Cuma, Mayıs 10, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelİzinlerde Döner sermaye baskısı kaldırılsın!

İzinlerde Döner sermaye baskısı kaldırılsın!

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, sağlık çalışanlarının, döner sermaye payları kesilecek korkusuyla izin kullanmadıklarını belirterek yazılı basın açıklaması yaptı. Açıklamasında, özveriyle çalışan sağlıkçılar, idarenin, hasta ve yakınlarının baskısı ile morali bozuk, meslek hastalığına yakalanma riski ve ağır çalışma koşullarının getirdiği yükle çalışmaktadır, dedi.

Taşkın yazılı basın açıklamasında şunları söyledi: “Sağlık çalışanlarının sorunları gündeme getirilmiyor. Talepleri dikkate alınmıyor. Sağlık çalışanlarının yanında kimse yer almıyor. Bu halde özveriyle çalışıyorlar. Mesleğin getirmiş olduğu yük, onları adeta bunalıma sevk ediyor. Bunlar yetmiyormuş gibi zorunlu hallerde kullandıkları sağlık izinleri idarelerin güvensizliği nedeniyle problem oluyor. Sağlık izni kullananları hakem hastanelere göndermekle tehdit eden idareciler, çalışanlar arasında ayrım yapıyorlar.

Yıllık izinler döner sermayeden kesildiği için, döner sermaye sağlık çalışanları üzerinde adeta bir baskı aracıdır. Yılın getirdiği yorgunluğu tatil yaparak veya memleketlerinde aileleriyle geçirip hasret gidermek isteyen sağlıkçılar, yıllık izinlerin döner sermayeden kesilmesi nedeniyle izinlerini kullanamıyorlar. Bu da idarelerin işine geliyor. Yıllık izinlerin döner sermayeden kesilmesi uygulamasına son verilmelidir. Sağlıkçıların kullandığı izin gün sayısı kadar kesinti yapılmaktadır.

Yıllık izin, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre kamu çalışanlarına verilen bir haktır. Bu hakkın çeşitli nedenlerle kesintiye uğraması kabul edilemez. Aynı zamanda Anayasal hak olan dinlenme hakkı gasp edilemez.

Sağlık Bakanlığı, bugüne kadar döner sermayenin ödenmesiyle ilgili sayısız yönetmelik çıkardı. Ancak hiçbir yönetmelikte sağlık çalışanlarının bu sorunlarına çözüm getirilmedi.

Anadolu Sağlık Sen olarak, basın açıklamalarımızda sürekli dile getirdiğimiz gibi, sağlık çalışanları olumsuz şartlarda özverili olarak çalışmakta ve emeğin karşılığı olarak hak ettiğini alamazken, bir de kullandığı izin gün sayısı kadar döner sermaye kesintisi yapılarak, adeta “niye izin kullandın. Dinlenmek senin neyine!” der gibi kesinti yapılması sağlıkçıların motivasyonunu bozuyor. Özveriyle çalışan sağlıkçılar ödüllendirilmelidir. Maaş ve diğer ücretlerin baskısından kurtarılmalıdır.

Toplu Sözleşme Görüşmelerinden beklentimiz, sağlık çalışanlarının yıllık izin kullanmaları halinde, izin gün sayılarının döner sermayeden kesilmesinin önüne geçecek bir düzenleme yapılmasının sağlanmasıdır. Hükümetinde yetkili sendikanın da elini vicdanına koyarak düşünmesi ve sağlıkçıları sevindirecek bir düzenleme yapılmasının zamanı çoktan geçmiştir.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER