Perşembe, Nisan 18, 2024
No menu items!
Ana SayfaKöşe YazılarıMehmet Çardak Yazdı:"YARININ TÜRKİYE’Sİ İÇİN"

Mehmet Çardak Yazdı:”YARININ TÜRKİYE’Sİ İÇİN”

Mehmet Çardak

Araştırmacı Yazar

m-cardak@windowslive.com

 

YARININ TÜRKİYE’Sİ İÇİN

Toplumu geniş yelpazede temsil eden CHP, İP, SP, DP, DEVA ve Gelecek Partisi liderleri, Türkiye’nin yıllardır görmeyi umut ettiği tarihi bir çalışma için bir araya geldiler.

Çünkü ülkemiz, Cumhuriyet tarihinin en derin siyasi ve ekonomik krizlerinden birini yaşamaktadır. Toplumsal, siyasal ve ekonomik sorunlar her geçen gün artarak etkisini ağır bir biçimde göstermektedir.

Bu krizin en önemli sebebi kuşkusuz, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” adı altında uygulanan keyfi ve kural tanımaz yönetimidir.

Hepimizin ortak sorumluğu uzlaşarak ve birlik içinde bu krizi aşmak, derin sorunlarımızı demokratik siyasetin alanını güçlendirerek çoğulculuk ve katılımcılık temelinde çözebilmektir.

Adı geçen 6 siyasi partinin lideri bir araya gelerek; bu inanç ve kararlılıkla, demokratik hukuk devletini hâkim kılmak amacıyla Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni üzerinde demokrasinin temel ilkeleri olan istişare ve uzlaşmayı esas alan yoğun bir çalışma gerçekleştirdiler.

Yarının Türkiye’si için, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metnini imzalayan bu liderler; etkin ve katılımcı bir yasama, istikrarlı, şeffaf ve hesap verebilir bir yürütme, bağımsız ve tarafsız bir yargı ile kuvvetler ayrılığının tesis edildiği güçlü, özgürlükçe, demokratik, adil bir sistem inşa etme kararlığı içindedirler.

Bu uzlaşmacı liderler; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile geçmişe dönmeyi değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin köklü devlet ve Cumhuriyet tecrübesinin demokrasi ile taçlandırıldığı yeni bir sisteme geçmeyi hedefliyorlar.

Biliyoruz ki Türkiye’nin istişare ve uzlaşı ile çözümlenemeyecek hiçbir sorunu yoktur. Önemli olan, tüm farklılıklarımızla beraber “BİZ” düşüncesini, temel hak ve özgürlüklerin Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği normları çerçevesinde güvence altına alındığı, bireylerin eşit ve özgür vatandaş olarak düşüncelerini özgürce ifade edebildiği ve inandığı gibi yaşayabildiği demokratik bir Türkiye’yi inşa etmektir.

Öte yandan, bu 6 siyasi partinin ortak hedefi; kamu yönetiminde şeffaflık, eşitlik, tarafsızlık ve liyakatin sağlanması, yolsuzlukla etkin mücadele edilmesi, Siyasi Etik Kanunu ile siyasi makamların millete hizmetten başka bir amacının olmamasının güvence altına alınmasıdır.

Bu siyasi partiler, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile “Yarının Türkiye’sini” inşa etmek için milletimizin talepleri doğrultusunda bir adım attılar. Ülkemize adalet, barış, refah ve huzur getirmesi inancıyla bu sistemi hayata geçirmeyi taahhüt ettiler.

Türkiye ve Türk Milleti’ne hayırlı ve uğurlu olsun!

Lâkin Aydın Engin’in de dediği gibi, Cumhuriyet tek başına halkın egemenliği anlamına gelmiyor, gelemiyor. Demokrasi ve laiklik bileşeninden koparılmış bir cumhuriyeti savunmak çok da anlamlı değildir…

Önümde en son Macaristan’da yapılan seçim sonuçları var: Türkiye’de, erken ya da zamanında yapılacak ilk seçimde,  altı muhalefet partisinin oluşturduğu ‘Millet İttifakı’ seçmenden beklenen desteği görür inşallah!

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER