Pazar, Mayıs 5, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayKurutulan Amik Gölü Tekrar Oluştu!

Kurutulan Amik Gölü Tekrar Oluştu!

Kurutulan Amik Gölü’nün yeniden oluşturulması yönünde yoğun çaba harcayan Hatay Tabiatı Koruma Derneğinin Başkanı Abdullah Öğünç, Amik Gölü’ne gitti.

Son yağışlarla birlikte 1950-75 yılları arasında iki aşamalı olarak kurutulan Hatay Amik gölünün yeniden su tuttuğu müjdesini Aşağıoba köyünden Mustafa Kaplan’dan aldığını ifade eden Öğünç “Göl kısmen de olsa oluşmuş durumda. Şu an bulunduğumuz nokta Antakya’nın Arafat (Köyü) mahallesi civarındayız. Göl satmayla mücadele, tarımsal alan kazanma, amik ovasındaki tarım arazilerini taşkınlara karşı önlemek amacıyla iki aşamalı olarak kurutuldu” dedi.

Hatay’da gölün kurutulmasının ekolojik denge ve hayatın her alanında büyük darbe vurduğunu savunan Öğünç “Amik gölü varlığı sürecince hem bünyesinde yaşayan canlılara, hem de çevresinde kurulu köylerde yaşayanlar için hayati öneme sahip birçok işlevler sunmuştur. İnsanlarımız gölün sunmuş olduğu biyolojik değerlerle kendilerine has sosyo-ekonomik faaliyetlerde bulunmuşlar. Her yıl neredeyse özellikle 5-6 yıldır, 2012’de bayağı dolmuştu. Hatta kurutulmadan önceki su rezervine yakın bir suyla dolmuştu havza. Ondan buyana her yıl yeniden oluşuyor. Hem göl çevresinde kurulu köylerde, ekili alanlarda su baskınlarına neden olmakta, bu milli bir kayıp” diye konuştu.

GÖLÜN KURUTULMASINA HERKES PİŞMAN

Her damla tatlı su kaynağının artık korumak gerektiğinin altını çizen Hatay Tabiatı Koruma Derneğinin Başkanı Abdullah Öğünç “Gölün kurutulmasını, bizzat gölü kurutma kararının imzasını atan dönemin başbakanı Sayın Süleyman Demirel bile ‘hayatında yaptığım en büyük yanlışlardan biri Amik Gölü’nün kurutmaktı’ şeklinde bir itirafta bulundu. Şimdi geldiğimiz noktada herkes pişman gölün kurutulmasına. Amik Gölü, dönem devlet-vatandaş el birliğiyle kurutuldu. Bununla ilgili biz geçtiğimiz dönem, Hatay Tabiatı Koruma Derneği olarak resmi başvuruda da bulunduk.

Amik Gölü’nün tekrardan oluşturulması yönünde. Gelen cevap, gölün teknik yapılabilirliğinin mümkün olduğu, ancak sosyo-ekonomik tepki boyutu göz önünde bulundurulduğundan ‘böyle bir çalışmayı düşünmüyoruz’ şeklinde bir yanıt aldık muhatap kurumdan. Bunun yerine alternatif olarak Reyhanlı Barajını bitirelim, oraya yoğunlaşalım diye bir fikir birliğine varmıştık. Nihayetinde Reyhanlı barajı tamamlandı, çok da güzel yatırım oldu ama Amik Gölü’nün yerini elbette tutmayacaktır” şeklinde konuştu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER