Pazar, Mayıs 19, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiMozaik Müzesinde Yağmur Suyuna Kova Önlemi

Mozaik Müzesinde Yağmur Suyuna Kova Önlemi

İstanbul’da Sultanahmet Meydanı‘nda bulunan Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, ziyaretçilerin müze koşullarına gösterdiği tepkinin ardından ziyarete kapatıldı.

Müzenin uzun zamandır kötü şartlar altında bakımsız kaldığını söyleyen ziyaretçiler, mozaiklerin sızan yağmur sularından zarar görmemesi için kova konularak önlem alınan anları fotoğrafladılar.

‘MÜZENİN HALİ İÇLER ACISIYDI’

“Yağmurlu bir günde mozaiklerin üstüne yağmur damlalarının düşmemesi için kesilmiş bir plastik kap ve kağıt havlular konulmuştu. Yine aynı rutubet ve bakımsızlık göze çarpıyordu.”

“Özellikle sunum konusunda gerçekten çok büyük bir eksiklik vardı. Yakın zamanda yenilenen Arkeoloji Müzesi gibi bir müzeden sonra Büyük Saray Mozaikleri Müzesi’nin hali gerçekten içler acısıydı. Bu ziyaretim sonrası, bu sene de 2 defa aynı müzeyi ziyaret ettim. Fakat yine yağmurlu günde alınan ilkel önlemler ve bakımsızlık göze çarpıyordu. Duvarlar bakımsız, tanıtım gerçekten berbat. Hem fiziksel hem de sunum anlamında ciddi eksiklikleri olan bir yer.”

ZİYARETE KAPATILDI

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, sosyal medyadan 9 Mart 2023 günü yaptığı açıklamada, Büyük Saray Mozaikleri Müzesinin ziyarete kapatıldığını duyurdu.

Yapılan açıklamada, “İstanbul Büyük Saray Mozaikleri Müzemiz, deprem güçlendirme ve restorasyon çalışmalarının yapılabilmesi amacıyla bugün itibariyle geçici olarak ziyarete kapatılmıştır. Ziyaretçilerimize duyurulur.” denildi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, konu hakkında yaptığı açıklamada söz konusu müzenin restorasyon projesinin, bakanlığın 2023 yatırım programında olduğunu bildirdi.

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi’nde sergilenen mozaik parçalarında 150 insan ve hayvan figürü kullanılarak anlatılan 90 farklı tema bulunuyor.

Mozaikler, toplam 250 metrekarelik alanıyla Geç Antik Çağ’dan bugüne ulaşabilen en büyük ve çeşitli peyzaj betimlemelerinden biri olma özelliğini de taşıyor.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER