sanayi Tesisleri Etkisinde yaşanmaz Alanlara dönüşecektir. Bölgede yeterince Sanayi Tesisi ve Kirleticiler bulunmakta olup daha fazla çevre felaketi yaşanmamalıdır. Plan Kararları çevreyi korumak zorundadır. Endüstri Bölgesi Kararı Yatırımcının istek ve taleplerine teslim edilmiştir.

Endüstrileştirilmeye çalışılan alan mesken alanı ile sınırlı olmayıp konutların çevresinde yer alan ve orman statüsünde olan bölgeyi de kapsayıcı niteliktedir. Orman alanlarının tahrip edilmesi ve endüstrileştirilmesi doğaya mutlak bir şekilde bağımlı olan insan ve diğer canlıların yaşamını orta ve uzun vadede olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Habitatı orman alanları olan canlılar için bu etkiler doğrudan ortaya çıkmakta ve zaman zaman türlerin yok olduğu görülmektedir.

Hatay bölgesindeki orman alanlarının bilinçsizce tarıma, maden sahalarına ve endüstriye açılması bölge için olumsuz sonuçlar yaratmaktadır. Şöyle ki; bölgede hava kirliliği gözle görülebilir ve diğer tüm duyularla hissedilebilir hale gelmiştir. Üretilen tarım ürünlerinde etkilendikleri asit yağmurları sebebiyle kalite düşüklüğü mevcuttur. Bölgede asit yağmurlarının en önemli kaynaklarından biri Demir Çelik ve diğer endüstri tesislerinde gerçekleştirilen faaliyetlerdir. Asit yağmurları, tüm çevreye zarar vermektedir ancak bundan en çok etkilenen ormanlar ve tarım alanlarıdır.

Asit yağmurları toprağın kimyasal yapısını ve biyolojik koşullarını etkilemektedir. Toprağın yapısında bulunan kalsiyum, magnezyum gibi elementleri yıkayarak taban suyuna taşımakta, toprağın zayıflamasına ve zirai verimin düşmesine neden olmaktadır. Topraktaki alüminyumun çözülmesine neden olmakta ve ağaç köklerinin besinlerden faydalanmasını engellemektedir, bunun sonucunda ağaçlar kuruyabilir. Göllere ve akarsulara düşen asit yağmurları, sudaki asit dengesini bozmaktadır.Asitleşmenin çevre üzerinde dolaylı olmakla birlikte yine çok önemli etkilerinden biri de, endüstriyel faaliyetler sonucu oluşan asit nemidir. Toprağa ya da göl yataklarına inmiş cıva, kadmiyum ya da alüminyum gibi zehirli maddelerle tepkimeyegirebilmekte ve normal koşullar altında çözünmez sayılan bu maddeler, asidik nemle tepkimenin sonucunda, besin zinciri ya da içme suyu yoluyla bitki, hayvan ve insana ulaşıp toksik etkiler yaratmaktadır. Asit yağmurlarının azaltılabilmesinin en kısa yolu orman arazilerinin korunması ve yaygınlaştırılmasıdır.

İskenderun Demir Çelik Termik Santrali’nin mevcut faaliyet alanı ile doğaya verdiği tahribat önlenemezken, söz konusu Cumhurbaşkanlığı  Kararı ile bu alanın yerleşim yeri ve orman alanlarının yok edilerek genişletilmesi telafisi imkansız zararlara sebep olacaktır. Cumhurbaşkanlığı Kararının yerleşim yeri ve orman sahasının özel endüstri bölgesi ilan edilmesi ile ilgili kısmının iptali kamu yararına hizmet edecektir. Zira Türkiye’de örnek oluşturacak mimari düzene sahip bir yerleşkenin ve civarındaki orman alanının sanayileşmeye kurban edilmeksizin korunması yalnızca kamu yararı gözetilerek gerçekleştirilebilir.  Bu karara istinaden  uygulamaların başlaması  halinde düzenli yerleşim alanının bütünlüğü ve yaşam standartları tamamen yok edileceği telafisi imkansız zararlar meydana geleceği sebepleri ile ivedilikle Yürütmenin Durdurulması gereklidir.

Özel Endüstri Bölgesi Kararı Anayasamızın 169. Maddesine açıkça aykırıdır.

  1. Maddeye göre;

Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir.

HUKUKİ NEDENLER:

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Çevre Kanunu ,Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu, BMİDÇS Paris anlaşması, IRENA (Uluslararası Yenilenebilir Enerji Tüzüğü) , Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu , Su Kirliliği Kontrol

Yönetmeliği , Akdeniz”in Kirlenmeye Karşı Korunmasına Ait Sözleşme”, “Akdeniz “in Kara Kökenli Kaynaklardan Kirlenmeye Karşı Korunması Protokolü “, 1992 tarihli “Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı Rio Deklarasyonu “, “Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi“,“Avrupa”nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi “ ve sair Mevzuat .

HUKUKİ DELİLLER:  29 Ekim 2021 tarih ve  31643 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 29 Ekim 2021 tarih ve 4712 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Keşif, Bilirkişi, Tanık ve Diğer Yasal tüm deliller.

SONUÇ VE İSTEM :Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle sayın mahkemece re’sen dikkate alınacak nedenlerden dolayı;

-Öncelikle gecikilmesi halinde telafisi güç veya  imkansız zararlar doğabileceğinden, 2577 sayılı İYUK.nun 27/2,4 ve 16 ıncı maddeleri uyarınca karşı tarafın savunması beklenmeksizin veya savunma sürelerinin kısaltılması, gerekirse memur eliyle tebligat işlemlerinin yapılması suretiyle YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI,

– İncelemenin DURUŞMALI olarak yapılmasını,

– Haksız ve hukuka aykırı,  29 Ekim 2021 tarih ve  31643 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 29 Ekim 2021 tarih ve 4712 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararının ilgili ada ve parseller bakımından İPTALİNİ,

– ADLİ YARDIM KARARI VERİLMESİNİ aksi halde yargılama masrafları ve vekâlet ücretinin davalı idare üzerine bırakılmasını vekâleten talep ederim.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER