Cumartesi, Mayıs 4, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun Haber"İskenderun Körfez yıllardır 'ben ölüyorum' diye bağırıyor!"

“İskenderun Körfez yıllardır ‘ben ölüyorum’ diye bağırıyor!”

Hatay Su Ürdünleri Kooperatifleri Birlik Başkanı Celal Bilen, su ürünleri avlanma sezonu başlayan balıkçının çözüm bekleyen büyük sorunları bulunduğunu, bunu en yüksek sesle ilgililere ulaştıracaklarını söyledi.

Celal Bilen ile Birlik Başkan Yardımcısı Arsuz-Gözcüler Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Atanur Ünal yaşadıkları sıkıntılar ve hükümet tarafından çıkartılacak olan yeni Su Ürünleri yasasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bugüne kadar balıkçıların sesini duyurmak adına çok fazla çaba sarf ettiklerini belirten Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik Başkanı Celal Bilen, “Amacımız balıkçının sesini mümkün olduğunca en iyi şekilde duyurmak ve haklarını sonuna kadar savunmak. Tüm mücadelemiz bunun için. Avlanma sezonu başladı. Balıkçılarımız av yasağının kalkmasının ardından körfeze açıldı. Şuanda sıkıntılar büyük. Balıkçı kendine denizde yer aramaya başladı. Körfezdeki balık konusunda da sıkıntılarımız var” dedi.

Balık neslinin tükenmek üzere olduğunu vurgulayan Birlik Başkanı Bilen “Balık boylarında kısalma, balıkların ürümesinde sıkıntılar var. Tüm bu sıkıntılar balıkçılarımızın durumunu daha da zorlaştırmaktadır. Tabi bir de hükümetimiz tarafından çıkartılacak olan Yeni Su Ürünleri yasası var. Biz balıkçılarımızın sıkıntılarının giderilmesi adına çalışmalarımızı yapıyoruz ama yetkililerinde de bize bu konuda yardımcı olmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik Başkan Yardımcısı Arsuz-Gözcüler Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Atanur Ünal da, 1984 yılında bölgeye geldiğini, 2010 yılında kurdukları kooperatifin ardından balıkçıların yaşadıkları sıkıntıları çözmek adına çalışmalara başladıklarını ifade etti.

Arsuz-Gözcüler Su Ürünleri Kooperatifi’nin ilk kurduğu yıl, İskenderun Körfezinin iki yıllığına tüm balık avcılığına yasaklanmasını önerdiklerini aktaran Birlik Başkan yardımcısı Atanur Ünlü “Çünkü yıllardır bu bölgede, körfezde balık neslinin azaldığını, tükendiğini, balık boylarının küçüldüğünü ve üreme olmadığını gördük. Bizim amacımız Su Ürünleri ile ilgili çıkartılacak yasada bizlerin de görüşlerinin alınarak bir şeyler yapılmasını sağlamak. Bu konuda ne bizim ne de alt tabanımızın görüşü alınmadı. Yetkililer bizden görüş almadan bu yasayı uygulayacaklarını söylüyorlar. Bu şekilde olmaması gerekiyor. Bakın yıllar önce kurbağa yani diğer adıyla balon balığının avlanmasının yasaklanması için bir yasa çıkartıldı ve nedeni açıklanmadı. Bu işgalci bir balık türüdür. Şuanda körfezi olduğu gibi kapladığı için balıkçılarımızın denize bıraktığı barakalar, ağlar hiçbir işe yaramıyor. Bu işgalci balık herhangi bir balık türünü gördüğü zaman kusursuz bir şekilde ağları, kafesleri ve barakaları parçalayabiliyor. Yani şunu söylemeye çalışıyoruz; çıkartılan ya da çıkartılacak olan yasalar, bu işin ehlilerinin de fikirlerinin alınmasıyla yapılsın” şeklinde konuştu.

“KÖRFEZ BEN ÖLDÜM DİYE BAĞIRIYOR!”

Birlik Başkan Yardımcısı Ünlü, özellikle İskenderun Körfezinde balıkçılığın zor günler yaşadığını, türlerin de tehdit altında olduğunun altını çizerek şunları kaydetti: “Birazcık bizim sesimizi duysunlar ve ortak bir çözüm bulalım. Körfez yıllardır bağırıyor ‘Ben öldüm’ diye. Ama kimse bunu duymuyor. Körfez ne zaman kuruyacak o zaman biz bunun farkına varacağız. Evlatlarımız, torunlarımız buradan balık yiyemeyecek. Bunun için dönemsel olarak avcılık sistemlerinin geliştirilmesi ve değiştirilmesi gerekiyor. Hep atadan kalma usulleri kullanarak bir şeyleri halletmeye çalışıyoruz ve tıkanıp kalıyoruz. Şunu söyleyeyim; Arsuz’da balıktan ekmek yiyen insan sayısı tahminimce 600 kişiyi geçer. İskenderun Körfezine bunu yaydığınız zaman bu sayının kaça çıkacağını yetkililer biraz düşünmeli…”

Kaynak: Editör:

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER