Cuma, Mayıs 17, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayKaşıkçı Hatay'ın 83. Yılını Kutladı

Kaşıkçı Hatay’ın 83. Yılını Kutladı

MHP Hatay Milletvekili Dr. Lütfi Kaşıkçı, Hatay’ın anavatana katılışının 83’üncü yıl dönümü vesilesiyle MHP Grubu adına gündem dışı söz aldı.

Lütfü Kaşıkçı, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Misakımillî sınırları içerisinde yer alan ancak dönemin olağanüstü şartları nedeniyle millî sınırların dışında bırakılan Hatay’ın anavatana katılışı Atatürk’ün izlediği dış politikanın bir zaferiydi. Büyük Önder, Hatay’ın er ya da geç kurtulacağını vadetmiş, bunu Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Adana Tren Garı’nda, Samsun’da bir lise ziyaretinde defaatle dile getirmişti. Hatay, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk milletine son sözü ve son armağanı olmuştur. Mondros Mütarekesi’nin hemen ardından düşman kuvvetleri tarafından işgal edilen Hatay, uzun süre Fransız işgali altında kalmıştır. Hataylılar, Atatürk’ün talimatları doğrultusunda,Tayfur Sökmen başta olmak üzere Millî Mücadele kahramanlarının etrafında kenetlenerek örneği ancak destanlarda görülebilen bir Millî Mücadele örneği sergilemiş, 1938 yılında kurulan bağımsız Hatay Devleti dönemini yaşadıktan sonra kendi iradesiyle tekrar ana vatana dönmüştür.” ifadelerini kullandı.

Bu süreç birçok yönlerden incelenmeye değer olduğunu söyleyen Kaşıkçı; ”Emsalsiz bir barış ve diplomasi zaferi örneğidir. Atatürk’ün ismini “Hatay” olarak verdiği büyük Türk milleti ve onun şerefli tarihinin ayrılık bilmeyen bu kutsal Türk yurdu uzun yıllar hicran ve ıstırap çektikten sonra feraha ve saadete kavuşmuştur. 29 Haziran 1939’da Hatay Devlet Başkanı Tayfur Sökmen’in hazır bulunduğu oturumda Hatay Millet Meclisinin 38 üyesinin “Türk camiasının ayrılmaz bir parçası olan Hatay’ın ana vatana kavuştuğunun bir kararla tespitini teklif ederiz.” metniyle imzaladığı önergenin coşku içinde kabul edilmesi neticesinde kırk asırlık bu Türk yurdu ana vatanla süren ayrılığa son vermiş oldu.” şeklinde konuştu.

KARARI ALANLARI ŞÜKRANLA ANIYORUM

Hatay ana vatana katılsın kararının altında imzası olan Hatay Milletvekillerine bugün, 2022 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinden bir selam göndermek isteyen Kaşıkçı Eski Devlet adamlarına değinerek; ”Abdülgani Türkmen, Doktor Vedii Bilgin, Samih Azmi, Suphi Bereket, Vedii Münir Karabay, Doktor İbrahim İnal, Hikmet Celal, İzzet Zekeriya, Bekir Sıtkı Kunt, Ali Mısırlı, Nuri Aydın Konuralp, Mehmet Adalı, Mehmet Kamil, Mehmet Sait Tüleyli, Hasan Ali Davud, Süleyman Tuhani, Mehmet Kösediyap, Zeynel AbidinCilli, Selim Mahmut, Salih Güzel, İsa Kazancıyan, Agop Davidyan, Doktor Basil Huri, Hacı Razzuk, Mustafa Fansa, Seydi Oğuz, Arif Hikmet Süral, Bahri Bahadırlı, Cevat Abalı, Abdurrahman Mursal, Abdullah Mursal, Haçadur Karabacakyan, Bostan Mercan, Abbas Ülkü, Hamdi Selçuk, Davut Şeyh Mehmet Reyhani, Ahmet Celal Abdülhamit, Marsel Balit, Mihran Keşişyan ve Kâmil Zireyk; sizleri rahmetle ve şükranla anıyorum; ruhlarınız şad olsun.” diye konuştu.

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER