Cuma, Mart 29, 2024
No menu items!
Ana SayfaSağlıkİnme Sonrası Rehabilitasyonu Nedir?

İnme Sonrası Rehabilitasyonu Nedir?

İskenderun Gelişim Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nilay Kılıç Çınar, inme (felç) sonrası uyguladıkları rehabilitasyon hakkında bilgilendirmede bulundu.

Rehabilitasyonda amacın, hastaların maksimum yaşam kalitesi ile mümkün olduğunca bağımsız yaşamalarını sağlamak olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Nilay Kılıç Çınar, “İnme, beyin damarlarında tıkanıklık (pıhtı atması) ya da kanama sonucu, beynin bir bölgesinin kanlanmasının bozulmasına bağlı olarak beyin dokusunda meydana gelen hasarlanmadır.

İnme sonucu genellikle lezyon yerine göre vücudun bir yarısında motor kayıp, kuvvetsizlik (felç), his bozukluğu, denge koordinasyon bozukluğu, konuşma ve yutma bozuklukları, idrar ve gaita kaçırma ve bilişsel fonksiyon kayıplarından komaya kadar gidebilen bir klinik tablo oluşabilmektedir.

Rehabilitasyon inmeli hastada erken dönemde başlanmalıdır. Erken mobilizasyon komplikasyonların önlenmesinde de önemli rol oynar. İlk olarak bozulmuş fonksiyonların yeniden işlevsel hale getirilmesi amaçlanırken, ayrıca inme sonrası karşımıza çıkan bir takım komplikasyonların tedavisi ve olası komplikasyonların önlenmesine yönelik tüm önlemlerin alınması da rehabilitasyon programının ana amaçlarından biridir” açıklamasında bulundu.

İnme sonrası rehabilitasyon programları

İnme sonrası uyguladıkları rehabilitasyon programları hakkında açıklamada bulunan Uzm. Dr. Nilay Kılıç Çınar, “İnme sonrası hastalarda yürüme problemleri ve omuz, kol, el fonksiyon kayıpları ön plandadır. Hastalarda özellikle ayağa kalkma ve yürüme problemleri en fazla bağımlılığa yol açan problemlerdir. Omuz, kol ve el problemleri ise hem ağrı oluşturması, hem de günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlılıklara yol açması açısından önemlidir. İnme geçiren hastaların yaklaşık yüzde 10’u sekelsiz olarak işine ve günlük yaşam aktivitelerine geri dönebilmektedirler.

Yüzde 10 hasta ise her şeye rağmen yataklı bakım merkezlerinde devamlı bakıma ihtiyaç duymaktadırlar. Geriye kalan yüzde 80 hasta ise aktif bir rehabilitasyon programına ihtiyaç duymaktadır. İnme rehabilitasyonu programının içinde, eklem hareket açıklığı egzersizleri, germe egzersizleri, kas kuvvetlendirme egzersizleri, denge-koordinasyon egzersizleri ve yürüme eğitimleri, nörofizyolojik egzersizler, elektrik stimülasyon teknikleri gibi konvansiyel tedavi yaklaşımları mevcuttur” dedi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER