Cuma, Mayıs 17, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiKADES Uygulamasında 15 Bin Şiddet Mağduru Kadın için Alınan Koruma Tedbirleri...

KADES Uygulamasında 15 Bin Şiddet Mağduru Kadın için Alınan Koruma Tedbirleri Açıklanmalı

Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı İdil Yalçıner Şimşek, KADES uygulamasının avantajlarını, artan kullanıcı sayısını ve ihbarları değerlendirirken, İçişleri Bakanlığı‘nın ihbarda bulunan kadınlar için aldığı önlemleri açıklaması gerektiğini bildirdi.

KADES Uygulamasında Alınan 15 Bin Şiddet Mağduru Kadın için Alınan Koruma Tedbirleri Açıklanmalı

Şimşek, KADES uygulaması kapsamında 15 bin 489 kadının şiddet ihbarında bulunduğunu vurgulayarak;

“İçişleri Bakanlığı’nın bu başvurular sonucu kadınlara ne gibi koruma tedbirleri sağlandı; onu açıklaması gerekiyor. Bu başvurularda kadınların şiddeti önleme merkezlerine yönlendirildiğini duyuyoruz. Karakolda ‘kocanla barış’ da denildiğini duyuyoruz. Ya da uzlaştırma bürolarına yönlendirilebiliyorlar. Bu da uygulamayı anlamsızlaştırıyor. Uygulama güzel ama sonuçların açıklanması gerekiyor. Kaç kadın KADES’ten yararlanarak koruma, uzaklaştırma almış. KADES uygulaması ile hızlı müdahale ediliyor ama sonrasında da takibinin çok iyi ve sıkı yapılması gerekiyor. Bize ihbarlar sonrası sonuçları açıklamaları lazım.” ifadesine yer verdi.

KADES 342,926 Kadın Tarafından Kullanılıyor

24 Mart 2018’de Kadın Destek Uygulaması, (KADES) İçişleri Bakanlığı ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işbirliğinde şiddet mağduru veya şiddet görme riski altındaki kadınlara hızlı müdahalenin sağlanması amacıyla mobil aplikasyonu olarak hizmete giren KADES, ilk 9 ayda 34 bin 424 kadın tarafından cep telefonuna yüklendi ve 6 bin 822 kadın tarafından ise uygulamaya ihbar geldi.

1 yıl sonra ihbar ve kullanıcı sayısında 10 kat artış yaşandı.21 ayda 342 bin 926 kadın tarafından akıllı telefonlara yüklenirken, 15 bin 489 kadın tarafından da uygulamaya ihbar geldi. Rakam yaklaşık 343 bin kadının potansiyel şiddet mağduru olduğunu gözler önüne sererken, İçişleri Bakanlığı verilerine göre; ihbar çağrılarının ortalama yarısının gerçek olduğu görüldü.

KADES Nedir?

Akıllı telefon kullanıcısı kadınların, sanal mağazalardan indirebileceği uygulama ile aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarının mağduru oldukları acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak bir tuşla 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezine ulaşmaları sağlayan KADES, “Panik butonu” olarak nitelendiriliyor.

Şiddet mağduru kadınların acil durumlarda kullanması amacıyla geliştirilen “panik butonu” 21 ayda 342 bin 926 kadın tarafından telefona yüklendi, 15 bin 489 kadın ihbarda bulundu. Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı İdil Yalçıner Şimşek, “İhbar eden kadınlar uzlaştırma bürolarına yönlendirilebiliyor. Bakanlığın ihbarda bulunan 15 bin kadına hangi koruma tedbirlerinin uygulandığını açıklaması gerekiyor” ifadesine yer verdi.

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER