Pazartesi, Haziran 17, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayKadınların yufka ekmek mesaisi

Kadınların yufka ekmek mesaisi

Kahramanmaraş merkezli on bir ili vuran 6 Şubat depreminin büyük yıkıma neden olduğu Hatay’da Hassalı depremzede kadınlar yufka ekmek yapma geleneğini Kurban Bayramı öncesi de sürdürdü.


Bu günlerde İlçenin kırsal mahalle aralarında bir araya gelen Hassalı kadınlar, imece usulü odun ateşinde yufka ekmek pişiriyorlar. Köylü kadınların yufka ekmek yapma geleneği yıllardır tüm koşullara rağmen devam ediyor.

Sabahın erken saatlerinde toplanan kadınlar, evlerinin ihtiyacı olan yufka ekmeği hazırlıyorlar. Akşamdan yoğurup mayaladıkları hamurları yumak yapıp ekmek tahtası üzerinde oklava kullanarak büyük bir hünerle hamuru açıyor, odun ateşi üzerinde kurulu saçta maharetli ellerle de nar gibi kızartıyor.
Pişen yufkalar usulca sininin üzerine diziliyor. İstiflenen ekmekler aile yakınlarının yardımıyla da kilere götürülüyor. Anneler, yufka ekmek hazırlarken, çocuklar da annelerinin ihtiyaçlarını gideriyor, su ikramında bulunuyorlar.

Yorucu bir uğraşın içerisinde geleceğin yufka ekmekçileri minik elleri de annelerini taklit ederek şimdiden yufka açmayı öğreniyor, onlar da bu kültürü yaşatmayı arzuluyor.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER