Cumartesi, Nisan 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelKömür Dağıtımı Başladı: Hava Kirliliğinde Artış Bekleniyor

Kömür Dağıtımı Başladı: Hava Kirliliğinde Artış Bekleniyor

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Platformu (DAÇE) gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, dağıtımına başlanan kömürün hava kirliliğinde artışa neden olacağını belirtti. Toplumun ruh sağlığı üzerinde hava kirliliğinin büyük etkisi olduğuna inanan Atal, ruh sağlığı bozukluğunun da intiharı tetikleyebileceğini kaydetti.

Daçe’den Kömür Dağıtımı Değerlendirilmesi

DAÇE´nin gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, “Havaların soğumaya başlaması ve kömür dağıtımının başlamasıyla birlikte Türkiye´de intihar vakalarının daha da artması tehlikesi vardır. Zira, Danimarka Aarhus Üniversitesi ile ABD Şikago Üniversitesinden bilim insanlarının 20 Ağustos 2019 tarihinde yayınlanan akademik çalışmasına göre ´hava kirliliği; depresyon, anksiyete bozukluğu ve bipolar bozukluğu´ gibi psikiyatrik rahatsızlıklara neden olmaktadır. Nitekim TÜİK verilerine göre intiharların yüzde 37´sinin sebebi bilinmemektedir.” ifadesinde bulundu.

“Kömür Dağıtımı Durdurulmalı”

Daçe’den Kömür Dağıtımı Değerlendirilmesi

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın internet sitesinde yer alan verileri analiz ederek 2018 hava kirliliği raporunu açıklayan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Türkiye´de 60 milyon insanın kirli hava soluduğunu ve yılın üçte ikisinde kirli havaya maruz kaldığını, havası en kirli kentlerin İzmir, İstanbul, Ankara, Adana, Kahramanmaraş-Elbistan, Erzurum, Ağrı, Iğdır, Bursa, Mersin, Niğde, Erzincan, Denizli, Afyon ve Muğla olduğunu sadece Artvin, Ardahan, Tunceli, Gümüşhane Gemilerçekeği ile Rize Ardeşen´in havasının temiz olduğunu belirlemiştir. Kömür kullanımı sonucu ortaya çıkan 10 mikron Partikül madde için Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) belirlediği sağlığa zararlı sınır değer 20 mikrogram/m3 iken 2.01.2018 tarihinde devletin resmi internet sitesi olan www.havaizleme.gov.tr´den saat 22.00 itibariyle aldığımız verilere göre, Adana Meteoroloji ölçüm istasyonu verisine göre 10 mikron partikül madde -1 metreküp havada 793 mikrogram soluduk. Türkiye´de intiharları engellemek için öncelikle hava kirliliği sorununu çözmek ve bunun için de ısınma amaçlı kömür dağıtımını durdurmak gerekmektedir. Çok acil şekilde kömürlü termik santrallerden daha ucuz hale gelen güneş enerji santralleri yapılarak, yoksul halka ücretsiz elektrik verilmesi gerekmektedir”

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER