Perşembe, Mayıs 23, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelKoca Sinan bizler için ışık tutmalı

Koca Sinan bizler için ışık tutmalı

Mimarlar Odası Hatay Şube Başkanı Mustafa Özçelik, ‘Büyük Usta Mimar Sinan’ı ölümünün 430. yılında saygıyla andıklarını ifade etti.
Özçelik, yayınladığı mesajda, “Mimar Sinan Şehzadebaşı Külliyesi’nden Süleymaniye Külliyesi’ne İstanbul’un siluetini taçlandırdığı eserleri ile Balkanlar’dan Yakındoğu’ya tüm Osmanlı coğrafyasına yayılan camileri, medreseleri, hamamları, hanları ile Osmanlı kent kültürünü yüceltmiş ve tüm imparatorluğa yaymıştır. Bugün bilim insanları Sinan’ın yapıtlarını çeşitli yönleriyle inceleyerek Osmanlı İmparatorluğu’nun yarattığı yüksek kültürü anlamaya çalışmaktadır. Mimar Sinan’ın iki görkemli yapıtı Süleymaniye ve Selimiye UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine alınmış ve böylece bu mimarlığın “insanın yaratıcı dehasının başyapıtları” olarak “üstün evrensel değer” taşıdığı tüm Dünya tarafından kabul görmüştür.
Bu bağlamda Mimar Sinan’ın yarattığı camiler, medreseler, hamamlar, hanlar, köprüler, her biri ayrı ayrı geçmişten süzülerek gelen çok duyarlı bir kültürün ürünü, farklı toplulukların yarattığı mimarlıkların bir bileşkesidir. Mimar Sinan’ın yaşamının geçtiği Balkanlar’dan Yakındoğu’ya tüm bu geniş coğrafyayı günümüzde ülkemiz ve komşuları temsil etmektedir. Bu topraklarda barışın ve demokrasinin sürekliliğinin sağlanmasında, kültürlerarası diyaloğu 16. yüzyılda çözmüş olan Koca Sinan bizler için ışık tutmalıdır.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER