Perşembe, Mart 28, 2024
No menu items!
Ana SayfaSağlıkLösemide erken teşhis çok önemlidir!

Lösemide erken teşhis çok önemlidir!

İlayda Güven’in sunduğu Gündeme Dair isimli radyo programına katılan Aile Hekimi Uzm. Dr. Serdal Kanuncu, lösemi hastalığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
. Programda konuşan Serdal Kanuncu, “ Lösemi dediğimiz hastalık çok dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır, kan kanseridir. Çocuklarımızın oynadığı plastik oyuncaktaki boyada, kozmetik ürünlerinde, hazır gıdalarda ve daha birçok şeyde bulunan kanserojen maddeler lösemi hastalığına yol açabilir.
Bu sebeple, özellikle 1 yaşına kadar kan testi yaptırmalı, yine 1- 5 yaş arası kan sayımı ve gerekli kontroller yapılmalıdır. Çünkü lösemide erken teşhis çok önemlidir” ifadelerini kullandı. Bu konuda ailelere ve okuldaki öğretmenlere çok iş düştüğünü belirten Kanuncu, “Aileler çocuklarında ciddi bir halsizlik, bitkinlik, vücutta morluklar ya da kızarıklıklar gördüğünde en yakın hastaneye kontrole gitmelidir. Aynı şeklide öğretmenlerin de benzeri durumlarda ailelere haber vermelerinde büyük fayda var” dedi.

Toplumun tüm bireyleri elini taşın altına koymalı

Lösemi hastalığının sadece doktorları ve hastaları ilgilendiren bir konu olmadığının altını çizen Kanuncu, “Toplumun tüm bireyleri elini taşın altına koymalı, herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır. Son yıllarda bu tür hastalıklara karşı artan bir duyarlılık var ama ne yazık ki kök hücre bağışı hâlâ çok az. Bunu arttırmalıyız. Duyarlı vatandaşlarımızdan, mutlaka kan ve kök hücre bağışı yapmalarını diliyorum” şeklinde konuştu.

Hatay’a bir dernek, bir vakıf kurulmalıdır”

Bu tür hastalıklarla mücadelede bireysel çabanın yeterli olamayacağını ifade eden Serdal Kanuncu, “Kanserli ilgili Hatay’da hiçbir dernek yok. Ben kendimce elimden geldiği kadar çalışmalar yapıyorum fakat bu yeterli değil. Hiçbir kâr amacı gütmeyecek şekilde, Hatay’a bir dernek, bir vakıf kurulmalıdır” dedi.
Son olarak, Maskeme değil yüzüme bak sloganı ile lösemi hastalarının toplumda dışlanmaması gerektiğini savunan Kanuncu, “Lösemi bulaşıcı bir hastalık değildir. Bu hastalar maskeyi enfeksiyon kapmamak adına takıyorlar. Otobüste, parkta bir lösemi hastası gördüğümüzde ona farklı bakmamalıyız, ötekileştirmemeliyiz” ifadelerini kullandı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER