Cuma, Mayıs 17, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelMeclisi mezara, demokrasiyi tarihe gömmeyeceğiz

Meclisi mezara, demokrasiyi tarihe gömmeyeceğiz

; Bu Anayasa değişikliği geçerse ne olur?

1. Anayasal bir diktatörlük yaratırız. Her şeye dokunan ama kendisine dokunulmayan bir diktatör ortaya çıkar.
2. Demokratik rejimden tamamen ayrılıp otoriter bir rejim kurulur.
3. Hiçbir vatandaşın, can, mal ve hukuk güvenliği kalmaz. Her kişi, kurum ve kuruluş tek bir kişinin, bir diktatörün vicdanına terk edilir.
4. Yönetimi denetleyecek hiçbir güç kalmaz. Devlet yönetiminde ve ülkede zorbalık hakim olur.
5. Bir kişi hem hükümet, hem meclis, hem mahkeme olur. Yasama, yürütme ve yargı tek elde toplanır.
6. Etkisiz, yetkisiz, aciz ve sembolik bir meclis ortaya çıkar.
7. Meclisi mezara, demokrasiyi tarihe gömeriz.

 

 

CHP Hatay Milletvekili Birol Ertem Yazılı bir açıklama yaparak sürmekte Anayasa değişikliği çalışmalarını değerlendirdi.
Vekil Ertem yazılı açıklamasında “Türkiye’de Başkanlık Sistemi’ni isteyen iki kişi vardır; biri terör örgütü lideri Abdullah Öcalan diğeri de Recep Tayyip Erdoğan. Daha düne kadar çözüm süreci adı altında gerek Oslo’da gerek Dolmabahçe Mutabakatı ve Habur’da Eyalet ve Başkanlık Sistemi’nin gelmesini isteyen ve bunu ilk dillendiren Öcalan’dı. Bugün de aynı ısrarı sürdüren Recep Tayyip Erdoğan’ dır.” dedi

Vekil Ertem açıklamasında şu görüşleri dile getirdi

“Başkanlık sistemi vatanını, milletini, bayrağını seven, Misak-ı Milli sınırları içerisinde ülkemizin bölünmez bütünlüğüne inanan vatandaşlarımızın ortak sorunudur. Bu bir siyasi, sağ-sol, laik-antilaik sorunu değil ülkemizin geleceğinin sorunudur. Vatandaşlarımız verdikleri oylarla ülkemizin geleceğini değiştireceklerdir. Ya Başbakan Binali Yıldırım’ın “ Başkanlık Sistemi Gelmezse Ülke Bölünür” ifadesine bağlı kalarak oy verip yasama-yürütme-yargı yetkisini tek kişiye Cumhurbaşkanı’na devredip ülke bütünlüğünü riske atacaklar ya da Başkanlık sistemini reddederek ülkemizin bölünmez bütünlüğünün devam etmesini sağlayacaklardır.
1923 yılında egemenliği Topkapı Sarayından alıp TBMM’ne getirdik ama AKP Hükümeti egemenliği Meclis’ten alıp Beştepe Sarayı’na götürmeye çalışıyor.
Türkiye’de Başkanlık Sistemi’ni isteyen iki kişi vardır; biri terör örgütü lideri Abdullah Öcalan diğeri de Recep Tayyip Erdoğan. Daha düne kadar çözüm süreci adı altında gerek Oslo’da gerek Dolmabahçe Mutabakatı ve Habur’da Eyalet ve Başkanlık Sistemi’nin gelmesini isteyen ve bunu ilk dillendiren Öcalan’dı. Bugün de aynı ısrarı sürdüren Recep Tayyip Erdoğan’ dır.
Mevcut Başkanlık Sistemi’nde Bakanların 3/2’sinin Meclisin dışından Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek olması, Bakanların vatandaşların oy verip seçtikleri milletvekillerinden seçilmeyecek olması, vatandaşlarımızın seçme hakkının gasp edileceği anlamına gelmektedir.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Üyelerinin sayıları 12’ye indirilip 6’sının Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek olması bağımsız yargıyı ortadan kaldırıp Cumhurbaşkanı’nın isteği doğrultusunda kararların verileceği anlamına gelmektedir.
Demokratik, laik, hukuk devletlerinin en önemli özelliği, egemenliğin ulusta olması, egemenliğin yasama-yürütme-yargı erkleri arasında dengeli dağıtılması ve denetleme mekanizmalarının tam anlamıyla işlemesidir. Oysa bu değişiklik teklifiyle kuvvetler ayrılığı da, denetleme mekanizmaları da ortadan kaldırılmaktadır.
Bölünemez, paylaşılamaz ve devredilemez egemenliğine “kayıtsız ve şartsız” sahip çıkan milletimiz adına Türkiye Büyük Millet Meclisi, zaferle taçlandırılan İstiklâl Harbi sonunda, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetimizi ilan etmiş ve tüm kuvvetlerin tek elde toplandığı monarşiyi tarihe gömerek, 1876 Kanunu Esasi ile başlamış olduğu anayasal yönetim sistemini, iktidarı yasama-yürütme-yargı arasında paylaştırarak kesin kuvvetler ayrılığı ilkesine dayanan “parlamenter yönetim” şeklini benimseyerek ülkemizi çağdaş demokrasiler düzeyine taşımıştır.
Millete ait olan “egemenliği” vekâleten kullanan Türkiye Büyük Millet Meclisini devre dışı bırakacak, yasama-yürütme-yargı yetkisini tek kişiye, Cumhurbaşkanına, devredecek bir Anayasa ülkemiz açısından büyük sorunlara yol açacaktır. Özellikle bölücü ve gerici terör saldırılarının arttığı, can aldığı, her geçen gün şehitler verildiği bu ortamda

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER