Pazartesi, Haziran 17, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel"İşkence, insanlık suçu; gizlemek, örtbas suça ortak olmaktır!"

“İşkence, insanlık suçu; gizlemek, örtbas suça ortak olmaktır!”

Hatay Barosu’nun da aralarında olduğu 70 Baro Başkanlığının ortak deklarasyonunda, işkence ve kötü muamelenin insanlık suçu olduğu, bu insanlık suçunu gizlemek ya da örtbas etmenin de suça ortak olma anlamı taşıdığı ifade edildi. Hatay Barosu’nun da aralarında bulunduğu 70 Baro Başkanlığı ortak açıklamasında, Van ilimizde yaşanan bir olaya atıfta bulunularak şunlar savunuldu:
“Gözaltında bulundukları sırada işkence ve fena muameleye uğradıkları ifade tutanakları ve doktor raporları ile ortaya konan çocuklar dolayısıyla, Van Barosu tarafından ilgililer hakkında 16.02.2019 tarihinde Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur. Suç duyurusu öncesinde, gözaltında bulunan çocukların işkence ve kötü muameleye uğradıkları duyumu alınması üzerine, Van Baro Başkanı ve Yönetimi, İnsan Hakları ve Çocuk Hakları Komisyon Başkanları ve üyeleriyle birlikte Çocuk Şube Müdürlüğü’ne gitmiştir. İşkence ve kötü muameleye tabi tutulduklarını söyleyen çocuklarla görüşülmüş, yapılan gözlemlerde, çocukların vahim nitelikte yaralandıkları, işkence ve kötü muameleye tabi tutuldukları görülmüş, doktor raporlarına da yansıyan bu hususlar aynı zamanda tutanağa da bağlanmıştır.
İş bu gözaltında işkence ve fena muamele iddialarının kamuoyu ile paylaşılması sonrasında, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 19.02.2019 tarihinde konuyla ilgili basın açıklaması yapılmış ve Van Barosu ile ilgili Avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunulduğu belirtilmiştir.
1136 sayılı Avukatlık Kanun’un 76. Maddesi, Barolara ‘İnsan haklarını savunmak ve korumak’ görevini vermiştir. Van Barosu, tam olarak da Avukatlık Kanunu’nun kendilerine görev olarak yüklediği insan haklarını savunmak ve korumak adına hareket etmiştir. Gözaltındaki çocuklarla görüşülmüş, çocukların beyanları tutanağa bağlanmış, çocukların savcılık ifadelerinde de bu hususları belirtmeleri ve doktor raporlarının da bunu teyit etmesi üzerine, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur. Dolayısıyla, gözaltında işkence ve fena muamele nedeniyle sorumlu emniyet personelleri hakkında derhal soruşturma açılması ve bu konuda açıklama yapılması gerekirken iş bu işkence ve fena muamelenin ortaya çıkarılmasında etkin rol oynayan Baro ve Avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasının kabul edilir bir tarafı bulunmamaktadır.
Konuyla ilgili olarak sürecin takipçisi olacağımızı ve bu süreçte Van Barosu’nun yanında olduğumuzu kamuoyuna saygı ile duyururuz.” –

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER