Pazartesi, Mayıs 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberMor Dayanışma Kadın Derneği’nden “Kepenk” İsyanı

Mor Dayanışma Kadın Derneği’nden “Kepenk” İsyanı

Antakya Mor Dayanışma Kadın Derneği tarafından dün yapılan açıklamada 51 bin 168 lira para cezasına çarptırılarak “izinsiz eğitim faaliyeti” gerekçesi ile dernek binasına mühür vurulduğu duyurulmuştu. Antakya Mor Dayanışma Kadın Derneği, mühür vurulan binaya ilişkin sert açıklamalarda bulundu.

Mor Dayanışma Kadın Derneği’nden “Kepenk” İsyanı

Antakya Mor Dayanışma Kadın Derneği’nin mühür açıklaması şu şekilde oldu:

“Türkiye kadınlar açısından şiddetle, baskıyla ve cinayetlerle dolu olan bir ülke. Kadınlar hayatın her alanında istismar ve tahakküm mekanizmalarının altına itilmeye çalışılıyor. Evlerin içinde, iş yerlerinde, plaza ya da fabrikalarda, sokaklarda ya da eğitim yerlerinde her gün ya bir taciz, ya bir tecavüz ya da bir cinayet haberi duyuyoruz.

Bu haberler ya da bu ülkede kadınların yaşadığı toplumsal, siyasal, psikolojik vb sorunların hiçbiri yeni değil. Bizler de kadın özgürlük mücadelesinin yürütücüsü ve öznesi olmaya çalışan kadınlar yıllardır bu mücadelenin içerisinde yoğruluyor; dil, din, renk, ırk ayrımı gözetmeksizin kadın dayanışmasını bulunduğumuz her yerde inşa etmeye uğraşıyoruz.

Osmanlı Dönemindeki kadın hareketinden, 1980ler 90lardaki kadın hareketinden, 2000li yılların enternasyonalleşen mor dalgasından aldığımız güçle, çıkardığımız derslerle, yeni dönem Türkiyesinde mahalle mahalle, ilçe ilçe, il il bu dayanışmayı örmeye çalışıyoruz.”

Mor Dayanışma Kadın Derneği’nin İlk Durağı Antakya Oldu

“Bu minvalde kurduğumuz Mor Dayanışma Kadın örgütümüzün ilk durağı Antakya oldu. Antakya’nın çeşitli mahallelerinden kadınlarla bir araya gelerek binbir emek harcayarak 2014 yılında kadın derneğimizi kurduk.

Derneğimiz kapsamında kadınlar olarak güçlenmek, bilinçlenmek ve hayatlarımıza sahip çıkmak amacıyla hem mahallelerde hem derneğimiz bünyesinde toplumsal cinsiyet drama etkinliğinden, Paylaş-Gülümset etkinliğine, doğa yürüyüşünden panellere, film gösterimlerinden Kadının İnsan Hakları Eğitimi’ne kadar birçok çalışma yürütüyoruz.

Bunların yanında yaz aylarında çocuklara yönelik ücretsiz tiyatro, toplumsal cinsiyet, yaratıcı drama, resim, müzik atölyeleri gerçekleştiriyoruz.

Bu etkinlikleri yaptığımız esnada polisler eşliğinde İlçe Milli Eğitim’den olduklarını söyleyen birkaç kişi gelip izinleri olmadığı halde derneğimizi aradı; belgeleri, karar defterlerini ve odaları fotoğrafladı. Dolapları tek tek incelerken çocukları ve orada bulunan kadınları onlardan para alıp almadığımız, hangi eğitimleri düzenlediğimiz üzerinden sorguladılar. Polis eşliğinde gelerek çocuklar üzerinde korku ve  panik yaratıp, dernek çevremizde bize yönelik  itibar kaybı oluşturmaya çalışmışlardır.”

Kaymakamlık Mor Dayanışma Kadın Derneği Binasına “Mühür” Vurdu

Aradan birkaç ay geçtikten sonra, tam da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü öncesinde Kaymakamlık’tan tarafımıza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü imzalı, “izinsiz işyeri açma ve eğitim verme” suçlamasıyla bu faaliyeti gerçekleştirdiğimiz “işyeri” nin kapatılması kararı alındığı ve 51.000 TL para cezasına çarptırıldığımızı belirten belge tarafımıza tebliğ edildi. 15 gün içinde para cezası ile “işyerinin” kapatılmasına yönelik cezaya itiraz edilebileceği” belirtilirken bir hafta geçmeden, hiçbir bildirimde bulunmaksızın işyeri olarak tarifledikleri dernek binamız mühürlendi.

Asılsız suçlamalarınızın amacını biliyoruz! Kadın mücadelesine ket vuramazsınız!

Kadın Mücadelesi Mühürlenemez

Dernek tüzüğümüzde, faaliyetlerimiz arasında kadınları destekleyecek, güçlendirecek her tür bilgilendirme ve eğitim çalışmasının yapılabileceği yazmaktadır. Kadınların yaşamlarını destekleyecek şekilde üyelerimizin ve mahallede maddi koşulları kötü olan çocuklarla toplumsal cinsiyet drama etkinlikleri yapmayı, kaliteli zaman geçirmeyi, oyunlar oynamayı “izinsiz eğitim” olarak lanse etmek, derneğimize “işyeri” yaftası vurup 51 bin lira gibi akıl almaz bir ceza kesmek akıllara kadın düşmanlığından başka bir şeyi getirmiyor. Hele ki çocuk istismarları, kadınlarda ve çocuklarda yaratılan beden algısı, toplumsal cinsiyet rollerini yeniden üreten politika ve uygulamalar akla gelince çok yerinde bir  etkinlik yaptığımızı düşünüyor ve yayılması talebimizi yüksek sesle bir kez daha söylemek istiyoruz.

Mahallerde imkanı olmayan çocuklara yönelik tamamen gönüllülük esasıyla gerçekleştirdiğimiz etkinlikler üzerinden rahatsızlık duyulurken, çocuklara tecavüz eden derneklere uygulanmayan cezaları ve aklama çabalarını düşünmeden edemiyoruz.

Çocuklar susmuyor, bizler de çocuklara yönelik her tür istismar karşısında susmuyor, çocuğun üstün yararını gözeten politikalar istiyoruz.

Biz bu zihniyeti mahkemelerde sanıklara uygulanan indirimlerden, eril iktidar tarafından kadınlara yöneltilen düşmanca söylemlerden, kadınları güçlendirmek adına kazanılmış haklarımız olan 6284 yasası ile İstanbul Sözleşmesi’ne saldırılmasından, kadının çoğunlukla “ödenmeyen” nafaka hakkına göz dikilmesinden, kadın cinayetlerine ve şiddete karşı gerekli önlemlerin alınmamasından, kadın istihdamındaki yetersizliklerden, kadınların esnek ve güvencesiz işlere yönlendirilmesinden, erken yaşta evliliğin önünü açan, çocuklara tecavüz edenleri aklayan torba yasalardan biliyoruz.

Kadınların örgütlenmesi, Hayır’ı yükseltmesi eril zihniyeti, erk iktidarı korkutuyor. Kadınlar sesini yükseltip talep ettikçe erk iktidarın konfor alanı sarsılıyor. Hegemonya kurmak için ilk baskı altına alınan bu nedenle her zaman kadınlar oluyor. Yaptıkları kadın düşmanı politikalarla kadınların toplumda ve eril iktidar katında yerinin ne olduğunu gösterme gayretlerini görüyor ve kabul etmiyoruz.

Bunun için hayatın her alanında olacak ve eril zihniyet ile mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.

Ne kadar engel koyarsanız koyun kadınları susturamayacak, mücadeleye mühür vuramayacaksınız.

Kadınlar için eşit, özgür, ayrımsız ve baskısız, yaşanılabilir bir dünya kurana kadar nerede olursa olsun, kız kardeşlerimiz ile yan yana, omuz omuza müdürlerinize de karşı olarak mücadele edeceğiz.

Kadın mücadelesi mühürlenemez.

Yaşasın Kadın Dayanışması

Mor Dayanışma.”

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER