Çarşamba, Mayıs 15, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelKimyeci uzun çarşıda inceleme de

Kimyeci uzun çarşıda inceleme de

Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Antakya Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen Uzun Çarşı Sokak Sağlıklaştırma ve İyileştirme Projesi çalışmaları kapsamında restorasyonu devam eden örnek işyeri çalışmalarını yerinde inceledi.
Başkan Kimyeci denetimler esnasında Uzun Çarşı esnafını da ziyaret ederek sohbet etti, çalışmalar hakkında esnafla fikir alışverişinde bulundu Başkan Kimyeci yaptığı konuşmasında şu görüşlere yer verdi; “ Uzun Çarşı Sokak İyileştirme Projesi kapsamında 597 tane işyerimiz restorasyon programına alındı. 17 Kasım 2017 tarihi itibariyle proje ihalesi yapıldı.
Bir yandan konunun uzmanları detaylı projeyi hazırladı. Diğer yandan da esnafımız ve halkımızın yakinen bilmesi anlamında “projenin uygulaması nasıl olacak?” sorusuna cevaben örnek uygulamayı iki dükkanımızı kapsayacak şekilde restorasyon uygulaması gerçekleştiriliyor.
Bu projede başından itibaren değerli Milletvekillerimiz ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Sayın Hüseyin Yayman’ın yardım ve destekleri ile Kültür Bakanlığımızın projeyi hükümetin yatırım programına almasından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Proje için 1 milyon TL, uygulama için de başlangıç ödeneği olarak 30 milyon TL ödenek hükümetimizin yatırım programına alındı.
Dolayısıyla 15 sokak, 3 cadde ve kuyumcular çarşısı olmak üzere, Antakya’mızın tarihi dokusunu bir bölge olarak içerisine alan Uzun Çarşımızın Sokak Sağlıklaştırma ve İyileştirme Projesi şehrimizin güzelliğine güzellik katacak. Bir yandan tabela kirliliği önlenmiş olurken, bir yandan da daha sıcak görüntüsü olan, mimari çizgileri Antakya’mızın kendine has halep taşı diye adlandırdığı taş kaplamalarla, alt ve üst yapısı ile tek tip uygulamalı bir proje hazırlandı.
Bu projemiz üst çatı örtüsü açısından Türkiye’de bir ilk olacak. Antakya’mızın sıcak iklimi göz önünde bulundurularak üst çatı hareket mekanizması motor gücü ile açılıp kapanabiliyor. Bu anlamda doğal havalandırma ve kışın yağmuru önleyen şeffaf bir üst çatı oluşturacağız. Aynı zamanda yağmur suyu tahliye sistemleri ile üst çatı kenarlarına yapılacak olan aktarma kanalları, çarşımızın su ve sel baskınlarını önleyerak, yağmur sularını doğrudan yer altındaki kanallara aktaracak.
Yerli ve yabancı misafirlerimizi burada günü birlik değil, daha çok zaman harcayacağı, keyif alacağı bir hale getireceğiz. Bu kapsamda insanımızın yüzü gülerken, esnafımız da daha çok gelir sahibi olacak. Şehrimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”
Başkan Kimyeci’nin bu çalışmalarından dolayı teşekkürlerini ileten 22 yıllık esnaf Şükrü Buğdaycı, “ Ben 22 yıldır bu çarşıda esnafım, ayrıca çocukluğum da bu çarşıda geçti. Burası eskiden böyle değildi. Yıllardır elimizden geldiğince çarşıyı kendi imkânlarımızla düzeltmeye çalıştık. Ancak gelen yerli ve yabancı misafirlerimize karşı mahcup olma noktasında çok ciddi anlamda sıkıntılar çektik. Şu anki bu projeye en büyük katkıyı veren Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımız Hüseyin Yayman’a, Antakya Belediye Başkanımız İsmail Kimyeci’ye ve tüm emeği geçenlere çok teşekkür ederim, bu çarşının çarşı olmasında, güzelleşmesinde çok çabaları ve gayretleri olmuştur. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.” dedi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER