Perşembe, Mayıs 2, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelİNŞAAT MÜTEAHHİT FİRMALARI İFLASA SÜRÜKLENİYOR

İNŞAAT MÜTEAHHİT FİRMALARI İFLASA SÜRÜKLENİYOR


Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yöneticisi ve İnşaatçılar Derneği Başkanı olan Cemil Gündüz, kamu ile iş yapan inşaat firmalarının tasfiye kararnamesi ile iflasa doğru sürüklendiklerini kaydederek, siyasilere ve hükümete, olaya el atılması adına mesaj verdi.
ATSO Başkanı Hikmet Çinçin de, iflasa sürüklenen inşaat müteahhitlerinin üyeleri olduğunu kaydederek, “Kamu, özel sektörün sermaye birikimini azaltıyor. Azalan sermaye, Türk ekonomisinde işsizlik artışı gibi tehlikeli bir sonucu beraberinde doğurur” uyarısı yaptı.
Dün bazı inşaat müteahhitleriyle birlikte ortak bir basın toplantısında, meslek mensuplarının sıkıntısını dile getiren İnşaatçılar Derneği Başkanı Cemil Gündüz, tasfiye kararnamesiyle, müteahhitlerin, şantiyelerini kapatarak işi tasfiye ettiklerini, 4-5 ay sonra ise yeniden aynı işe yönelmenin öyle sanıldığı gibi kolay olmadığını ve büyük bir maliyet gerektirdiğinin altını çizerek, “Kamu kurumları ve belediyeler, Hazine’nin ‘red’ kararı ile bize olumsuz cevap veriyor. O halde tasfiye kararnamesi neden çıkarıldı?” diye sordu. Tasfiye kararnamesinden 4-5 ay içinde vazgeçilmesinin iflasları başlattığını söyleyen Cemil Gündüz, devletin müteahhidine tasfiye sonrası fiyat farkı ile zararı minimize edebilecekken, buna yönelmemesinin düşündürücü olduğunu da bildirdi. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın 5-6-7-14 ve 20 nolu meslek komiteleri adına yapılan ortak açıklamada şu bilgi verildi:
“2018 yılının Ağustos ayından itibaren ülkemizin yaşamış olduğu ekonomik dalgalanmalar nedeni ile ihale alan birçok firma, zaten kar oranları düşük ihalelerde, bu dalgalanmalar sebebiyle büyük ekonomik sarsıntılar yaşamıştır.


Bu durumu gören ilgili Bakanlıklar, yüklenicilerin mağduriyetini gidermek amacı olarak düşünülen tasfiye kararnamesini 18/01/2019 tarihinde çıkartarak, inşaat sektöründeki bu sıkıntının giderilmesini amaçlamıştır.
Ancak yüklenici firmaların bekledikleri tasfiye kararnamesi kapsamındaki olumlu gelişmelere karşın, Hazine ve Maliye Bakanlığı Strateji Daire Başkanlığı’nın verdiği olumsuz görüşler, bu durumun tam aksine bir karar niteliğindedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı Strateji Daire Başkanlığı, hangi kriter ve esaslara göre değerlendirme yaparak olumsuz görüş bildirmektedir? Bu husus, açık ve net bir ifade ile belirtilmemiştir. Kanun çıkaranlar ve kanun yapıcılar, almış oldukları kararlar birbiriyle örtüşmeyerek, alınan tüm tasfiye taleplerini reddetmiştir.


Devletimizin çıkarmış olduğu tasfiye kararnamesinin neden çıkarılmış olduğunu ve neden bu kanunun şu anda yüklenicilerin aleyhine bir noktaya gitmiş olduğunu anlatmakta güçlük çekmekteyiz.
Torba Kanun içerisinde çıkarılan Tasfiye Kanunu, bugünkü uygulaması ile zaten var olan 4735 sayılı Kamu İhaleleri Sözleşmesi Kanunu’ndaki tasfiye maddeleri hükümlerinin uygulanmasına mecbur edilmiştir.
Yüklenici firmalarımıza ihtar çekilmeksizin ve mehil verilmeksizin, sözleşmelerinde fesih işlemleri yapılmaktadır. Bu durum, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ile de çelişki yaratmaktadır. Ocak ayında çıkarılan tasfiye kararnamesi, bilemediğimiz, anlaşılmayan sebeplerle 5-6 ay geciktirilmiş, bu süre zarfında yükleniciler ekip ve ekipmanlarını dağıtmıştır. Tasfiye talepleri reddedilen ve tekrar işe devam ettirilmek istenen, işleri feshedilen 70.000 civarında kamu müteahhiti, iflas etme riskiyle karşı karşıya bırakılmıştır.
Konu ile ilgili olarak, tasfiye talep eden sektör temsilcilerimize bu hakkın tekrar sağlanmasını ya da imalat girdilerindeki bu beklenmeyen fiyat artışlarının yarattığı mağduriyetlerimizin, fiyat farkı olarak verilerek giderilmesini istiyoruz.”
Kamu ile iş yapan inşaat müteahhitlerinin açıklamalarından sonra görüşlerini bil-diren ATSO Başkanı Hikmet Çinçin ise konuşmasında, “Bu arkadaşlarımız, bizim üyelerimizdir. Kamu, özel sermayenin sermayesini azaltıyor. Bu da işsizliğe neden olmaktadır, ki bu da ülkemizin zaten kanayan yarasıdır” açıklamasında bulundu.


Olayı; TOBB, Hatay Milletvekilleri ve Hükümet nezdinde ilgili birimlere aktardıklarının bilgisini de veren ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, Antakyalı inşaat müteahhitlerinin Defne, Antakya ve Büyükşehir Belediyesi ile Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı ve DSİ’den alacakları olduğunu kaydederek, “Bu arkadaşlarımızın alacakları en kısa sürede ödenmelidir” dedi.
Hatay İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Selim Harbiyeli, toplantıya katılan isimler arasında yer aldı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER