İktidarın bir tarım politikası bulunmuyor

Hatay’da narenciye ve zeytincilik ile geçimini sağlayan binlerce üretici, artan girdi maliyetleri ve tarım politikalarındaki eksiklikler nedeniyle büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya kaldı. Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyarak üreticilerin sesi olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, acil destek ve yerel yönetimlerin koordinasyonuyla kalıcı adımların atılması gerektiğini vurguladı.

Milletvekili Yıldırım Kara, iktidarın planlı bir tarım politikası bulunmadığı için narenciye ve zeytin üreticilerinin her yıl aynı kronik sorunlarla baş başa bırakıldığını ifade etti. Mazot, gübre, ilaç, işçilik ve nakliye masrafları altında ezilen çiftçilerin, hasat maliyetini dahi karşılayamaz hale geldiğini belirten Kara, bu durumun tonlarca ürünün dalında kalmasına ve çürümeye terk edilmesine yol açtığını söyledi. Hatay ekonomisinin can damarı olan bu iki sektörde yaşanan israfa dikkat çeken Kara, üreticinin gelir güvencesinin tamamen ortadan kalktığının altını çizdi.
Yaşanan bu mağduriyetin önüne geçilmesi için acil eylem planı sunan CHP’li vekil, hükümetin üreticilere doğrudan maliyet desteği sağlaması gerektiğini belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın teşvik adımlarının yanı sıra yerel yönetimlere de çok büyük sorumluluklar düştüğünü ifade eden Kara; pazarlama ağlarının kurulması, markalaşma adımlarının atılması, soğuk hava depolarının oluşturulması ve ürünlerin işlenerek katma değer sağlayacak sanayi tesislerine yönlendirilmesi hususunda yerel yönetimlerin derhal harekete geçmesi çağrısında bulundu. Çiftçinin toprağına ve ağacına küsmemesi için bu adımların atılmasının hayati önem taşıdığını hatırlatan Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, üreticinin emeğinin korunması adına konunun kararlılıkla takipçisi olacağını belirtti