Pazar, Mayıs 12, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiKızılay, Coronavirüse Karşı Plazma Tedavisine Başlıyor..Plazma Tedavisi Nedir?

Kızılay, Coronavirüse Karşı Plazma Tedavisine Başlıyor..Plazma Tedavisi Nedir?

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, coronavirüs ile mücadele kapsamında plazma tedavisine başlanacağını duyurdu. Hacettepe Üniversitesi, Kızılay ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ile 3’lü çalışma yürüttüklerini dile getiren Kınık, Sağlık Bakanı ile irtibat kurarak onay aldıklarını dile getirdi.

Kızılay, Coronavirüse Karşı Plazma Tedavisine Başlıyor..Plazma Tedavisi Nedir?

Plazma Tedavisi Nedir?

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, “Hastalığı geçirmiş ve iyileşmiş, kanında da 2 haftadır virüs bulunmayan gönüllü bağışçılarımızı alıyoruz ve plazmalarını alıyoruz. Sıvı kısmını alıp diğer kısmını geri veriyoruz. Plazmada ne var? İmmunglobolin dediğimiz antikorlar var. Bu immunglobilinler, yoğun bakıma alınmış, solunum sıkıntısına girmiş, durumu kötüye giden riski yükselmiş vatandaşlarımız için onu uçurumun kenarından çekip alabilecek bir tedavi edici özelliği var.”

Türkiye’de 20 Noktada Plazma Farez Cihazı Var

Önümüzdeki günlerde, ilk grup hastalarımız iyileşmeye başladı. Bu hastalarımızla temas kuracağız. Gönüllü olacak vatandaşlarımızın plazlamalarını alıp sofistike bir lojistik sistemle. Çünkü bunlar saatler içinde yoğun bakımlarda durumları kötüleşen insanlara yetiştirilmesi gerekiyor. Ülke genelinde 20’ye yakın noktamızda plazma farez dediğimiz aferez cihacımız var. 100 civarında cihazımız var. Bazı üniversite ve eğitim hastalerimizde de bu cihazdan bulunuyor. İyileşen hastaya şu mesajı vereceğiz: ‘Sen bir kahramansız. Hastalandın ama iyileştin. Hadi şimdi ağır hastalar için bu kahramanlığını kullan’ sözlerine yer verdi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER