Pazar, Mayıs 5, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelKontrolsüz gübrelemeden kaçının

Kontrolsüz gübrelemeden kaçının


Hatay’ı da içine alan bölgede Zeytin üreticilerine yönelik çalışan Doğu Akdeniz Zeytin Birliği, Nisan ayında yapılması gerekenlerle ilgili üreticileri uyarmayı ihmal etmedi.
Sulama, gübreleme ve hastalıklar konusunda Birlik uzmanları ile iletişim içinde olmanın önemine işaret edilen açıklamada, “Bahçelerde yeşil bitki örtüsü varsa Nisan ayı içinde mutlaka 15-20 cm derinliğinde sürülerek toprağa gömülmelidir. ‘Bahçe Tesisi’ için açılan çukurlara bu ayda fidan dikimi yapılabilir. Yeni zeytinliklerde, hava şartlarının kurak geçmesi halinde sulama yapılabilir. Hava yağışlı ise toprağın yapısı ve bitkinin isteğine göre gübreleme başlamalıdır. Ağaç çiçek açmadan önce, ihtiyaç halinde Azot takviyesi yapılmalıdır. Gerekiyorsa yapraktan gübre uygulanmalı, kontrolsüz gübrelemeden kaçınılmalıdır. Akdeniz Birlik tarafından tavsiye edilmeyen gübre ve ilaçlar kullanılmamalıdır.”denildi.

Çiçek dökümlerine karşı etkili mücadele yapılması gerekliliğine de işaret edilen açıklamanın devamında şu uyarılara yer verildi:
“Zeytinlerde göz, kabuk ve kalem aşılarına devam edilebilir. Hava şartlarına göre, gençleştirme ve aralama amacıyla kalın dal kesimleri yapılabilir. Nisan ayında gözlerin kabarması halinde bahçeye traktör ile girilmemelidir. Zeytin somakları % 1 oranında çiçeklendiğinde ‘büyümeyi düzenleyiciler’ kullanılarak, çiçek dökümlerine karşı etkili mücadele yapılmalıdır.
Bunun yanı sıra, Zeytin Pamuklu Biti zararlıları ile mücadeleye devam edilmelidir. Zeytin Halkalı Leke hastalığının üçüncü ilaçlaması yapılmalıdır. Zeytin Dal Kanseri’ne karşı gerekiyorsa, ilaçlama ihmal edilmemelidir. Zeytin Filizkıran zararlısının hasar verdiği dallar toplanmalı ve topluca yakılarak imha edilmelidir. Zeytin Pamuklu Koşnili için birinci ilaçlama yapılmalıdır. Zeytin Sineği için yaz aylarında kullanılması önerilen tuzaklar konusunda Akdeniz Birlik ile bilgi alışverişinde bulunulmalıdır.
Bu ayda, Fosforik Asit uygulaması tamamlanarak, zeytinde sulama hazırlıklarına başlanmalıdır. Sulama suyu içerisinde eriyebilen gübrelerin kullanımı konusunda Akdeniz Birlik ile irtibat kurulmalıdır.
Ağaçlar arasında çok az sayıda dahi fungal hastalık emareleri görüldüğü takdirde, çiçeklenme öncesi ve sonrası Akdeniz Birlik yetkilileri derhal bilgilendirilmelidir. Zeytin bahçelerinde, özellikle ağaç diplerinde Ot Öldürücü İlaç kullanımı kontrollü olarak devam ettirilmelidir. Yabancı ot ilaçlamasının miktarı ve zamanlaması konusunda Akdeniz Birlik ile görüşülmelidir.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER