Cuma, Nisan 19, 2024
No menu items!

Kurban bayramı.

Sevgili dostlar: ,

kurban bayramını idrak etmeye hazırlanıyoruz, gerek tv proğramlarında ve gerekse sosyal medyada son sürat bir kurban nasıl kesilmeli,ne kesilmeli,nasıl dağıtılmalı,kesen kişi kestiği kurbandan yemeli mi,yememeli mi? Gibi tuhaf sorular sorulmakta ve koca alimler ! 1400 yıldır kimsenin bilmediği ! bilgileri ! tartışıp duruyor.işin garibi ise hepsi Müslüman ama hiçbirisinin teamülü diğerine benzememektedir.

 

Bu anlamda müsaade ederseniz,bu konuda kuran ın bize öğrettikleri ve ne yapmamız gerektiği konusunda ki doğru bilgilere başvuralım.
Kurban bayramının nasıl ihdas olduğu konusu hepimizin malumudur,hz İbrahim in rüyasında oğlunu kurban etmesinin istenmesi, ve bu ayeti kerime ile sabit allahın oğlunun yerine koç göndermesi ile başlar.(Ve ona fidye olarak büyük bir kurbanlık verdik.saffat 107) kısaca ve şimdiki islam ümmetini ilgilendiren bölümü böyledir.
Gelelim esas konumuza ,kuran diyorki:(Kendilerine ait bir takım yararlara tanık olsunlar. Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerinde belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. İşte bunlardan yiyin, sıkıntı içindeki fakiri de doyurun.hac 28) buna göre kestiğimiz kurbanlardan kendimizin de yemesinin bir sakıncası olmadığı ortaya çıkıyor,ve kimlere dağıtmamız gerektiği de. Ve yine başka bir ayette (Biz o büyükbaş hayvanları da sizin için Allah’ın kutsallık nişanları arasına koyduk. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar sıralanmış halde ayakları üzerine dururken, üzerlerine Allah’ın ismini anın. Yanları yere yaslandığı zaman da onlardan yiyin; isteyen yoksulu da istemeyen yoksulu da doyurun. Allah o hayvanları sizin hizmetinize verdi ki, şükredebilesiniz.hac 36) yani kurban kesmemizde bize dokunacak manevi bir hayrın da olduğu açıkça ortaya çıkıyor.
İslâm alimlerinin çoğunluğu kurban etinin üç eşit parçaya bölünüp bir parçasının kurban sahibi ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler tarafından tüketilmesini, ikinci parçanın zengin bile olsalar eş, dost ve akrabaya hediye veya ikram edilmesini, üçüncü parçanın ise kurban kesemeyen ihtiyaç sahibi kimselere dağıtılmasını tavsiye ederler kuran der ki (Şu bir gerçek ki Allah; adaleti, iyi ve güzel davranmayı, akrabaya vermeyi emreder. nahl 90) bundan şunu anlayabilirizki,akraba önceliklidir, çünkü ihtiyaç sahibi akraba herkesten önce yardımı akrabasından bekler. Dolayısı ile akrabanın umutlarını boşa çıkarmak çok insafsız bir eylemdir ve Allah bunu hoş karşılamaz.
Kişinin bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin kalabalık olması veya ihtiyaçlarının bulunması halinde kurban etinin kimseye dağıtılmadan evde tüketilmesinde de bir sakınca görülmemiştir. Bu konuda kesin bir sınır yoktur. Kurban sahibinin kurban etinden hem yemesi ve ikram etmesi hem de dağıtması esastır. Bunun ölçü ve şeklini her mükellef kendi konum ve imkânını, başkalarının durum ve imkânını ayrı ayrı gözden geçirerek bizzat belirlemelidir.
Kurban eti, fakir veya zengin olması, müslüman olup olmaması fark etmeden istenildiği kişiye verilebilir.eğer kurbanı kesen kişinin durumu orta halli ise ,etin üçte birini kendine, üçte birini komşulara üçte birini ise fakirlere vermelidir. kurban kesen kişinin yeterli maddi durumunun olmaması veya çocuk sayısının fazla olması veya evin kalabalık olması durumunda,Kurban etinin hepsini kendi evinde kullanmak veya bir kısmını yiyip kalanını fakirlere vermesi de caiz görülmüştür.
Bizim inancımıza göre kurbanın mutlaka erkek hayvanlardan olması gerekmektedir. Hem allahu taalanın gönderdiğinin koç olması,hemde dişi hayvanların hamilelik şüphesi olması bizim bundan imtina etmemize sebep olmuştur. Çünkü kuranı kerim derki: Allah’ın haram ettiği bir cana haksız yere kıymayın. Enam 151. Dinimize göre kesilecek hayvanın cinsine göre belli bir yaşa gelmesi şarttır.
En can alıcı noktalardan biri de şimdilerdeki,vekil kurban uygulamalarıdır ki asla ve kat a tasvip edilemez.hele ki,ülkemizde ayda bir kez bile evine et alamayan bunca ihtiyaç sahibi varken ,bazı sözde hayırsever vakıf ve kurumların ‘’kurbanınız şuraya ulaşacak buraya ulaşacak’’diye reklam yapmaları tamamen ahlaka islama ve adalete aykırı bir ticaret çeşididir,bizim peygamberimiz’’komşusu aç iken tok yatan bizden değildir’’ demiş iken böyle absürt uygulamaları islamın neresine koyduklarını anlamakta güçlük çekiyorum. Kurban kesecekseniz kendiniz kesin ve kime gittiğine siz karar verin. Allah ın istediği budur..
Ve en önemli konu! Kurban kesmeye gücü yetip, kurban kesmeyerek, düşmüşe, yolda kalmışa, yoksul bir talebeye, kirasını ödeyemediği için evinden atılan bir aileye, vb yardım etmek kurbanın en hayırlısıdır. Herkese şimdiden hayırlı bayramlar….

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER