
CHP Hatay milletvekili Birol Ertem Yazılı bir açıklama yaparak Mescid-i Aksa’nın ibadete kapatılması ve Yahudi yerleşimcilerin içeriye alınması,girişimlerini sert bir dille eleştirdi.
Vekil Ertem in açıklaması şöyle:,
“Var olduğu günden beri İslam ülkelerine terör ihraç eden İsrail küstahlığına devam ediyor. 14 Temmuz günü Mescid-i Aksa’da üç Müslüman’ı şehit eden İsrail, Müslümanları Mescid-i Aksa’ya sokmamak için elinden geleni yapıyor.
Tüm Müslümanların kutsalı olan Mescid-i Aksa’nın ibadete kapatılması ve Yahudi yerleşimcilerin içeriye alınması, İsrail polisinin kontrolü ve kapıya konulan metal arama dedektörleri, Mescid-i Aksa’nın kapısında namaz kılan insanlara saldırılması, olan biteni protesto eden Filistinlilere yönelik saldırılar ve haksız gözaltılar tamamen bir işgal politikasının sonuçlarıdır.
Her zaman olduğu gibi vicdanları körelmiş Batı dünyası yine bizi yanıltmayarak sessizliğini korumuştur. Kudüs’e 1948’den beri yapılan işgaller bir yurtta değil, İslam’a karşı yapılan bir saldırıdır.
İsrail’in İç Güvenlik Bakanı Gilad Erdan, tüm Müslümanların gözüne bakarak “Mescid-i Aksa bizim elimizde. Açılıp kapanması konusunda ilk ve son söz İsrail’e aittir. Diğer devletlerin konuyla ilgili ne düşündüklerini umursamıyoruz!” demesi bir meydan okumadır. Yazıktır ki bu meydan okumaya karşı İslam ülkelerinin yöneticileri en ufak bir tepki gösterememektedirler.
Filistinliler yüzyıllardır Mescid-i Aksa’yı ve kutsal mekanı korumak için bedel ödüyor, ancak sadece Filistinlilerin değil, dünyadaki tüm Müslümanların sahip çıkması gereken bir mabettir.
Bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak masum Filistin halkının yanında, terörist İsrail’in ise karşısındayız. Bu küstahlıklar karşısında tüm hükümetler acilen İsrail ile olan ilişkilerini gözden geçirmelidirler.
Buradan bu konuyla ilgili hiçbir girişimde bulunmayan AKP hükümetine çağrıda bulunuyorum.
1) İsrail Büyükelçisini geldiği gibi geri gönderin.
2) İsrail ile 28 Haziran 2016’da imzalanan anlaşmayı yırtıp atın.
3) İsrail ile yeni bir ticari anlaşma imzalamayın, ticaret hacmini küçültün ve kısa sürede sıfırlayın.
4) Mescid-i Aksa’nın tasarruf hakkının Müslümanlarda olduğunu gösterin.
5) Başta Filistinli Müslümanlar olmak üzere hepimizin yüreğine su serpin.
İnsanın en kutsal ve dokunulmaz olanı, yaşam hakkı ve ibadet özgürlüğüdür. Kudüs ve Mescidi Aksa uluslararası hukukun ve tüm insanlığın koruması altında olmalıdır. İsrail işgal ettiği tüm Filistin topraklarını terk etmelidir. İbadet hakkı uğruna şehit olanlara rahmet ve yaralılara şifa diliyorum.”
