Cumartesi, Mayıs 18, 2024
No menu items!
Ana SayfaKırıkhanKırıkhan Bizim Platformu’ kuruldu

Kırıkhan Bizim Platformu’ kuruldu

 

 

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen yerlerden biri olan Kırıkhan için bir araya gelen konusunda uzman kişilerden oluşan ‘Kırıkhan Bizim Platformu’, çizilen yol haritasını basın mensuplarıyla paylaştı.
Kırıkhan Bizim Platformu Sözcüsü Şehir ve Bölge Plancısı Akademisyen Dr. Zehra Güngördü, basın açıklamasında şu açıklamayı yaptı:

“Kırıkhan’da deprem öncesinde ve sonrasında eksikliğini yoğun olarak hissettiğimiz bir sivil inisiyatife olan ihtiyaç çerçevesinde kentin eğitimli ve her kesimden kanaat önderinin bir arada bulunması gerektiğine inandık. Bu doğrultuda kentin imarının tartışıldığı ve herkesin kentin geleceğini merak ettiği şu günlerde öncelikli olarak bir teknik ekip olarak bir araya geldik. Teknik ekibimiz: Şehir ve Bölge Plancısı Dr. Zehra Güngördü, İnşaat Mühendisi Dr. Lütfi Kaşıkçı, Yüksek Mimar Hakan Serdar Kılıçoğlu, Harita Mühendisi Mustafa Şen, İmar Hukuku konusunda uzman Avukat Levent Yarar ve Avukat İdil Yarar’dır. Teknik ekibimize uzmanlığı ile katkı sunan danışmanlarımızın başında Kırıkhanımızın yetiştirdiği önemli değerlerinden Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Şükrü Ersoy danışmanlık verecektir. Ayrıca şu an için sadece Yıldız Teknik Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi yoğun katılımlı Şehir ve Bölge Planlama bölümü öğretim üyelerinden oluşan 33 kişilik bir bilim kurulumuz da bulunmaktadır.

 

6 Şubat tarihi saat 4.17 gününden sonra memleketimiz Kırıkhan çok derin yaralar aldı. Kırıkhan’ın şehirciliği ile ilgili deprem öncesinde de pek çok sorunlarımız vardı. Ancak deprem sonrası planlama süreçlerinde yürütülmek istenen projelerin de pek çok sıkıntılı yönleri olduğunu düşünüyoruz. Bu sıkıntıları oluşturan etkenlerin başında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 31.08.2023 tarihinde Kırıkhan’da ilan ettiği rezerv alan sınırları olduğunu düşünüyoruz. Bakanlıkça rezerv alan ilan edilen bölgede yapılacak alansal uygulamalar kentin bütüncül planlanmasının önüne geçecek, kentin ulaşım sorunlarını daha da kronikleştirecek, uygulamada pek çok hukuki sorunlarla yüzleştirecek ve imar ile mülkiyet haklarının korunması açısından eşitsizliğe yol açacaktır. Kente dair bir uygulama sınırı belirlenirken minimum hukuki probleme yol açacak ada bazlı uygulamaların plan bütünlüğü içerisinde kurgulanması gerekmektedir. Yani rezerv alan yerine plan bütünlüğü çerçevesinde ada bazlı özel proje alanı uygulamasının daha doğru bir adım olacağını düşünüyoruz. Bir diğer boyutuyla rezerv alan sınırları içindeki orta ve az hasarlı yapıları rezerv alan uygulamasına tabi tutmak demek, insanların Kırıkhan’dan göç etmesini teşvik etmek, Kırıkhan’ın demografik yapısını değiştirmek demektir. Kırıkhan Bizim Platformu olarak kentimize dair en büyük korkularımızın başında Kırıkhan’ın kent belleğini kaybetme olasılığımız gelmektedir. Özellikle nesilden nesile yaşayan Kırıkhan’ın esnaf kültürü bizi bu kente bağlayan en önemli etkendir. Bizler daha iyi bir Kırıkhan için planlama sürecinin biz Kırıkhanlılar ile birlikte kurgulanması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz. Kırıkhan, Kırıkhanlılar olmadan planlanamaz. Bizler plan sürecine dair şeffaf bir biçimde bilgilendirilmek, yediden yetmişe hepimizin dahil olduğu birlikte tasarım sürecini önemseyen bir planlama süreci bekliyor ve istiyoruz. Sürece dair ilk beklentimiz ise rezerv alan sınırları içinde yapılacak uygulamalardan vazgeçilerek, yıkımın alansal olarak büyük olduğu bölgelerde şehircilik ilkelerine uygun daha bütünsel ve kentin sorunlarına uzun vadeli çözümler üreten, mülkiyet hakkını gözeten bir planlama anlayışının acilen benimsenmesi ve uygulamaya geçirilmesidir. Geçmişteki değerlerini koruyan, yüzünü umuda dönmüş başka bir Kırıkhan mümkün!”

KIRIKHAN BİZİM PLATFORMU ŞU İSİMLERDEN OLUŞUYOR

Abdulaziz Bölükbaş- Tarih Öğretmeni, Abdullah Öğünç-Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı, Ahmet Yıldız-İnşaat Mühendisi, Ali Devrimağ-Emekli Öğretmen, Arif Sami İğde-Kırıkhan Kültür ve Sanat Derneği Başkan Yardımcısı, Dr. Ali Erhan Kılıçoğlu-Kardiyoloji Uzmanı, Ali Meto-Mimar, Prof. Dr. Alparslan Kurtul- HMKÜ Öğretim Üyesi, Kardiyoloji Uzmanı, Alper Kahraman-HMKÜ Öğretim Görevlisi, Elektrik Elektronik Mühendis, Dr. Aybüke Kaya-HMKÜ Öğretim Üyesi, Ziraat Mühendisi, Cengiz Ağgünlü-Eti Maden İşletmeleri Başmüfettiş, Cengiz Ayan-Kimya Öğretmeni, Cengiz Yalman- Emekli Öğretmen, Cihan Parlar-Veteriner Hekim, Emin Sınmaz-Danıştay 6. Daire Başkanı
Erdal Vardı-Avukat, Erdoğan Atlik-Jeoloji Mühendisi, Gökhan Saydam-İnşaat Mühendisi, Gülçün Erdem Timur-Kadın Girişimci, Gülsen Ertem Kılıçoğlu-Eczacı, Doç. Dr. Hasan Asil-HMKÜ Öğretim Üyesi, Ziraat Mühendisi, Prof. Dr. Hasan Kaya- HMKÜ Öğretim Üyesi, Dahiliye Uzmanı, HMKÜ Eski Rektörü, Dr. Hüseyin Bankir, Hüsnü İnci-Kırıkhan Kültür ve Sanat Derneği Başkanı, HMKÜ Öğretim Görevlisi, Elektrik Eğitimi Uzmanı, İlker Çalışkan-Jeoloji Mühendisi, İlyas Demir-Öğretmen-Türk Eğitim Sen Kırıkhan Temsilcisi, Kubilay Kılıçoğlu-Mimar, Mehmet Hakan Şahin-İnşaat Mühendisi, Prof. Dr. Mehmet Kahraman-HMKÜ Öğretim Üyesi, avukat, Mehmet Şandır-Hatay Milletvekili, Metin Alp-Avukat, Mevlüt İçcan-İş İnsanı, Prof. Dr. Murat Bikçe-İSTE Öğretim Üyesi, İnşaat Mühendisi, Dr. Murat Mat-Üroloji Uzmanı, Doç. Dr. Musa Türkmen-HMKÜ Öğretim Üyesi, HMKÜ Kırıkhan Meslek Yüksekokulu Müdürü, Ziraat Mühendisi, Mustafa Sıraç-Avukat, Mustafa Toprak-Mali Müşavir, Mutlu Bozkurt-Avukat, Nazım Özdil-İş İnsanı, Nevzat Barak- Yeminli Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi, Çiftçi, Numan Bölükbaşı-Kırıkhan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı, İş İnsanı, Nurullah Trabzon-Avukat, Oğulcan Doğan-Avukat, Dr. Oğuz Kılıçoğlu-HMKÜ Öğretim Üyesi, Matematik Uzmanı, Okan Savaşır-Ziraat Mühendisi, Osman Şahin-Kamu Görevlisi, Ömer Ayhan Şıhça-Eczacı, Serdar Mutta-Yüksek Seçim Kurulu Üyesi, Hukukçu, Serkan Varlıbaş-Mimar, Sevgin Hırfanoğlu-Avukat, Sinem Yakar-Diyetisyen, Şahin Bilgin-Matematik Öğretmeni, Tezer Bakırcı-Emekli Öğretmen, Tuğba Açıl-HMKÜ Öğretim Görevlisi, Yüksek Bilgisayar Mühendisi, Turhan Hırfanoğlu-Hatay Milletvekili, Avukat, Uğur Acem-Eczacı, Uğur Aslan-Sanatçı, Vasi Köse-Gazeteci, Vedat Ergünbaş-İş İnsanı, Vefa Okyay-Avukat.

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER