Pazar, Nisan 28, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderunİskenderun'da Kurbanlıklar Satışa Çıktı

İskenderun’da Kurbanlıklar Satışa Çıktı

Hatay’ın İskenderun ilçesinde kurbanlık koçlar pazar yerinde satışa çıktı. Kurbanlıklar Modernevler Mahallesi Ağır Bakım karşısındaki E-5 karayolu üzerinde pazar yerinde bulunmaktadır.

Besicilerin ve hayvancıların devletten, belediyelerden talepleri öyle karşılanmaz ve imkansız olanlar olmadığı söyledikleri zaman anlaşılıyor. Devletten beklentilerinin içinde: Hayvan yemlerine yapılan zamların durdurulması, nakliye sorunundan ötürü akaryakıt zamlarında kendilerine indirim yapılmasıdır. Belediyelerden ise kurban pazar yerlerinin hayvanların ve insanların ihtiyaçlarını karşılayacak bir düzenleme getirilmesini istiyorlar.

Bayram Ali Ünver (Hayvancı)

Konya’nın Karapınar ilçesinden geliyoruz. İskenderun halkına Konya’nın gözde mallarını getirdik. 70 Kilo olan bir mal genelde 35 kilo et yapar, bizim mallarımız ise 38-39 kilo et çeker. Vatandaşlarımız mallarımızın fiyatını yüksek buluyor ama yem ve nakliye fiyatları çok yüksektir. Vatandaşlarımızın bizi anlamalarını ve yardımcı olmalarını istiyoruz. Biz 400 km yolu aşıp geliyoruz, bunun karşılığı olmalıdır. Hayvanlar canlı olarak kilosu 65-68 liradan satılmaktadır. Devletimiz ve halkımız bizim ayakta kalmamızı sağlasın ki, herkes kurbanlıklarını rahatça yesin. Devlet yem fiyatlarına müdahale etmez ise biz ve halk mağdur olur. Çiftçi zaten mağdurdur. Devletimizden beklentimiz mazot gibi yem gibi konularda yardımcı olmasını bekliyoruz. Belediyeler yapıyor ama eksikleri var, onlarında tamamlanmasını istiyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Hasan Ülger (Davarcı)

Ben Van Erciş’ten pazara geldim. Türkiye’de besicilik ve hayvancılık gittikçe maliyeti yükseliyor. Bir besi yeminin torbası 400-450 liradır. Bunun içinde olduğumuz için sıkıntılarımızı çok iyi biliyoruz. Mercimek samanı kilosu 5-6 liradan satılmaktadır. Bazı üreticiler artık malcılık yapmama kararı aldılar. Öncelikle devletten hayvanlarımızın gelişmesi için saman, arpa ve diğer yemler fiyatlarını bir düzene koymalarını bekliyoruz. Van’dan geliyoruz ama yatacak yerimiz hayvanların yanı başında ortalıkta yatıyoruz. Van beyazı ve Arap ırkı hayvanlar ve yüzde 55 randımanlı et verir. İskenderun halkını bekliyoruz.” diye konuştu.

Ahmet Duymaz (Besici)

İskenderun pazarına mallarımızı indirdik. Ağrı Doğu Beyazıt’dan gelmişiz, bütün hayvancıların dileği mallarını satıp, evlerine dönmeleridir. Çok uzun yoldan geldik, yem, yol parası ateş insanın elini yakıyor. Düşünün yol, yem, yer kirası derken bizim elimizde ne kalacak bilmiyoruz. Bu sene pazara çok az hayvancı malını getirdi. Gördüğünüz gibi pazar boş kaldı. Ne yapalım malımızı getirdik, satmaya çalışacağız.” dedi.

Recep Ülgen (Besici)

Hayvanlar Fiyatları Uygundur. Her sene bu pazara geliyorum. Her şey pahalandı ama hayvanlarımız piyasaya göre ucuzdur. Yem, araba, çoban ve yer parası pahalanmıştır. Hayvanlarımız ucuz ama ekonomik krizden ötürü milletimizde para yoktur. Buraya getirdiğimiz malları memleketimizde satsaydık daha iyi olurdu. Bakalım bekliyoruz, elimizdeki mallarımızı bayrama yakın satmayı umuyoruz.” şeklinde konuştu.

Hamza Dayan (Emekli)

Maaşlarımız Kurban Bayramı Öncesi Verilse Kurban Alırdık. Kurban bayramı tüm İslam alemine kutlu olsun. Bizim beklentimiz kurban bayramı öncesi maaşlarımız verilseydi, çocuklarımıza, torunlarımıza bir et yedirirdik. Bir de biz emeklileri binyüzlira bir para bu da 5 kilo et parası etmektedir. Verilen bayram parası ile kurban almamız mümkün değil, pahalı olduğundan insanlar kurban alamıyor.” ifadelerini kullandı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER