Çarşamba, Mayıs 8, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiMahkemeden Kanser İlacı kararı

Mahkemeden Kanser İlacı kararı

Ünlü yazar 73 yaşındaki Belkıs İbrahimhakkıoğlu kansere yakalandı. Doktorlar, ameliyat sonrası için ilaç tedavisine karar verdi. Önerilen ilacın her bir kutusunun fiyatı 30 bin TL’yi aşıyor. İlacın ödemesi için İbrahimhakkıoğlu, SGK’ya başvurdu. Kurum’dan ‘ret’ yanıt geldi. Kurum’a karşı açılan davada olumlu karar çıktı. Mahkeme “Tedavi süresince ilacın bedelini kurum ödesin’ yönünde karar verdi.

 

 

Ünlü yazar SGK’ya karşı dava açtı

İstanbul 36. İş Mahkemesi’nde görülen ve karara bağlanan davayı açan isim ise bu kez, Türkçe edebiyatının önemli isimlerinden Belkıs İbrahimhakkıoğlu oldu.

Ekim 2021’de İbrahimhakkıoğlu’nun kalınbağırsağında tümör olduğu belirlendi. Yazar, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi’nde ameliyat edildi. Ameliyat sonrası, yazarın kemoterapi görmesi gerekti. Ancak ilk kemoterapi sonrası İbrahimhakkıoğlu’nun vücudunda enfeksiyon belirtisi oluştu. Bu nedenle kemoterapi tedavisi sonlandırıldı.

Kemoterapiye yanıt veremedi

Ancak, ameliyattan 8 ay sonra İbrahimhakkıoğlu yeniden şiddetli ağrılar yaşamaya başladı. Yeniden hastaneye giden yazarın karın zarında kanserli hücreler tespit edildi. 19 Ağustos 2022 günü İbrahimhakkıoğlu yeniden ameliyata alındı. Ameliyat sonrası sıcak kemoterapi verilen yazarın vücudu yine aşırı tepki verdi. Bu nedenle kemoterapiye son verildi.

SGK ‘olumsuz’ yanıt verdi

Kemoterapi ile yol alınamayınca ilaç tedavisine geçilmesi kararlaştırıldı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na yapılan başvuruda, olumlu yanıt alındı. Kurumun uygun gördüğü K. isimli ilaç reçete edildi. İlacın ödemesine ilişkin SGK’ya başvuruda bulunuldu. SGK başvuruya olumsuz yanıt verdi; ödeme talebi reddedildi.

Mahkeme: SGK ilacı karşılasın

Ret yanıtı sonrası Belkıs İbrahimhakkıoğlu adına SGK’ya dava açıldı. ‘Tedbir’ talepli davada, mahkeme kararını verdi. Mahkeme, kararında özetle “K. isimli ilacın bedeli, tedavinin devam ettiği ve reçete edildiği süre boyunca ücretsiz, kesintisiz ve teminatsız olarak SGK tarafından karşılansın” denildi. Anılan kararda, tedavi için öngörülen K. isimli ilacın kutu fiyatının ise şu sıralar 31 bin 500 lira seviyesinde olduğu anlaşıldı.

Yazar Belkıs İbrahimhakkıoğlu’nun avukatı Onur Peynir, kullanılan ilaçların pahalı olduğuna işaret ederek “Hasta önce cebinden ödeme yapıyor. Daha sonra SGK ödemeyi yapıyor. Bu da mağduriyetlere yol açabiliyor. Çünkü pahalı ilaçlar. Hastaların bu parayı bulabilmeleri güç olabiliyor” dedi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER